Zawsze miałam problem z masą budyniową tzn.nie mogę dokładnie połączyć margaryny z budyniem. Kupowałam więc gotową masę budyniową taką do mleka, z nią nie ma problemu zawsze wychodzi. W związku z tym mam pytanie czy do takiej masy budyniowej można dodawać rozpuszczoną galaretkę.
Nie ma takiej potrzeby. jeżeli wychodzi Ci masa płynna po zmiksowaniu (wnioskuję to z chęci dodania galaretki) - znaczy, że masz za rzadki budyń. Aby masa wyszła - zawsze budyniu trzeba dać podwójnie (na pół litra mleka dwa budynie) lub mieć mieszankę mąki (zazwyczaj zwykła z ziemniaczaną) - aby powstał bardzo gęsty budyń. Potem tylko masło o temperaturze takiej samej jak budyń - musi być miękkie - bo inaczej nie da sie ukręcić na jednolitą masę z budyniem i zwarzy się gdy dodamy do budyniu o innej temperaturze.
A jakby co tu masz przepis na masę budyniową z rozpuszonym masłem (margaryną - tutaj wszystko wyjdzie), wylewana na gorąco - sprawdza sie we wszystkich ciastach http://wielkiezarcie.com/recipe23210.html to masa zaadaptowana z przepisu Ireny Sikory
Ugotowałam budyń na 3/4 litra w 1/2 litra mleka, masło maiałam miękkie, a galaretkę dodałam bo atak było w przepisie (1 galaretka rozpuszczona w szklance wody). Ładnie wyglądała ale po wystudzeniu jak kroiłam ciasto to widać było że nie połączyły się (przepis megi013).
Zawsze miałam problem z masą budyniową tzn.nie mogę dokładnie połączyć margaryny z budyniem. Kupowałam więc gotową masę budyniową taką do mleka, z nią nie ma problemu zawsze wychodzi.
W związku z tym mam pytanie czy do takiej masy budyniowej można dodawać rozpuszczoną galaretkę.
a spróbuj krem z mojego przepisu napewno wyjdzie.
Nie ma takiej potrzeby. jeżeli wychodzi Ci masa płynna po zmiksowaniu (wnioskuję to z chęci dodania galaretki) - znaczy, że masz za rzadki budyń. Aby masa wyszła - zawsze budyniu trzeba dać podwójnie (na pół litra mleka dwa budynie) lub mieć mieszankę mąki (zazwyczaj zwykła z ziemniaczaną) - aby powstał bardzo gęsty budyń.
Potem tylko masło o temperaturze takiej samej jak budyń - musi być miękkie - bo inaczej nie da sie ukręcić na jednolitą masę z budyniem i zwarzy się gdy dodamy do budyniu o innej temperaturze.
A jakby co tu masz przepis na masę budyniową z rozpuszonym masłem (margaryną - tutaj wszystko wyjdzie), wylewana na gorąco - sprawdza sie we wszystkich ciastach http://wielkiezarcie.com/recipe23210.html to masa zaadaptowana z przepisu Ireny Sikory
przy okazji skorzystałam i dodałam do ulubionych, wygląda świetnie, dzięki.Pozdrawiam.
Ugotowałam budyń na 3/4 litra w 1/2 litra mleka, masło maiałam miękkie, a galaretkę dodałam bo atak było w przepisie (1 galaretka rozpuszczona w szklance wody). Ładnie wyglądała ale po wystudzeniu jak kroiłam ciasto to widać było że nie połączyły się (przepis megi013).
Przepraszam ale przepis jest megii013