Robie trzy rodzaje miesa (kolacja dla gosci) i nie moge wymyslec jakiegos jednego dodatku, ktory by pasowal do wszystkich trzech rodzaji. Robie: - paski wolowej poledwicy w czosnkowej marynacie z czerwona papryka - watrobka drobiowa duszona w occie cherry - frykadele chili
Szukam czegos na cieplo,co mozna szybko przygotowac i zeby nie mialo juz zadnych mocnych przypraw. Ryz i frytki odpadaja! Sosu tez nie bede robic, bo kazda potrawa bedzie w sosie wlasnym (sosu bedzie minimalnie).
Kluski tez odpadaja. Musze dodac, ze goscie przyjezdzaja juz na kawe i po kawie stawiam na stol przerozne przystawki, na zimno,na cieplo miedzy innymi: jajka faszerowane zielonym pesto, pieczarki ze szpinakiem, tatar z lososia, salata rucola z serem gorgoncola........lubimy tak sobie siedziec i jesc w nieskonczonosc takze do kolacji juz nikt nie bedzie glodny i dlatego mieso to tylko w malych porcjach no i ten nieszczesny (lekki) dodatek.
Dziekuje, moze wpadnie ci jeszcze cos do glowy...za kazdy pomysl jestem wdzieczna:)
Ja bym podała w takim podzielonym naczyniu: kuskus, smażone kulki ziemniaczane i ...ugotowany na sypko pęczak.Fajne też byłyby tzw czarne kluski okraszone wędzoną słoninką.Kasza gryczana ze skwareczkami?
Wielokrotnie bywam na takich impreach i chyba najlepiej sprawdzają się pieczone ziemniaczki w ćwiartkach.Koniecznie doprawione zmielonym kminkiem;)Jestem jego namiętna wielbicielką i zaraziłam nim wszystkich znajomych.
Z tymi przepisami u mnie to wcale nie tak latwo. Wprawdzie niby robie z przepisow z ksiazek, gazet i zerkam na nie, ale i tak w koncu robie po swojemu na oko. Jak bede teraz przygotowywac te dania (dopiero na przyszla sobote) to zrobie notatki i wstawie przepisy.
Dziewczyny kochane, strasznie sie ciesze z tylu fajnych pomyslow, co dwie glowy to nie jedna. Jak na razie to bardzo spodobaly mi sie ziemniaki (w kostke) pieczone, kuskus i cos z ciasta francuskiego.Chcialam tylko jedna przystawke, a teraz mam tyle do wyboru, ze chyba zrobie dwie. Dziekuje!!!!!!!! Mam jeszcze tydzien czasu, moze komus jeszcze cos wpadnie do glowy...
Robie trzy rodzaje miesa (kolacja dla gosci) i nie moge wymyslec jakiegos jednego dodatku, ktory by pasowal do wszystkich trzech rodzaji.
Robie: - paski wolowej poledwicy w czosnkowej marynacie z czerwona papryka
- watrobka drobiowa duszona w occie cherry
- frykadele chili
Szukam czegos na cieplo,co mozna szybko przygotowac i zeby nie mialo juz zadnych mocnych przypraw.
Ryz i frytki odpadaja!
Sosu tez nie bede robic, bo kazda potrawa bedzie w sosie wlasnym (sosu bedzie minimalnie).
Jesli macie jakies pomysly to prosze o pomoc!
Szkoda, że nie mogą być frytki :((, bo pasują do wszystkiego, ale w takim razie zostają Ci kopytka lub kluski śląskie.
Kluski tez odpadaja.
Musze dodac, ze goscie przyjezdzaja juz na kawe i po kawie stawiam na stol przerozne przystawki, na zimno,na cieplo miedzy innymi:
jajka faszerowane zielonym pesto, pieczarki ze szpinakiem, tatar z lososia, salata rucola z serem gorgoncola........lubimy tak sobie siedziec i jesc w nieskonczonosc
takze do kolacji juz nikt nie bedzie glodny i dlatego mieso to tylko w malych porcjach no i ten nieszczesny (lekki) dodatek.
Dziekuje, moze wpadnie ci jeszcze cos do glowy...za kazdy pomysl jestem wdzieczna:)
a pieczone ziemniaki? pokrojone w równe ósemki lub grube talarki tylko z solą i pieprzem
No wlasnie tez moze sie sprawdzic
Ze ja na to nie wpadlam. Super pomysl!Dzieki!
to chyba tylko bagietki zostaja, albo chlebki indyjskie czy chleb turecki, moze i paluszki z ciasta francuskiego jako dodatek
Bagietki francuskie beda obowiazkowo (jeden gosc tylko to je).
Te paluszki to tez swietny pomysl!!!! Dzieki.
A moze kus kus?? lekki i łatwy do przygotowania no i pasuje do wszystkiego co proponujesz.
może krokiety ziemniaczane albo purre z cieciorki..?
Sanella tak mnie zainteresowały Twoje przepisy na mięsko i przystawki. Czy w wolnej chwili mogłabyś mi podesłać przepisy???
Ja bym podała w takim podzielonym naczyniu: kuskus, smażone kulki ziemniaczane i ...ugotowany na sypko pęczak.Fajne też byłyby tzw czarne kluski okraszone wędzoną słoninką.Kasza gryczana ze skwareczkami?
Wielokrotnie bywam na takich impreach i chyba najlepiej sprawdzają się pieczone ziemniaczki w ćwiartkach.Koniecznie doprawione zmielonym kminkiem;)Jestem jego namiętna wielbicielką i zaraziłam nim wszystkich znajomych.
Z kminkiem nie próbowałem. Ale w jednym z przepisów Janka były ziemniaczki z cząbrem. Spróbowałem i od tej chwili zawsze....
Z tymi przepisami u mnie to wcale nie tak latwo. Wprawdzie niby robie z przepisow z ksiazek, gazet i zerkam na nie, ale i tak w koncu robie po swojemu na oko. Jak bede teraz przygotowywac te dania (dopiero na przyszla sobote) to zrobie notatki i wstawie przepisy.
OK , z góry dziękuję
Wstawilam niektore przepisy, kliknij na:
http://wielkiezarcie.com/recipe52623.html - wolowina
http://wielkiezarcie.com/recipe52586.html -jajka z zielonym pesto
com/recipe52622.http://www.wielkiezarcie.html - dip czosnkowy
http://wielkiezarcie.com/recipe52619.html - rucola z serem gorgoncola
http://wielkiezarcie.com/recipe52617.html -tatar z lososia
http://wielkiezarcie.com/recipe52620.html - zielone pesto
http://wielkiezarcie.com/recipe52585.html - watrobka w occie scherry
musze sie nieskromnie pochwalic, ze goscie byli zachwyceni.
nonka, a co to jest cieciorka?
zdjęcie nie moje
Kichererbsen :-)
Tak sie wlasnie zastanawialam, ze wygladaja jak kichererbsen.Dzieki!
Nonka dziekuje za zdjecie, mam przepis na takie pure, moze sprobuje
warto-bardzo dobre. Pozdrawiam:)
A moze ty tez masz jakis przepis, chetnie skorzystam.
robiłam z tego:)
http://ucztujac.blox.pl/2008/04/Penne-z-puree-z-ciecierzycy.html
Dziekuje nonka:)
Mam podobny przepis, dodaje sie jeszcze sok z cytryny i Tahini (pasta sezamowa). Zrobie to chyba jako dip.
skoro lubisz cieciorke(w calosci ugotowana ze sloika np) to sproboj podsmazana z kaszanka :) mniam :):):):)
a może dufinki ziemniaczane-takie kuleczki z ziemniaków mrożone
Dziewczyny kochane, strasznie sie ciesze z tylu fajnych pomyslow, co dwie glowy to nie jedna.
Jak na razie to bardzo spodobaly mi sie ziemniaki (w kostke) pieczone, kuskus i cos z ciasta francuskiego.Chcialam tylko jedna przystawke, a teraz mam tyle do wyboru, ze chyba zrobie dwie.
Dziekuje!!!!!!!!
Mam jeszcze tydzien czasu, moze komus jeszcze cos wpadnie do glowy...
Cieciorka to inaczej groch włoski, lub ciecierzyca.Cieciorka to potoczna nazwa. to coś m-dzy grochem i fasola. Wysokobialkowa-zastepuje mieso!