Forum

Gawędy o jedzeniu

Mus malinowy

• Autor: as Data: 2009-10-16 10:49:21

Mam w małych słoikach po przecierze pomidorowym maliny utarte z cukrem. Chciała bym z nich zrobić krem do tortu. Czy doradzicie mi jak zrobić taki krem? Tylko nie z bitą śmietaną bo tego nie umiem.

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-10-16 11:11:51

Żadna filozofia
    Maliny z cukrem mocno podgrzewasz. Wtedy łatwiej dadzą Ci się przetrzeć przez gęste sito.
    Przetrzeć musisz, bo te malutkie ziarnenka zmalin w kremie,zespsują całą atrakcję potrawy.

Mocno schłodzoną śmietanę (najlepiej 36%) ubijasz z cukrem. Cukier działa stabilizujaco!
    Rozpuszczasz żelatynę i dodajesz do ciepłego przecieru malinowego. Po dokładnym wymieszaniu, już ochłodzona mieszankę łączysz z ubitą śmietaną.
    Dla pewności robisz to następujaco. Dajesz szklanę (pół szklanki?) przecieru malinowego wymieszanego już z żelatyną do miseczki.
    Do tego dodajesz najpierw jedną łyżkę ubitej śmietany i dokładanie mieszasz. Później drugą i mieszasz i trzecią i czwartą i oczywiście starannie mieszasz łyżką. NIGDY MIKSEREM..Gdy to już masz połączone możesz walnąć całą resztę śmietany na jeden raz.
    Pamietaj że nie tylko zła różnica temperatur ale i stopień kwasowości może Ci zwarzyć śmietanę. DLATEGO STOPNIOWO I POWOLI!

• Autor: as Data: 2009-10-16 21:57:34

Jak dodam mus do tego przepisu to wyjdzie mi dobry krem? http://wielkiezarcie.com/recipe7987.html

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-10-17 10:13:47

Powinnaś zagęścić "mus" przez odparowanie. Gotować na wolnym ogniu aż powstanie Ci przecier. Wtedy dasz tego 1/4 szklanki (ostudzonego!). Powinno wyść.
    Pamiętaj, że tego przepisu nie wolno za bardzo rozrzedzać!

• Autor: as Data: 2009-10-17 11:37:46

dzięki

Przejdź do pełnej wersji serwisu