Forum

Kuchenne porady

psztetowa i kaszanka

  • Autor: zaneta1178 Data: 2009-10-19 07:59:13

    Witam, jestem zwolenniczką domowych wędlin. W tym tygodniu będę miała świniaka, chciałabym zrobić pasztetową, taką z prawdziwego zdarzenia, nie taką z tylko z wątróbki. Kaszankę też mam zamiar zrobić. Może są tu osoby, które zajmują się robieniem takich wyrobów, jeżeli tak proszę o pomoc(masarz, który do tej pory mi to robił wyjechał)

  • Autor: RN Data: 2009-10-19 09:06:33

    Kaszanka (po naszemu krupniok )

    1 kg kaszy gryczanej
    3L zupy (na pewno wiesz o jaką zupę chodzi, jak już kiedyś świniobicie miałaś)
    2 łyżki soli
    2 łyżki pieprzu
    1/2 łyżki ziela angielskiego
    cebula
    tłuszcz (z wytopionego sadła)
    czosnek
    krew (żeby były ciemne)

    Pasztet (po naszemu leberwuszt )

    na 10 kg:
    4 łyżki soli
    3 łyżki pieprzu
    2 łyżki ziela angielskiego
    3-4 cebule
    10% wątroby
    90% to podgardle i brzuch
    można dodać zupy, żeby był luźniejszy


    To są przepisy od naszego znajomego, który lata się tym trudni i na brak klientów nie narzeka.
    Powodzenia

  • Autor: ZANTA Data: 2009-10-19 10:55:54

    Polecam tą strone na pewno zjajdziesz tam przepisy na pasztety i kaszanke http://wedlinydomowe.pl/

    RN w twojej kaszance brakło podrobów i mięsa a właśnie z tego mięsa jest ta zupa.

  • Autor: RN Data: 2009-10-19 11:08:31

    Nie rozwodziłam się nad przygotowaniem zupy, gdyż wywnioskowałam z treści pytania, że pytająca była już na "świniobiciu" i wie z czego i jak się taką zupę robi.

  • Autor: asiula76 Data: 2009-10-19 10:42:11

    Polecam pasztet mojego wykonania.

Przejdź do pełnej wersji serwisu