Forum

Gawędy o jedzeniu

śmietanka do sosów

  • Autor: afera10 Data: 2009-10-20 13:02:07

    Jakiej smietany używacie do sosów. Pytam, bo zawsze używałam śmietany 30% nie patrząc jakiego jest producenta. Ostatnio zakupiłam śmietanę w Lidlu (nowość) i spotkała mnie spora niespodzianka. Śmietana mianowicie kipiała jak mleko i ciągle musiałam ściagać rondel z gazu! Spotkało mnie to pierwszy raz i zastanawiam się co było przyczyną. Sos zrobiłam w smaku bardzo dobry, ale kłopotów przez kipiejącą smietanę było sporo! Na fotce ta własnie śmietanka. smietanka

  • Autor: JolaFi Data: 2009-10-20 13:34:15

    śmietany do sosu zazwyczaj nie daję w ogóle. Jeżeli już, to jest to śmietana 12% zawsze Piątnicy.  30% gości u mnie tylko przy okazji robienia torów , zatem bardzoooo rzadko.

  • Autor: majolika Data: 2009-10-20 13:40:52

    Ja pierwszy raz przeżyłam niespodzianke=skompromitowałąm sie gotując zupę kurkową(w Niemczech).Też smietana zgluciła mi sie, choć nigdy w życiu-choć używam tylko odrobinę 12-ki-to mi sie nie przydarzyło.po prostu trzeba używać znanych produktów, bo inne mogą być inne składem i nasza dotychczasowa technika okaże sie diabła warta;)

  • Autor: afera10 Data: 2009-10-20 15:22:48

    Ja właśnie używam tylko wysokoprocentowych. Nie lubię zagęszczać niczego mąką (nie ten smak) a sos zrobiony na 30% jest aksamitny (no do tej pory:))

  • Autor: JolaFi Data: 2009-10-20 20:30:21

    również nie lubię zagęszczać sosów mąką i dlatego też  tego nie robię:), po prostu redukuję ilość powstałego płynu do momentu uzyskania właściwego smaku .

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-10-20 13:42:04

    Zdjęcia nie widać, ale ja kiedyś też kupiłam w Lidlu jakiś produkt , który udawał śmietanę. Teraz dokładniej czytam etykietki.

  • Autor: malka200 Data: 2009-10-20 14:45:39

    dodaję 12 do sosów i zup, ale staram się kupować w sklepie, gdzie mają lodówkę. kupując z półki bez chłodni (podobno nie musi być przechowywana w chłodzie) też się robiły grudki. A do zupy daję mleko skondensowane, mniej kalorii ;)

  • Autor: afera10 Data: 2009-10-20 15:24:44

    Nie chciałam narzekać na produkty z Lidla, nie mam doświadczenia, a dopóki nie spróbuję, to nie krytykuję. Na etykiecie wyraźnie pisze, że to Normalna" śmietana.

  • Autor: as Data: 2009-10-20 15:05:51

    kupuję tylko 18%

  • Autor: RN Data: 2009-10-21 08:39:47

    Ja staram się nie gotować tłustych potraw. Do sosów i do zup używam śmietany jogurtowej (9%) z Piątnicy.
    Moja koleżanka natomiast używa zawsze kremówki. Była szczerze zdziwiona gdy powiedziałam jej jakiej śmietany ja używam.
    Mówi do mnie:
    - 9-tka? to ci się zwarzy! grudki będziesz miała! paprochy ci nie pływają?
    Ja na to:
    - czasami pływają :)
    Ona:
    - i co? jedzą domownicy coś takiego?!
    Ja:
    - pewnie, że jedzą! zawsze tak gotuję i niby skąd mają wiedzieć, że tych paprochów miało nie być????

  • Autor: anusia_m Data: 2009-10-21 14:25:49

    Ostatnio ze śmietany przerzuciłam się na jogurty naturalne i bardzo je sobie chwalę. Mniej kalorii, a i smak nam odpowiada.

  • Autor: żarłoczna Data: 2009-10-22 07:27:08

    ja nie użuwam śmietany tylko jogurt grecki. super. gesty też ma troche procent tłuszczu, ale to juz troche i tak zdrowsze a  walor smakowe zostają.

  • Autor: Bodek Data: 2009-10-22 09:01:57

    w anglii 48% smietana rowniez przy gotowaniu potrafi kipiec:) trzeba pamietac o malym ogniu i mieszac czesto :)
    pozdr...

Przejdź do pełnej wersji serwisu