Forum

Kuchenne porady

surówka z selera

  • Autor: m.sosenka Data: 2009-10-18 15:45:31

    Witajcie! Liczę na Waszą pomoc!  Co zrobić, żeby seler nie ciemniał? sok z cytryny nie pomógł ostatnio, było go duzo, surówka była za kwaśna! :((

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-18 18:40:03

    mozna zblanszowac seler

    Blanszowanie (z fr. blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody, doprowadzeniu do stanu wrzenia i wyjęciu.Najlepiej wody z lodem -moj dopisek

    Po blanszowaniu produkt żywnościowy schładza się zimną wodą, aby zapobiec dalszemu działaniu wysokiej temperatury.

    Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.

    Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.

  • Autor: basilek Data: 2009-10-18 19:44:30

    A ja starty seler mieszam (   już w trakcie tarcia ) z niewielką ilością jogurtu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu