witajcie mam do was pytanie czy ktos robił sos custard przepis znalazłam w gazecie wyglada apetycznie jako dodatek do ciast a moze macie jakis sprawdzony przepis na taki sosik
Droga Marto!- w mojej pracy czesto robie custard- jako dodatek do deserow ! Niestety - nie moge Ci podac przepisu- poniewaz robie go z gotowego proszku. Jest to budyn- (troche rzadszy niz nasz tradycjny), ktory podaje sie na cieplo jako dodatek do ciast biszkoptowych ( gateau), do strucli jablkowych, do ciast czekoladowych itp. Ja w swojej kuchni ( w domu) wykorzystuje w zamian polskiego budyniu. mam nadzieje ze moja odpowiedz troche Ci pomogla...pozdrawiam
Znalazlam taki przepis, nie robilam nigdy wiec nie dam glowy ze jest OK. 1.5 szklanki mleka 0.5 szklanki smietany 1/4 szklanki cukru pudru 4 zoltka 1/2 lyzeczki esencji waniliowej Ogrzewac mleko i smietane tak dlugo az mieszanka bedzie goraca ale nie wolno dopuscic do zagotowania. Ubic zoltka z cukrem az powstanie gladka masa. Ciagle mieszajac wlewac gorace mleko na zoltka /nigdy nie odwrotnie/. Gotowac na malym ogniu do zgestnienia masy. Jesli powstana drobne grudki to mozna przecedzic przez sitko. Powodzenia!
witajcie mam do was pytanie czy ktos robił sos custard przepis znalazłam w gazecie wyglada apetycznie jako dodatek do ciast a moze macie jakis sprawdzony przepis na taki sosik
Droga Marto!- w mojej pracy czesto robie custard- jako dodatek do deserow ! Niestety - nie moge Ci podac przepisu- poniewaz robie go z gotowego proszku. Jest to budyn- (troche rzadszy niz nasz tradycjny), ktory podaje sie na cieplo jako dodatek do ciast biszkoptowych ( gateau), do strucli jablkowych, do ciast czekoladowych itp. Ja w swojej kuchni ( w domu) wykorzystuje w zamian polskiego budyniu. mam nadzieje ze moja odpowiedz troche Ci pomogla...pozdrawiam
Znalazlam taki przepis, nie robilam nigdy wiec nie dam glowy ze jest OK.
1.5 szklanki mleka
0.5 szklanki smietany
1/4 szklanki cukru pudru
4 zoltka
1/2 lyzeczki esencji waniliowej
Ogrzewac mleko i smietane tak dlugo az mieszanka bedzie goraca ale nie wolno dopuscic do zagotowania.
Ubic zoltka z cukrem az powstanie gladka masa.
Ciagle mieszajac wlewac gorace mleko na zoltka /nigdy nie odwrotnie/.
Gotowac na malym ogniu do zgestnienia masy.
Jesli powstana drobne grudki to mozna przecedzic przez sitko.
Powodzenia!
Nie wiem dlaczego wyszly takie duze litery, przepraszam!