Forum

Kuchenne porady

Dodatek do miesa

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-16 08:58:31

    Robie trzy rodzaje miesa (kolacja dla gosci) i nie moge wymyslec jakiegos jednego dodatku, ktory by pasowal do wszystkich trzech rodzaji.
    Robie: - paski wolowej poledwicy w czosnkowej marynacie z czerwona papryka
              - watrobka drobiowa duszona w occie cherry
              - frykadele chili
     
    Szukam czegos na cieplo,co mozna szybko przygotowac i zeby nie mialo juz zadnych mocnych przypraw.
    Ryz i frytki odpadaja!
    Sosu tez nie bede robic, bo kazda potrawa bedzie w sosie wlasnym (sosu bedzie minimalnie).

    Jesli macie jakies pomysly to prosze o pomoc!

  • Autor: afera10 Data: 2009-10-16 09:02:48

    Szkoda, że nie mogą być frytki :((, bo pasują do wszystkiego, ale w takim razie zostają Ci kopytka lub kluski śląskie.

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-16 09:31:46

    Kluski tez odpadaja.
    Musze dodac, ze goscie przyjezdzaja juz na kawe i po kawie stawiam na stol przerozne przystawki, na zimno,na cieplo miedzy innymi:
    jajka faszerowane zielonym pesto, pieczarki ze szpinakiem, tatar z lososia, salata rucola z serem gorgoncola........lubimy tak sobie siedziec i jesc w nieskonczonosc
    takze do kolacji juz nikt nie bedzie glodny i dlatego mieso to tylko w malych porcjach no i ten nieszczesny (lekki) dodatek.

    Dziekuje, moze wpadnie ci jeszcze cos do glowy...za kazdy pomysl jestem wdzieczna:)

  • Autor: Kinka Data: 2009-10-16 09:28:29

    a pieczone ziemniaki? pokrojone w równe ósemki lub grube talarki tylko z solą i pieprzem

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-16 09:30:49

    No wlasnie tez moze sie sprawdzic

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-16 09:34:12

    Ze ja na to nie wpadlam. Super pomysl!Dzieki!

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-16 09:30:07

    to chyba tylko bagietki zostaja, albo chlebki indyjskie czy chleb turecki, moze i paluszki z ciasta francuskiego jako dodatek

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-16 09:36:21

    Bagietki francuskie beda obowiazkowo (jeden gosc tylko to je).
    Te paluszki to tez swietny pomysl!!!! Dzieki.

  • Autor: arabis Data: 2009-10-16 12:01:49

    A moze kus kus?? lekki i łatwy do przygotowania no i pasuje do wszystkiego co proponujesz.

  • Autor: nonka4 Data: 2009-10-16 13:09:49

    może krokiety ziemniaczane albo purre z cieciorki..?

  • Autor: galanki00 Data: 2009-10-16 13:50:22

    Sanella tak mnie zainteresowały Twoje przepisy na mięsko i przystawki. Czy w wolnej chwili mogłabyś mi podesłać przepisy???

  • Autor: majolika Data: 2009-10-16 14:18:20

    Ja bym podała w takim podzielonym naczyniu: kuskus, smażone kulki ziemniaczane i ...ugotowany na sypko pęczak.Fajne też byłyby tzw czarne kluski okraszone wędzoną słoninką.Kasza gryczana ze skwareczkami?

  • Autor: majolika Data: 2009-10-16 14:21:16

    Wielokrotnie bywam na takich impreach i chyba najlepiej sprawdzają się pieczone ziemniaczki w ćwiartkach.Koniecznie doprawione zmielonym kminkiem;)Jestem jego namiętna wielbicielką i zaraziłam nim wszystkich znajomych.

  • Autor: jareksz Data: 2009-10-21 16:46:33

    Z kminkiem nie próbowałem. Ale w jednym z przepisów Janka były ziemniaczki z cząbrem. Spróbowałem i od tej chwili zawsze....

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-16 15:26:12

    Z tymi przepisami u mnie to wcale nie tak latwo. Wprawdzie niby robie z przepisow z ksiazek, gazet i zerkam na nie, ale i tak w koncu robie po swojemu na oko. Jak bede teraz przygotowywac te dania (dopiero na przyszla sobote) to zrobie notatki i wstawie przepisy.

  • Autor: galanki00 Data: 2009-10-19 14:26:49

    OK , z góry dziękuję

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-31 20:31:17

    Wstawilam niektore przepisy, kliknij na:
    http://wielkiezarcie.com/recipe52623.html - wolowina
    http://wielkiezarcie.com/recipe52586.html -jajka z zielonym pesto
    com/recipe52622.http://www.wielkiezarcie.html - dip czosnkowy
    http://wielkiezarcie.com/recipe52619.html - rucola z serem gorgoncola
    http://wielkiezarcie.com/recipe52617.html -tatar z lososia
    http://wielkiezarcie.com/recipe52620.html - zielone pesto
    http://wielkiezarcie.com/recipe52585.html - watrobka w occie scherry

    musze sie nieskromnie pochwalic, ze goscie byli zachwyceni.

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-16 15:13:56

    nonka, a co to jest cieciorka?

  • Autor: nonka4 Data: 2009-10-16 16:09:01

    zdjęcie nie moje

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-16 18:39:04

    Kichererbsen :-)

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-16 18:48:02

    Tak sie wlasnie zastanawialam, ze wygladaja jak kichererbsen.Dzieki!

    Nonka dziekuje za zdjecie, mam przepis na takie pure, moze sprobuje

  • Autor: nonka4 Data: 2009-10-16 20:02:14

    warto-bardzo dobre. Pozdrawiam:)

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-16 21:32:51

    A moze ty tez masz jakis przepis, chetnie skorzystam.

  • Autor: nonka4 Data: 2009-10-19 14:44:55

    robiłam z tego:)
    http://ucztujac.blox.pl/2008/04/Penne-z-puree-z-ciecierzycy.html

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-19 22:08:39

    Dziekuje nonka:)
    Mam podobny przepis, dodaje sie jeszcze sok z cytryny i Tahini (pasta sezamowa). Zrobie to chyba jako dip.

  • Autor: Bodek Data: 2009-10-21 09:11:54

    skoro lubisz cieciorke(w calosci ugotowana ze sloika np) to sproboj podsmazana z kaszanka :) mniam :):):):)

  • Autor: bozena28 Data: 2009-10-16 14:15:26

    a może dufinki ziemniaczane-takie kuleczki z ziemniaków mrożone

  • Autor: sanella* Data: 2009-10-16 15:12:39

    Dziewczyny kochane, strasznie sie ciesze z tylu fajnych pomyslow, co dwie glowy to nie jedna.
    Jak na razie to bardzo spodobaly mi sie ziemniaki (w kostke) pieczone, kuskus i cos z ciasta francuskiego.Chcialam tylko jedna przystawke, a teraz mam tyle do wyboru, ze chyba zrobie dwie.
    Dziekuje!!!!!!!!
    Mam jeszcze tydzien czasu, moze komus jeszcze cos wpadnie do glowy...

  • Autor: majolika Data: 2009-10-16 15:30:06

    Cieciorka to inaczej groch włoski, lub ciecierzyca.Cieciorka to potoczna nazwa. to coś m-dzy grochem i fasola. Wysokobialkowa-zastepuje mieso!

Przejdź do pełnej wersji serwisu