Forum

Kuchenne porady

sos custard

  • Autor: MARTA84 Data: 2009-10-24 16:09:37

    witajcie mam do was pytanie czy ktos robił  sos custard przepis znalazłam w gazecie wyglada apetycznie jako  dodatek do ciast a moze macie jakis sprawdzony przepis na taki sosik

  • Autor: dorocia61 Data: 2009-10-24 22:40:39

    Droga Marto!- w mojej pracy czesto robie custard- jako dodatek do deserow ! Niestety - nie moge Ci podac przepisu- poniewaz  robie go z gotowego proszku. Jest to budyn-  (troche rzadszy niz  nasz tradycjny), ktory podaje  sie na cieplo jako dodatek do ciast biszkoptowych ( gateau), do strucli jablkowych, do  ciast czekoladowych itp. Ja w swojej kuchni ( w domu)  wykorzystuje w zamian  polskiego  budyniu. mam nadzieje ze moja odpowiedz troche Ci pomogla...pozdrawiam

  • Autor: Mari Data: 2009-10-24 23:11:47

    Znalazlam taki przepis, nie robilam nigdy wiec nie dam glowy ze jest OK.
    1.5 szklanki mleka
    0.5 szklanki smietany
    1/4 szklanki cukru pudru
    4 zoltka
    1/2 lyzeczki esencji waniliowej
    Ogrzewac mleko i smietane tak dlugo az mieszanka bedzie goraca ale nie wolno dopuscic do zagotowania.
    Ubic zoltka z cukrem az powstanie gladka masa.
    Ciagle mieszajac wlewac gorace mleko na zoltka /nigdy nie odwrotnie/.
    Gotowac na malym ogniu do zgestnienia masy.
    Jesli powstana drobne grudki to mozna przecedzic przez sitko.
    Powodzenia!

  • Autor: Mari Data: 2009-10-24 23:12:41

    Nie wiem dlaczego wyszly takie duze litery, przepraszam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu