Forum

Zdrowie i uroda

Petycja "My, chorzy na cukrzycę, mamy dość!!!"

• Autor: Dianka92 Data: 2009-10-16 23:58:15

A więc.
    Jak w tytule...jest organizowana taka akcja. Diabetycy, a także ich rodziny, znajomi i każdy inny chętny do pomocy - przeciw Ministerstwu zdrowia.
    Chodzi przede wszystkim o obiecywaną od dawna refundację insulin analogowych, ale pewnie nie wiecie co to takiego ;)
    Napiszę tak w skrócie.
    Analogi to insuliny, które kosztują kilkaset zł za opakowanie, są refundowane (tzn. opłacane po części przez państwo) we wszystkich krajach UE. Oprócz Polski - jakżeby inaczej...;/
    Istnieją oczywiście inne insuliny, które są refundowane...no niby da się żyć używając ich, jednakże nie u każdego diabetyka dają efekty. A bardzo niewielu stać na takie drogie leczenie.

A więc walczymy o refundację. I w związku z tym chciałam umieścić tu link do petycji, którą możecie (dobrowolnie :P) podpisać.
    Fajnie by było, jakbyście pomogli, to nic nie kosztuje, nie trzeba się wysilać, a można pomóc naprawdę wielu, wielu ludziom...nie zdajecie sobie pewnie sprawy, jak wielu...

Oto link do petycji: http://www.mojacukrzyca.org/?a=petycja

P.S.
    Pamiętajcie, że każdy z Was może zachorować na cukrzycę. W sumie nie znane są do końca przyczyny rozwijania się cukrzycy typu 1., czyli tej coraz to popularniejszej (występującej zwykle u ludzi młodych). I nie ważne jest, ani jaki tryb życia prowadzicie, ani co jecie, co robicie itd. To może spotkać każdego! Nie życzę tego nikomu, jednak pamiętajcie o tym.

Petycja w grudniu zostanie przekazana do Ministerstwa Zdrowia. Od wczoraj mamy już 800 podpisów, więc są coraz większe szanse, że to coś da. A więc proszę raz jeszcze o podpisy i bardzo dziękuję za te już złożone.

JESZCZE JEDNO! Jeśli macie taką możliwość, to proszę też o rozpowszechnianie linku Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

• Autor: MARTA84 Data: 2009-10-17 08:55:42

no moja mam tez bardzo chce mieć  cos takeigo na cukrzyce i jest jej ciezko  od tej choroby bardzo staciła na zdrowiu przestała widziec na oczy i niedawno okazało sie ze  wysiadly jej nerki  jest załaman wiec taki aparat bardzo  by jej pomugl gdyż mieskza sama  i nie moze zrobic sobie badania cukru  oczywiście wszytscy w domku podpisani :)

• Autor: makusia Data: 2009-10-17 09:23:28

aktywny link http://www.mojacukrzyca.org/?a=petycja

petycję podpisałam , sama choruję na cukrzycę , mam nadzieję że szybko zrefundują insulinę analogową...

• Autor: bytomianka Data: 2009-10-17 16:06:25

Podpisałam i wysłałam.:)

• Autor: maciusia Data: 2009-10-17 09:54:41

Podpis złożony , popieram jak najbardziej , u mnie w rodzinie też ta choroba dała swje sygnały . . .

• Autor: zeta12 Data: 2009-10-17 11:34:56

Puściłam w obieg informację i podpisałam petycję. Znam problem choroby, która zabrała mi moją mamę dawno temu. Analizując poszczególne etapy życia mojej mamy doszłam do wnoisku, że cukrzyca to taki "podstępny - RAK", ponieważ mimio leczenia wyniszcza powoli cały organizm. Życzę chorym dużo zdrowia i optymizmu, trzymajmy się razem. Ja nie choruję na cukrzycę, ale jestem w "ryzyku" i regularnie badam cukier..pozrdawiam

• Autor: Regina Florczak Data: 2009-10-17 15:40:34

Podpisałam za siebie i męza

• Autor: Basia99999 Data: 2009-10-17 17:18:42

Również podpisałam, nigdy nie wiadomo co kogo czeka

• Autor: DorDa Data: 2009-10-17 17:26:47

Petycja podpisana. Życzę powodzenia! Choć wiem, że to jeszcze na pewno nie koniec boju, to trzeba walczyć!!!

• Autor: Dianka92 Data: 2009-10-17 20:01:15

Dziękuję Wam wszystkim, jesteście Kochani :) Każdy podpis znaczy naprawdę bardzo, bardzo dużo :)

• Autor: Jagoda B Data: 2009-10-17 21:00:05

Oczywiście że popieram sama choruję na cukrzyce i wiem co to znaczy podpisali również moi znajomi,Pozdrawiam

• Autor: rynia2 Data: 2009-10-18 12:11:15

Mój mąż choruje na cukrzycę.podpisaliśmy razem.

• Autor: Regi Data: 2009-10-17 21:05:26

Podpisałam. Pozdrawiam

• Autor: agness Data: 2009-10-18 07:55:03

Petycja podpisana,moj Tata choruje na cukrzyce 30lat.Powysyłalam link znajomym

• Autor: ośka Data: 2009-10-18 11:55:25

W rodzinie mojego męża tak ze strony jego mamy jak i taty cukrzyca zbiera swoje żniwo. Cała rodzina podpisała a link mamy nawet w opisach na gg i skypach.

• Autor: ewka63 Data: 2009-10-19 10:36:52

Podpisane.
    Również mój syn choruje, na jedynke. Bądźcie mocni.

• Autor: Dianka92 Data: 2009-11-16 21:21:46

Dziękuję wszystkim za podpisy! Jesteście kochani :)
    I zachęcam do podpisywania innych, zostały jeszcze 2 tygodnie.
    A tu relacja z Marszu - związanego również z tą akcją: http://www.mojacukrzyca.org/video.php?video=1875

• Autor: kurkuma Data: 2009-11-18 22:26:35

Podpisałam. Na początek życzę wszystkim chorym  przynajmniej stabilizacji choroby i dobrego ustawienia leków.

• Autor: Iloria Data: 2009-11-23 21:25:40

Podpisałam za siebie i meża. Pozdrawiam serdecznie i życze powodzenia!

• Autor: Dianka92 Data: 2009-11-27 17:06:09

Dziękuję bardzo! :)
    Jeszcze tylko 3 dni zostały na podpisywanie..;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu