Blanszowanie (z fr.blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody, doprowadzeniu do stanu wrzenia i wyjęciu.Najlepiej wody z lodem -moj dopisek
Po blanszowaniu produkt żywnościowy schładza się zimną wodą, aby zapobiec dalszemu działaniu wysokiej temperatury.
Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.
Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.
Witajcie! Liczę na Waszą pomoc! Co zrobić, żeby seler nie ciemniał? sok z cytryny nie pomógł ostatnio, było go duzo, surówka była za kwaśna! :((
mozna zblanszowac seler
Blanszowanie (z fr. blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody, doprowadzeniu do stanu wrzenia i wyjęciu.Najlepiej wody z lodem -moj dopisek
Po blanszowaniu produkt żywnościowy schładza się zimną wodą, aby zapobiec dalszemu działaniu wysokiej temperatury.
Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin.
Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru.
A ja starty seler mieszam ( już w trakcie tarcia ) z niewielką ilością jogurtu.