Szczawiany wapnia to nic innego jak sklad piasku i kamieni w moczu/nerkach, krysztalki te maja bardzo ladny geometryczny ksztalt pod mikroskopem...szkoda, ze szkodza...
Szczawiany powodują osteoporozę tak kiedyś słyszałam. dlatego wcale nie jem szczawiu. Rabarbar prawie wcale. Nie wiedziałam, że pomidory też go mają. Jednak najczęściej pomidory jem z serem więc się neutralizuje.
http://pl.foodlexicon.org/o0000170.php jeżeli warzywa zawierające kwas szczawiowy spożywamy od czasu do czasu, to nie ma problemu; kwas szczawiowy znajduje sie również w owocach; jedząc dodatkowo czy łącząc te produkty z tymi zawierającymi więcej wapnia neutralizujemy szkodliwe działania kwasu
Pamietam z pracy jak ogladalam mocz pod mikroskopem, ze np. po zjedzeniu duzej ilosci jablek tez byly obecne szczawiany wapnia w osadzie, ale nie jest to niebezpieczne o ile neutralizujemy odpowiednia dieta...uwazac musza osoby z gotta..
też myslę,że przecież nie jemy szczawiówki na okrągło,śladowe ilości nie powinny szkodzić,a jeśli do tego wrzucimy białko jajka to w zasadzie się neutralizuje
Nie cierpie jajka w zupie a szczawiowa bardzo lubie. Pomidory u mnie sa na porzadku dziennym, uwielbiam je. Co do buraków czzerwonych to juz sama nie wiem sa zdrowe czy nie? Codziennie podaje synowi sok z buraka (robiony w piekarniku) na kaszel wiec on tez szkodzi czy pomaga?
Szczaw - poza wartościami odżywczymi - zawiera szkodliwy dla zdrowia szczawian potasu, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm.
Dlatego dajemy jajko, zeby uzupelnic niedobory wapnia.
..do zupy szczawiowej dodajemy jajko?
Szczawiany wapnia to nic innego jak sklad piasku i kamieni w moczu/nerkach, krysztalki te maja bardzo ladny geometryczny ksztalt pod mikroskopem...szkoda, ze szkodza...
Szczawiany powodują osteoporozę tak kiedyś słyszałam. dlatego wcale nie jem szczawiu. Rabarbar prawie wcale. Nie wiedziałam, że pomidory też go mają. Jednak najczęściej pomidory jem z serem więc się neutralizuje.
http://pl.foodlexicon.org/o0000170.php
jeżeli warzywa zawierające kwas szczawiowy spożywamy od czasu do czasu, to nie ma problemu; kwas szczawiowy znajduje sie również w owocach; jedząc dodatkowo czy łącząc te produkty z tymi zawierającymi więcej wapnia neutralizujemy szkodliwe działania kwasu
Pamietam z pracy jak ogladalam mocz pod mikroskopem, ze np. po zjedzeniu duzej ilosci jablek tez byly obecne szczawiany wapnia w osadzie, ale nie jest to niebezpieczne o ile neutralizujemy odpowiednia dieta...uwazac musza osoby z gotta..
też myslę,że przecież nie jemy szczawiówki na okrągło,śladowe ilości nie powinny szkodzić,a jeśli do tego wrzucimy białko jajka to w zasadzie się neutralizuje
Nie cierpie jajka w zupie a szczawiowa bardzo lubie. Pomidory u mnie sa na porzadku dziennym, uwielbiam je. Co do buraków czzerwonych to juz sama nie wiem sa zdrowe czy nie? Codziennie podaje synowi sok z buraka (robiony w piekarniku) na kaszel wiec on tez szkodzi czy pomaga?
Szczaw - poza wartościami odżywczymi - zawiera szkodliwy dla zdrowia szczawian potasu, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm.
Dlatego dajemy jajko, zeby uzupelnic niedobory wapnia.