mam pytanie - jak dlugo mogę przechowywać w lodówce otwarte już np. ogórki konserwowe, kiszone, kapustę kiszoną , paprykę, dżemy, pomidory smażone w słoiczku, inne rzeczy w occie jak cukinia, fasolka np. Nie mam pojęcia - może ktoś mi podpowie????? Dziękuję z góry
To zależy od przetworu i temperatury w lodówce. Przetwory mocno kwaśne będą się przechowywały dłużej, niska temperatura w lodówce też sprzyja lepszemu przechowywaniu. Najlepiej wykorzystać te produkty w ciągu kilku dni. Pozdrawiam !
Kiedyś byłam(jako gosc) na wyprawie do Kapadocji.Organizowało to międzyuczelniane Towarzystwo Nauk o Ziemi.Jechała z nami p. profesor-specjalistka od organoleptyki.My wzielismy ze sobą najsuchsza kiełbaske, jaka znaleźlismy+ puszki itp(to dawne czasy były).Chcielibyście zobaczyć jej minę , jak to jedliśmy ze smakiem;))))A nam smakowało;)))To starsza, nobliwa pani była. doglądała nas(siurków wtedy), czy żyjemy;)))Poddała nas potem totalnej inwigilacji higieniczno- organoleptycznej.Ale wesoło było! Wniosek-przechowujemy, dopóki nam pasuje. każdy ma inne granice organoleptyczne;)
To, jak długo można przechowywać otwarte produkty nie zależy tylko od temperatury w Twojej lodówce, choć niewątpliwie jest to jeden z istotniejszych czynników. Ważna jest data przydatności do spożycia, jak również warunki przechowywania zanim produkty trafiły do Twojej lodówki, o czym niestety nie możesz wiele wiedzieć. I tu dochodzimy do organoleptyki, tzn przy pierwszych objawach innego zapachu, czy innego wyglądu, należy zrezygnować z konsumpcji danego produktu. Ogólnie , w kwaśnym środowisku bakterie będą się dużo wolniej rozwijać, niż np. w zalewie naturalnej z solą. Istotną sprawą jest również rodzaj naczynia, w którym przechowuje się częściowo zużyte np. warzywa, czy ananasy. Nie radzę przechowywać dłużej niż 1 dzień w puszkach, ponieważ będą miały posmaczek metalu. pozdrawiam
przechowywanie w puszce jest niezgodne z zasadami przechowywania. i do tego jak otworzysz puszke np z kukurydza -- powinnas przeniesc ja do plastikowego pojemnika. zachodzi bowiem reakcja chemiczna pomiedzy produktem a puszka!!!!!
jezeli jest np ogorki w sloiku to mozesz przechowywac w lodowce dopoki sa dobre:) dzemy do daty waznosci -- chyba ze jest napisane na opakowaniu aby po otwarciu spozyc po dniach......
Ja mam dylemat jeśli chodzi o majonez,nie mam pojęcia jak długo można przechowywać w lodówce po otwarciu, Jeśli mi zastaje i nie zużyję go w ciągu 3 dni to go wyrzucam,choć wg mojej oceny organoleptycznej niby jest ok. Dzisiaj ,,znalazłam pokutujący"majonez z przed 3 tyg (nie wiem jak to się stało hi..hi..) i tak na oko nic złego z nim się nie dzieje,dlatego tak się zastanawiam --Jak długo trzymacie otwarty majonez,ewentualnie po czym poznać że jest zepsuty ( i nie chodzi mi tu o pleśń ,bo to już jest oczywiste)
Majonezy sa robione z pasteryzowanych jajek, a wiec nie ma obawy.Niektore sa konserwowane srodkami konserwujacymi i mozna je tak dlugo trzymac (zaczete, w lodowce) jaka dluga data waznosci (jak na oko jest ok). Na tych bez srodkow konserwujacych pisze jak dlugo mozna przechowywac w lodowce po otwarciu, np. 4 tygodnie. Baaaaardzo rzadko uzywam majonezu i tez zawsze musze reszte wywalic, bo sie przeterminuje.
Ja mam prawie zawsze majonez w lodówce bo dzieci go lubią. Pewnie napiszecie, że to nie zdrowe, że bomba kaloryczna. Moje dzieci jedzą na kanapce. Przeważnie jest to chleb, majonez cienko rozsmarowany i wędlina. Ilość tłuszczu czy kalorii jest mniejsza niż w maśle a nie wiele większa niż w maśle roślinnym.
majonez po otwarciu i odpowiednim uzywaniu. np aby inny rodzaj jedzenie sie nie przedostal do niego. mozna przechowywac w lodowce 3 miesiece od daty otwarcia. najlepiej jest przy otwarciu napisac date waznosci :)
mam pytanie - jak dlugo mogę przechowywać w lodówce otwarte już np. ogórki konserwowe, kiszone, kapustę kiszoną , paprykę, dżemy, pomidory smażone w słoiczku, inne rzeczy w occie jak cukinia, fasolka np. Nie mam pojęcia - może ktoś mi podpowie????? Dziękuję z góry
To zależy od przetworu i temperatury w lodówce. Przetwory mocno kwaśne będą się przechowywały dłużej, niska temperatura w lodówce też sprzyja lepszemu przechowywaniu. Najlepiej wykorzystać te produkty w ciągu kilku dni. Pozdrawiam !
Kiedyś byłam(jako gosc) na wyprawie do Kapadocji.Organizowało to międzyuczelniane Towarzystwo Nauk o Ziemi.Jechała z nami p. profesor-specjalistka od organoleptyki.My wzielismy ze sobą najsuchsza kiełbaske, jaka znaleźlismy+ puszki itp(to dawne czasy były).Chcielibyście zobaczyć jej minę , jak to jedliśmy ze smakiem;))))A nam smakowało;)))To starsza, nobliwa pani była. doglądała nas(siurków wtedy), czy żyjemy;)))Poddała nas potem totalnej inwigilacji higieniczno- organoleptycznej.Ale wesoło było!
Wniosek-przechowujemy, dopóki nam pasuje. każdy ma inne granice organoleptyczne;)
To, jak długo można przechowywać otwarte produkty nie zależy tylko od temperatury w Twojej lodówce, choć niewątpliwie jest to jeden z istotniejszych czynników. Ważna jest data przydatności do spożycia, jak również warunki przechowywania zanim produkty trafiły do Twojej lodówki, o czym niestety nie możesz wiele wiedzieć. I tu dochodzimy do organoleptyki, tzn przy pierwszych objawach innego zapachu, czy innego wyglądu, należy zrezygnować z konsumpcji danego produktu.
Ogólnie , w kwaśnym środowisku bakterie będą się dużo wolniej rozwijać, niż np. w zalewie naturalnej z solą. Istotną sprawą jest również rodzaj naczynia, w którym przechowuje się częściowo zużyte np. warzywa, czy ananasy. Nie radzę przechowywać dłużej niż 1 dzień w puszkach, ponieważ będą miały posmaczek metalu. pozdrawiam
przechowywanie w puszce jest niezgodne z zasadami przechowywania. i do tego jak otworzysz puszke np z kukurydza -- powinnas przeniesc ja do plastikowego pojemnika. zachodzi bowiem reakcja chemiczna pomiedzy produktem a puszka!!!!!
zachodzi, zachodzi..Kilka dni temu zapomniałam przesypać kukurydzy do pudełka - na drugi dzień skwaśniała (sfermentowała).
Nigdy żadnych produktów z puszki nie przesypywałam i trzymałam w nich w lodówce i nie czułam żadnej różnicy w smaku ani wyglądzie.
tak to rozumie - lecz zachodzi reakcja chemiczna ktora wytwarza bakterie. no i psuje sie jedzenie o wiele szybciej.
Być może
ponizej masz 3 linki aby poczytac :)
tam jest ladnie opisane co mozna a co nie :)
jezeli jest np ogorki w sloiku to mozesz przechowywac w lodowce dopoki sa dobre:)
dzemy do daty waznosci -- chyba ze jest napisane na opakowaniu aby po otwarciu spozyc po dniach......
dotąd można przechowywac ..aż się pleśń pokaże na przetworach,,,,,,hehehhee,,,,,
http://209.85.229.132/search?q=cache:kWfj0frUpfQJ:www.sciaga.pl/tekst/zalacznik/4181/+przechowywanie+%C5%BCywnosci%2Bpuszka&cd=4&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
http://www.jar91.republika.pl/przyczyny%20psucia%20ms.html
http://209.85.229.132/search?q=cache:0rEERWLEE3kJ:www.krakowska.zhp.pl/akcjaletzim/Zasady_dobrej_higeiny_na_obozach.doc+przechowywanie+%C5%BCywnosci%2Bpuszka&cd=17&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
Bodek - dzięki za linki - nam wszystkim się to przyda
Ja mam dylemat jeśli chodzi o majonez,nie mam pojęcia jak długo można przechowywać w lodówce po otwarciu,
Jeśli mi zastaje i nie zużyję go w ciągu 3 dni to go wyrzucam,choć wg mojej oceny organoleptycznej niby jest ok.
Dzisiaj ,,znalazłam pokutujący"majonez z przed 3 tyg (nie wiem jak to się stało hi..hi..) i tak na oko nic złego z nim się nie dzieje,dlatego tak się zastanawiam --Jak długo trzymacie otwarty majonez,ewentualnie po czym poznać że jest zepsuty ( i nie chodzi mi tu o pleśń ,bo to już jest oczywiste)
Ja majonez jem tak długo do kiedy jest ważny. Nawet po otwarciu. Chyba, że zobaczyła bym, że jest coś nie tak.
Majonezy sa robione z pasteryzowanych jajek, a wiec nie ma obawy.Niektore sa konserwowane srodkami konserwujacymi i mozna je tak dlugo trzymac (zaczete, w lodowce) jaka dluga data waznosci (jak na oko jest ok).
Na tych bez srodkow konserwujacych pisze jak dlugo mozna przechowywac w lodowce po otwarciu, np. 4 tygodnie.
Baaaaardzo rzadko uzywam majonezu i tez zawsze musze reszte wywalic, bo sie przeterminuje.
Ja mam prawie zawsze majonez w lodówce bo dzieci go lubią. Pewnie napiszecie, że to nie zdrowe, że bomba kaloryczna. Moje dzieci jedzą na kanapce. Przeważnie jest to chleb, majonez cienko rozsmarowany i wędlina. Ilość tłuszczu czy kalorii jest mniejsza niż w maśle a nie wiele większa niż w maśle roślinnym.
Swiezy chleb z majonezem, mniam...dawno nie jadlam, zrobilas mi smaka:)
majonez po otwarciu i odpowiednim uzywaniu. np aby inny rodzaj jedzenie sie nie przedostal do niego. mozna przechowywac w lodowce 3 miesiece od daty otwarcia. najlepiej jest przy otwarciu napisac date waznosci :)
Dzięki wielkie,teraz tylko mi szkoda ,jak pomyślę ile majonezu przez swą niewiedzę i niepotrzebny lęk wyrzuciłam do kosza,ot marnotractwo.