Forum

Kuchenne porady

jak "dojrzeć"ser

  • Autor: ekkore Data: 2009-10-23 10:27:23

    zrobiłam ser zółty własnej roboty. Wyszedł super. Smak był wielkim zaskoczeniem - co prawda nie wiem czego się spodziewałam, ale nie smaku normalnego sera żółtego w wersji bardzo łagodnej.

    No i może przydałoby się go trochę "dojrzeć". tylko jak zabrać sie za to w warunkach domowych - żeby dojrzał a nie zapleśniał.
    kiedyś byłam świadkiem (i nawet sama pomagałam) procesu przygotowywania twardego sera w solance. Szczegółów juz nie pamiętam - wiem, że trzymało się go w spiżarni (a więc w chłodzie) w solance i co kilka dni (lub codziennie obracało). Ile to trwało - nie pamiętam - ale chyba trochę (czas w tygodniach?). Smaku tego sera też nie pamiętam - tylko, że był twardy, no i pewnie słony - skoro trzymany w solance.

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-10-23 10:44:52

    Ser domowy po uformowaniu kładę na lnianej ściereczce do lekkiego wyschnięcia, potem nacieram go solą i przez dwa - trzy dni  leży sobie na tacce przy uchylonym oknie / obracam go kilkakrotnie/ potem zawijam w papier do pieczenia i na dwa dni do lodówki. Jak jest większa ilość przechowuję w zamrażarce. Pozdrawiam !

  • Autor: ekkore Data: 2009-10-23 11:24:38

    Piszać o serze masz na myśli wykonany ser zółty (po dodaniu margaryny, żółtek z sodą) czy zwykły twaróg?

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-10-23 13:58:50

    Robię ser z mleka pełnego, które ścinam podpuszczką.

Przejdź do pełnej wersji serwisu