Forum

Kuchenne porady

wybuchowy przecier

• Autor: agik Data: 2009-10-22 12:40:57

Kupiłam spore ilości papryki, z zamiarem przerobienia ich na marynowane nadziewane papryki, ale okazało się, że nie mam czasu bawić się teraz w to i papryki upiekłam, zmiskowałam- taki przecier, zeby się dar boży nie zmarnował.
    Chciałam zapasteryzować i okazało się, ze przecier zamiast grzecznie spoczywać w słoiczku, ma jakies tendencje do pienienia się, i rozrywania wieczka słoika.
    Sprawdzałam- nie jest zepsuty ( w smaku nie czuć nic podejrzanego)

Pasteryzacji nie dokończyłam, bo bałam się, ze im bardziej podgrzeję, w tym bardziej niekontrolowany sposób zachowa się przecier.

Stąd moje pytanie- co się dzieje?

i drugie- co mam z tym zrobić?

Dodam, że pasteryzowałam w garnku.

Ktoś wie?

• Autor: Rzymianka Data: 2009-10-22 13:05:04

Może ten przecier za długo czekał na pasteryzację ? Ja robię podobny przecier - sos, ale doprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością octu - gotuję parę minut w garnku i dopiero przekładam do słoików i pasteryzuję. Boję się pasteryzcji warzyw bez zakwaszenia  ze względu na bakterie beztlenowe, które w takich przetworach mogą się rozwijać.

• Autor: ekkore Data: 2009-10-22 13:46:03

A może to rodzaj papryki? Mi kiedys zrobiło się "wino" z pomidorów - w słoikach zapasteryzowanych - musiałam otwierać "otwieraczką" - tak mocno trzymały, a buzowały po otwarciu...

• Autor: asiula76 Data: 2009-10-22 15:54:38

Możliwe jest ze papryka była mocno nawożona.

• Autor: agik Data: 2009-10-22 19:56:05

Dziękuję za podzielenie się doświadczeniem :)
    Nie wiem, czy i jak papryka była nawożona, bo kupiłam ją na targu- wybrałam taka paprykę pomidorową, bo wydała mi się najlepsza do nadziania- ładny okrągły kształt, nieduża, bardzo mięsista, w smaku pyszna.

Czyli schować do lodówki i jak najszybciej zużyć?
    Czy jeszcze kombinowac z jakimś przyprawianiem?- zrobić sos, czy coś?
    Albo moze przełożyć do foremek do lodu i zamrozić?

• Autor: Rzymianka Data: 2009-10-22 20:26:24

Skoro coś się z tą papryką działo, to najlepiej pogotować ją dobrze / około godziny / , pod koniec gotowania doprawić i dopiero zapasteryzować. Nie wiem jak dużo masz tej papryki, jak nie dużo to lepiej zużyć teraz. Pozdrawiam !

• Autor: as Data: 2009-10-22 22:03:41

Pogotuj ją może w garnku a nie w słoikach i potem gorące do słoików i szybko zamknąć i już nie pasteryzować. Może tak by zrobić.

• Autor: asiula76 Data: 2009-10-23 09:28:50

Ja jednak bym zamroziła.

Przejdź do pełnej wersji serwisu