Forum

Zdrowie i uroda

nalewka z czosnku- jakie proporcje?

• Autor: anna702 Data: 2009-10-18 21:52:55

Witam, wczoraj zrobilam nalewke uodparniajaca z czosnku i spirytusu, wg przepisu, ktory w jednym z watkow podala peggi83...zaczelam wazyc i obierac czosnek 25 dkg duzo...az piec glowek wyszlo...to wszystko zmiazdzyc w makutrze i potem zmieszac z 30ml spirytusu. tego spirytusu nie starczylo nawet, zeby przykryc czosnek...zastanawiam sie czy aby na pewno takie sa prawidlowe proporcje tej nalewki? Czy ktos z was ja zna, lub robil kiedys podobna? Po 10 dniach nalezy odcisnac czosnek i spozywac nalewke od kropli, zwiekszajac dawke. Prosze o pomoc, bo czosnek juz sie maceruje :)

• Autor: Regina Florczak Data: 2009-10-18 22:21:03

Spirytus powinien miec 70% i dopero zalewamy czyli powinnismy najpierw go dorobid

• Autor: anna702 Data: 2009-10-18 23:08:46

czyli dolewamy wody?

• Autor: alman Data: 2009-10-19 07:58:13

miałam taki przepis od znajomego, ale mi się zawieruszył
    mam drugi z netu, o którym osoba, która go podała pisze, że dobrze jej robi, bo go już stosuje
    nie dodaje się wody, ona nie pisze też, że należy rozcieńczać spirytus
    na 35 dkg czosnku /7 główek/ daje 200 ml spirytusu
    myślę, że jak postoi to puści sok dodatkowo
    ale 30 ml to chyba pomyłka
    pisze jeszcze, żeby potem zażywać z kwaśnym produktem mlecznym /kefir, jogurt/ - krople dawać na ok. 50 ml wyrobu mlecznego

• Autor: as Data: 2009-10-19 09:05:28

Tu znajdziesz coś ciekawego chyba; http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_czosnek.html

• Autor: as Data: 2009-10-19 09:14:42

na tym forum jest to super rozpisane. Razem z tablek. Musisz troszkę przewinąć w dół do mizaj Wysłany: 14:37, 20 Sty '09

http://prawda2.info/viewtopic.php?t=5511 Nazywa się naleka tybetańska - eliksir młodości.

• Autor: as Data: 2009-10-19 09:59:46

Z tego postu wynika, że na 25dag czosnku ma być 300 gram spirytusu czyli peggy chyba się pomyliła lub napisała 30 dag a ty zrozumiałaś, że 30 ml. Dla ułatwienia napiszę, że spirytus ma konsystencję jak woda czyli 300 ml ma być. 

• Autor: peggy83 Data: 2009-10-19 09:46:24

Witaj Anno! Myślę, ze możesz dolać wody, tak żeby spirytus był 70 %, oblicz to sobie, bo mi pół dnai zejdzie przy moich zdolnościach matematycznych. Lepiej, gdy spirytus jest słabszy, bo wtedy wszystkie cenne skaldniki są lepiej wyciągane z czosnku - nie ścina tak miąższu, ale pozwala na wydobyewanie się cennych substancji.
    Myślę, ze ogólnie zasada jest taka ,że w nalewkach spirytusu ma być tyle aby tylko przykryć składniki. Jesli bedzie trzeba to dolej jeszcze odrobinkę spirytusu, tak żeby przykryć czosnek. Potem, po tych 10 dniaach, trzeba wszystko ładnie przecedziić i odcisnąć.
    Będzie ok, ale jak Ci juz pisałam, poszukam tej nalewki, którą robiła moja mama i porównamy.
    Pozdrawiam cieplutko!

• Autor: alman Data: 2009-10-19 10:07:09

tu jest mowa o spirytusie 96% http://www.john50.friko.pl/nalewka%20czosnkowa.htm#0

• Autor: alman Data: 2009-10-19 10:20:10

poszperałam trochę w necie i co ciekawe, wszędzie podają, że ktoś zdobył przepis od mnichów tybetańskich, a proporcje są różne no i dawkowanie też, także częstotliwość powtarzania kuracji...co o tym sądzicie? który najlepszy?

• Autor: as Data: 2009-10-19 11:14:30

Gdybym ja maiła stosować to zrobiła bym wg linku który podałam wyżej prawda2.info

• Autor: peggy83 Data: 2009-10-19 17:23:54

Hmmm, ja tam znawczynią nie jestem, po prostu gdzieś czytałam, że korzystniej jest, gdy spirytus ma mniejsze stężenie. Robiłam już kilka nalewek owocowych i stąd ta wiedza. Ale skoro tak jest w przepisie, to może tak ma być? Mam ten przepis od dłuższego czasu, ale karmienie piersią, potem druga ciąża i nie miałam okazji tego przetestować...

• Autor: anna702 Data: 2009-10-19 22:53:58

Dziewczyny bardzo serdecznie wam dziekuje, na spokojnie obejrze sobie wszystkie linki...moj czosnek zalalam tak aby sie przykryl, moj alkohol ma 95° dodalam "lyk" wody, gdyby mialo byc slabsze stezenie, a skoro przepisy sa rozne, to i tak pewnie nie zaszkodzi, czosnek puszcza mleczno bialo zielonkawy sok...mam nadziej ze tak powinno byc, pozdrawiam jeszcze raz i dziekuje :)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu