Forum

Rozmowy wolne i frywolne

wypowiedzenie umowy przy zmianie w regulaminie ERA

• Autor: stefcia Data: 2009-10-21 20:13:50

Dostałam z Ery powiadomienie o zmianach w umowie i regulaminie oraz o warunkach oferty i teraz mam pytanie czy ktoś się orientuje czy w związku z tym mam prawo zerwać umowę bez poniesienia kary?
    Sprawdzałam na necie,ale nie wszystko jest aktualne, albo też nie za bardzo kumam.Może ktoś jest zorientowany ,czy jest taka furtka i jak ją wykorzystać.

• Autor: Pampas Data: 2009-10-21 20:16:11

Jedyna furtka jest taka, że musisz udowodnić, że zmiany są dla Ciebie niekorzystne. W przeciwnym wypadku nie masz podstawy prawnej do wypowiedzenia umowy.

• Autor: as Data: 2009-10-21 21:38:08

Moja teściowa zrezygnowała tak z internetu w tp sa. Zmienił się regulamin i to nawet na jej korzyść a ona wypowiedziała umowę bez konsekwencji.

• Autor: bahus Data: 2009-10-21 23:31:04

Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > Moja teściowa zrezygnowała tak z internetu w tp sa. Zmienił się regulamin
    > i to nawet na jej korzyść a ona wypowiedziała umowę bez konsekwencji.

Też tak miałem...a chodziło o kablówkę...zmiana regulaminu (jakakolwiek) zwalnia nas od ponoszenia konsekwencji przy zerwaniu umowy, ale należy bezwzględnie zmieścić się w czasie, jaki wyznacza strona zmieniająca zasady.
    Bahus

• Autor: as Data: 2009-10-22 09:34:57

Jeżeli w trakcie trwania umowy zostaną zmienione warunki umowy. Nie ważne czy na lepiej czy gorzej. Masz prawo nie przyjąć nowych warunków i rozwiązać umowę bez kosztów karnych. Musisz zmieścić się w wyznaczonych terminach i pisemnie zgłosić ten fakt. Jednak rozwiązanie nie nastąpi natychmiast tylko po okrasie wypowiedzenia ustalonym w umowie. Nie wiem czy w tym przypadku będzie to do końca okresu rozrachunkowego czy 30 dni. 

• Autor: stefcia Data: 2009-10-22 19:16:10

Oczywiście twierdzą,że wypowiedzieć umowę mogę lecz będę musiała zapłacić karę ponieważ ,,zmiany te wynikają bezpośrednio z przepisów prawa oraz usunięcia niedozwolonych postanowień umownych"  i dlatego operator może żądać zapłacenia kary,
    Niestety jestem zupełnie zielona i w końcu niewiem

• Autor: as Data: 2009-10-22 20:05:34

To napisz do nich meila. najlepiej anonimowo i zapytaj. Lub zadzwoń do jakiegoś salonu.

• Autor: stefcia Data: 2009-10-22 20:08:51

Dzięki myślę że to dobry pomysł i ,,bezpieczny"

• Autor: as Data: 2009-10-22 20:31:53

tylko, że oni często zanim udzielą informacji chcą znać numer telefonu. Jednak spróbuj. ewentualnie powiedz, że to twoja znajoma chce zrezygnować i nie znasz jej danych typu adres czy nr tel.

• Autor: stefcia Data: 2009-10-23 20:37:51

Niestety nie da się uniknąć kary

• Autor: as Data: 2009-10-23 22:03:46

a długo ci jeszcze tej umowy zostało do końca? Może poczekasz i 30 dni przed końcem zgłosić rezygnację

• Autor: stefcia Data: 2009-10-23 22:17:13

Niestety ,dokładnie rok ,jak to mówią cierp ciało coś chciało

• Autor: as Data: 2009-10-24 10:08:54

Przeanalizuj co ci się bardziej ekonomicznie opłaca. Płacić przez rok abonament czy zapłacić karę. Rok szybko minie. My też mamy erę i jesteśmy zadowoleni. Ja mam na kartę a mąż na abonament. W grudniu kończy mu się umowa i już podpisał na następne półtora roku. My jesteśmy zadowoleni i nie zamierzamy zmieniać.

• Autor: ekkore Data: 2009-10-24 08:35:51

To ja czegoś nie rozumiem. z jednej strony piszesz, że dostałaś nową ofertę, z drugiej, że powodem zmiany regulaminu są zmiany prawa.

Jeżeli jest nowa oferta - powinna być możliwosć rezygnacji w terminie określonym przez operatora.
    Brak takiej możliwosci ogranicza Twoje prawa, może powstać pozycja monopolisty, zmuszanie Cię do akceptacji warunków niekorzystnych dla Ciebie. Ja na Twoim miejscu zwróciłabym się do rzecznika praw konsumenta.

Jeżeli są to zmiany prawne - zazwyczaj są one kosmetyczne, odnoszą się do sformułowań i nie mają większego wpływu na warunki umowy. Poprzez zmiany prawne nie zmienią Ci się wysokości abonamentu, ceny usługi czy okresu zawarcia umowy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu