Forum

Kuchenne porady

Pomysł na wyciąganie mieszadeł z chleba?

  • Autor: piola Data: 2009-10-26 08:55:56

    Słuchajcie mam maszynę Moulinexa i od jakiegoś czasu mam problem z wyciąganiem mieszadeł z upieczonego chleba. Chodzi o to, że chleb przylepia mi się do mieszadeł i wyjmując je po upieczeniu wyjmuje część chleba, po czym mam dosyć dużą dziurę. Próbowałam smarowac mieszadła olejem, coś tam daje ale mimo wszystko jeszcze na mieszadłach zostaje chlebek. Nie ukrywam, że mnie to wkurza :-))

  • Autor: DC Data: 2009-10-26 10:06:22

    Ja wyjmuję mieszadła przed pieczeniem (ok. 1,5 godz. przed zakończeniem programu - czyli u mnie po ostatnim przemieszaniu ciasta) i ani razu przez to "grzebanie" w rosnącym cieście nie wyszedł mni zakalec

  • Autor: Shanna Data: 2009-10-26 11:45:23

    Ja tez wyciagam zanim zacznie sie piec. Ciasto ulozy sie w misie i jedyny slad jaki zostaje to dziura po tym kawalku, na ktorym jest mieszadlo, ale to nie przeszkadza.

  • Autor: piola Data: 2009-10-26 16:03:04

    O, o tym nie pomyślałam. A czy z tym ciastem się nic nie stanie, skoro ono już wyrosnięte będzie?

  • Autor: Shanna Data: 2009-10-26 18:03:07

    Nic sie nie powino stac.

  • Autor: piola Data: 2009-10-26 18:42:05

    Ok, następnym razem zatem spróbuję wyciągnąć mieszadła tuz przed początkiem pieczenia. Ostatecznie ciasto drożdżowe najpierw nam rośnie w misce a potem je przekładamy na blachę

  • Autor: gitan Data: 2009-10-26 20:14:18

    Prawidłowo mieszadła powinno się wyciągnąc po ostatatnim etapie zagniatania,czyli przed ostatnim rośnięciem.
    Zawsze tak robie i jest ok.

  • Autor: piola Data: 2009-10-26 20:20:50

    Tak, tylko za diabła nie wiem kiedy jest ostatnie mieszanie :-))

  • Autor: gitan Data: 2009-10-26 20:43:54

    W mojej maszynie "bifinett" program podstawowy trwa 3.18 h i jak jest do końca 1.43  to wtedy jest ostatnie mieszanie - formowanie ciasta - trwa 15 sek i po tym należy wyciągnąc łopatki,wyrównac ładnie ciasto i juz niech sobie rosnie i się piecze.

  • Autor: Alaewa Data: 2009-10-26 22:18:56

    Piola! W instrukcji obsługi Moulinexa na str. 88 masz tabelkę z dokładnym opisem "faz"( zagniatanie, wyrastanie, odpoczynek, pieczenia itp.), które składają się na proces powstawania chleba-ciasta w zależności od programu, wielkości i stopnia zrumienienia. Posługując się nią będziesz dokładnie wiedziała kiedy możesz wyjąć mieszadła.

  • Autor: piola Data: 2009-10-26 22:28:48

    No właśnie nie bardzo wiem, jak to odczytać, bo na przykład mam tak:
    program 2, stopień wypieku 2, waga 1500 - całkowity czas 3:44, z czego przygotowanie ciasta (zagniatanie, spoczywanie, wyrastanie) 2:24, a pieczenie 1:20, nic więcej nie mam. Tak więc nijak z tego nie widać kiedy zaczyna się wyrastanie. Ale muszę poobserwować na minutniku

  • Autor: Alaewa Data: 2009-10-26 23:05:14

    Piola! W programie II masz 5min zagniatanie + 5 min odpoczynek + 12 min zagniatanie + 1:07 (czyli 65 min) wyrastanie + 2 min zagniatanie + 30 min wyrastanie + 30 min wyrastanie + 1:15 (75 min) pieczenie. Jak widać w tym programie ostatnie zagniatanie jest (30+30+75) 135min czyli 2:15 godz przed końcem programu i wtedy możesz bezpiecznie wyciągnąć mieszadła. W programie I te dwa ostatnie wyrastania są przedzielone 15-sekundowym, kolejnym zagniataniem, więc mieszadła wyciągnąć należy [0:50(wyrastanie)+1:05(pieczenie)] czyli 1:55 przed końcem programu (ten czas zobaczysz na wyświetlaczy). Ja przeważnie, żeby tego nie przegapić nastawiam sobie jakiś "alarm". Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam

  • Autor: piola Data: 2009-10-27 09:23:55

    Dziękuję Ci bardzo, bardzo mi pomogłaś. Ja w swojej instrukcji nie mam takich dokładnych opisów. Jakbyś mogła mi jeszcze napisać jak to wygląda na programie 3 do pełnoziarnistych to będę wdzięczna :-))

  • Autor: Alaewa Data: 2009-10-27 22:54:27

    Program III- chleb pełnoziarnisty- waga 1500g: 
    zagniatanie- 0:05,
    odpoczynek- 0:05,
    zagniatanie- 0:15,
    wyrastanie- 1:10,
    zagniatanie- 0:02,
    wyrastanie -0:20,
    wyrastanie- 0:40,
    pieczenie- 1:10.
    dla chleba 750g- pieczenie 1:00,
    dla chleba 1000g- pieczenie 1:05 (pozostałe cykle jak wyżej)
    Dla największego chleba jak można obliczyć powinnaś wyjąć mieszadła 2godz 10min przed końcem programu.

  • Autor: piola Data: 2009-10-29 10:43:57

    Dziękuję Ci bardzo

Przejdź do pełnej wersji serwisu