Forum

Kuchenne porady

znacie maszynę do krojenia cebuli?

  • Autor: barbami Data: 2009-10-24 14:29:39

    Szukam czegoś ręcznego, niewielkiego do krojenia cebuli. Moja córka nie lubi cebuli, ale jak jej nie widzi w kotlecie to zje. To wymaga nie lada gimnasyki przy krojeniu nożem. Może mi coś polecicie?

  • Autor: chmurki Data: 2009-10-24 14:39:25

    Ja mam podobnie jak Twoja córka. Zawsze męczyłam się nożem chociaż już od jakiegoś czasu miałam to urządzenie http://allegro.pl/item791720889_rozdrabniacz_mini_szef_tupperware.html
    Po kilku nieudanych próbach przestałam używać, jednak ostnio siekaczek wpadł w ręce mojemu mężowi, który odmówił krojenia nożem i pięknie drobniutko pokroił w nim cebulę. Od tego czasu zawsze go używamy ale trzeba mieć trochę siły żeby efekt był powalający. Jeśli możesz do tego wykorzytać męża, bądź też sama masz sprawne nadgarstki to bardzo polecam.

  • Autor: malka200 Data: 2009-10-24 15:02:30

    musisz pamiętać, że często cebula krojona mechanicznym urządzeniem robi się gorzka.....

  • Autor: EWA007 Data: 2009-10-24 15:44:33

    A nie lepiej cebulę lekko zeszklić, a potem zmielić zaraz po mięsie?

  • Autor: kojonkosky Data: 2009-10-24 16:02:51

    Cebulę można zetrzeć na tarce do jarzyn .

  • Autor: as Data: 2009-10-24 17:00:45

    ale wtedy jest gorzka. mi to nie przeszkadza ale komuś może tak

  • Autor: ekkore Data: 2009-10-24 17:57:31

    U mnie problemem jest mąż - nie zje żadnego widocznego kawałka cebuli, bedzie siedział i wygrzebywał. Nie przeszkadza mu sam smak cebuli - bo rozgotowana w sosie, zmieloną zjada bez problemu.
    Wobec tego zawsze mielę razem z mięsem - na koniec mielenia, w ten sposób jako resztki w maszynce zostaje mi cebula a nie mięso - hehehe

  • Autor: Krystyna911 Data: 2009-10-24 20:29:10

    Ja robię tak samo . Mielę w maszynce, zaraz po mięsie

  • Autor: majolika Data: 2009-10-25 10:54:05

    Ja mam taki zwykły krajacz do cebuli.Ale on to troche, jakby miażdży cebulke.Nie jest gorzka.Wykorzystuję go wyłącznie, kiedy muszę posiekać większa ilość np do śledzi itp.Do potraw nauczyłam się drobniutko siekać ręcznie.Mam też( po mamusi) kilka przedziwnych maszynek takich na korbkę, ale tylko ona umiała się nimi posługiwać;)Pomieszała te wszystkie akcesoria i jak próbuję je poskładać do kupy to najpierw dostaję ataku śmiechu, a potem odkładam to na później i tak sobie leżą;)))

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-10-25 11:31:06

    Zrób zdjęcie tych maszynek - może uda się poskładać. Pozdrawiam !

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-26 09:58:36

    A u mnie jesli miele to najpierw mieso potem dodatki jesli trzeba a na koncu bolke. Swietnie wymiata resztki z maszynki :-)

  • Autor: BlackOnion Data: 2009-10-25 18:00:56

    Tak, znam taką maszynę nazywa się ostry nóż i wymaga jeszcze odrobinę cierpliwości i precyzji.
    I nie przesadzajmy, drobniusieńkie pokrojenie jednej cebuli ostrym nożem w maleńką kosteczkę to 30 sekund.....
    Practice makes perfect....

  • Autor: BlackOnion Data: 2009-10-25 18:03:10

    A jak widzą odrobiny cebuli i nie chcą jeść to głodem ich wziąść

Przejdź do pełnej wersji serwisu