Forum

Kuchenne porady

Jagniecina

• Autor: kiki1101 Data: 2009-10-21 21:16:04

Chcialabym zrobic cos z jagnieciny, ale kiedys probujac, jej intensywny zapach zniechecil mnie...az do dzisiaj. Czy macie jakies sposoby na pozbycie tego zapachu lub przepisy gdzie zapach jest slabo wyczuwalny?

• Autor: luckystar Data: 2009-10-22 03:45:53

Mloda, chuda jagniecina nie powinna miec ostrego zapachu. Jesli chcesz to w moich przepisach sa dwa przepisy na jagniecine, jeden z nich to jagniecina marynowana w yogurcie naturalnym z mieta. Poczytaj, moze akurat bedzie Ci odpowiadal, ktorys z tych przepisow.

• Autor: majolika Data: 2009-10-22 05:05:02

Kupiłas widocznie starego capa, a nie jagnięcinę.Kiedy byłam na studiach należałam do AKT(akademicki klub turystyczny).Wieolkrotnie kupowalismy zwykłego barana i pieklismy go na wszelkiej maści ogniskach.Zawsze wcześniej marynowany był(w całości;)))w marynacie z octu, cebuli, i przypraw(m. inn pieprz, ziele ang., liscie laurowe).Nawet stary baran, choć smierdzielismy po ognisku  kożuchem, byl przesmaczny.
    Rektorem w tym czasie byl przecudowny profesor, taki człowiek renesansu.Zawsze zapraszalismy go na nasze pieczenie barana. Przychodził chętnie i śpiewał z nami i bawił się, ba czasem łaził na wyprawy górskie. Był tylko mały klopot.....miał trochę problematyczne nazwisko, choc do studentów pasowało;)To był prof. Baran(takie miał nazwisko;)))))

• Autor: majolika Data: 2009-10-22 05:12:59

Przy okazji tego wątku znalazłam to http://forum.gazeta.pl/forum/w,64,93757586,0,zmarl_prof_Baran_zegnaj_profesorze.html
    Nie wiedziałam. Popłakałam się,
    ŻEGNAJ PROFESORZE.....

• Autor: majolika Data: 2009-10-22 05:47:20

Jestem wstrząsnieta ta wiadomością.To był cudowny człowiek.Wesoły, mądry.w czasie stanu wojennego płacił kaucje z własnej kieszeni za narwańców-studentów.Często spotykałam go potem np w katedrze, jak siedział podpierając się laseczką w najdalszym kąciku.Ale był gentlemanem, to zrywał sie i pobował ustapić miejsca mnie- wtedy młodej dziewczynie.Zawsze był obecny na premierach, wernisażach.Najbardziej jednak lubił koncerty organowe w katedrze-wielokrotnie go tam spotykałam.
    Już nie ma takich PROFESORÓW.....

• Autor: majolika Data: 2009-10-22 12:06:26

PS. A byłam studentką innej uczelni.Znałam \Go wyłącznie z AKT.

• Autor: sanella* Data: 2009-10-22 08:28:05

To zalezy od jakosci miesa, a przede wszystkim naszego nosa. Ja mam wech bardzo wrazliwy i baranina/jagniecina zawsze mi troche "zajezdza".
    Mocze w kwasnym mleku z dodatkiem czosnku (duzo czosnku).

• Autor: tineczka Data: 2009-10-22 17:30:40

Uwielbiam jagniecine:) pieczen marynuje w czerwonym winie+ cebula+ swiezy rozmaryn+ czosnek przez pare dni. Osuszam i nakluwam ostrym nozem dziurki do ktorych wkladam zabki czosnku, lubie miec duzo czosnku i wtykam galazki swiezego rozmarynu.  Obsmazam na zloto dookola , przyprawiam sola, pieprzem i pieke na blasze do miekkosci, czesto oblewajac wytwarzajacym sie sosem. Mniam:)

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-10-22 18:26:38

O jakości smakowej mięsa (szczególnie) jagnięcego decyduje

- czym zwierzę było karmione
    - okres czasu kruszenia mięsa po uboju.

Żmudna to robota, ale jeżeli wytniesz wszystkie błony a szczególnie tłuszczyki, w zupełności pozbędziesz się specyficznego dla baraniny zapachu. Marynowanie i doprawianie, to jest już osobny rozdział.

• Autor: kiki1101 Data: 2009-10-22 20:22:42

dziekuje za porady, przepisy..Pozdrawiam

• Autor: Piper Data: 2009-10-28 15:52:26

no tak, a jak odroznic np noge capa od mlodego jagniecia, wiekoscia, kolorem...??

• Autor: rysio51 Data: 2009-11-04 16:00:02

Ogólnie to jagnięcina należy do mięs, które bardzo trudno przyrządzić. Trzeba je długo gotować/piec żeby nadawało się do jedzenia.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-04 16:41:11

nie zgodze sie. Kiedys nie lubilam jagnieciny teraz lubie bo nauczylam sie dobrze przyzadzac. Bardzo lubie kotlety jagniece z kostka albo jagniece carre choc i udzcem nie pogardze. Mieso sobrej jakoscii, dobrze przyzadzone jest pyszne i zapaszek jest bardzo delikatny.

• Autor: tineczka Data: 2009-11-04 21:42:54

Tez sie nie zgodze, co za bzdura. Uwielbiam jagniecie  kotlety , udziec, poledwice , carre mniammmmmm:)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-05 09:10:50

ej tineczko to bylo do mnie? No bo sie chyba ze mna zgadzasz a nie niezgadzasz :-))) Sciskam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu