Kochani ..poszukuję dobrego sprawdzonego przepisu na tort bezowy. Zaznaczam ze chodzi mi o o pieczenie bezy ....a nie jak w większości przepisów tort z gotowych blatów bezowych . Z góry dziękuję za pomoc :-)
Mi jezyk uciekl do tylka jak zobaczylam ten spis tresci a raczej zdjecia z tego spisu. Mysle, ze te torty bezowe mozna robic w ciemno. Po przeczytaniu jednego z komentarzy autorki wnioskuje, ze przeszla juz magiczna granice poszukiwan dobrego blatu bezowego :-) http://www.cioccolatto.blox.pl/strony/torty.html
http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Mrozony-tort-bezowo-cytrynowy.html Ja robiłam blaty z tego przepisu i wyszły rewelacyjnie, blaty piekłam dwa razy po 50 min. na dwóch blachach z piekarnika zamieniając je miejscami czyli 50 min na górze i 50 min. na dole.Mam problem ze wstawieniem fotki ale jak chcesz zobaczyć efekt to zajrzyj na mój profil.
ANIULA !!!!!!!! jesteś wielka :-) Właśnie czegoś takiego szukałam..a juz mrożony powalił mnie na kolana ,jak tylko zrobię to podzielę sie wiadomością :-) Wielkie dziękuje ......chylę czoła temu co zobaczyłam w Twojej galerii :-) dzięki i pozdrawiam
A może inaczej. Gdzieś w przepisach jest przepis na bezy. Robisz ich tak z 40. Potem robisz masę jaką mają być przełożone. Tortownicę wykładasz waflem i lekko smarrujesz masą. Obok siebie ustawiasz bezy. W przerwy pomiędzy bezami wkładasz masę. W przerwy pomiędzy bezami wpychasz drugą warstwę bezów do góry nogami. Wyrównujesz masą, na to drugi wafel. Lekko docisnąć. Wyjąć z tortownicy i ozdobić. Mi pasują bezy orzechowe i masa kawowa.
Kochani
..poszukuję dobrego sprawdzonego przepisu na tort bezowy.
Zaznaczam ze chodzi mi o o pieczenie bezy ....a nie jak w większości przepisów tort z gotowych blatów bezowych .
Z góry dziękuję za pomoc :-)
Krysiu, ja nie robilam nigdy takiego tortu, ale szukajac przepisu na tort taki, jak w cukierni u Sowy trafilam na taki przepis: http://www.cioccolatogatto.blox.pl/2009/09/Czekoladowy-tort-bezowy-z-kremem-i-wisniami.html
Do mnie baaaaardzo przemawia i pewnie go zrobie na jakas okazje.
Mi jezyk uciekl do tylka jak zobaczylam ten spis tresci a raczej zdjecia z tego spisu. Mysle, ze te torty bezowe mozna robic w ciemno. Po przeczytaniu jednego z komentarzy autorki wnioskuje, ze przeszla juz magiczna granice poszukiwan dobrego blatu bezowego :-)
http://www.cioccolatto.blox.pl/strony/torty.html
może ten: http://wielkiezarcie.com/przepis25612.html
http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Gooey-chocolate-stack.html. Krysiu! ten torcik robiłam dwukrotnie. Jest wspaniały. Polecam
http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Mrozony-tort-bezowo-cytrynowy.html Ja robiłam blaty z tego przepisu i wyszły rewelacyjnie, blaty piekłam dwa razy po 50 min. na dwóch blachach z piekarnika zamieniając je miejscami czyli 50 min na górze i 50 min. na dole.Mam problem ze wstawieniem fotki ale jak chcesz zobaczyć efekt to zajrzyj na mój profil.
ANIULA !!!!!!!! jesteś wielka :-)
Właśnie czegoś takiego szukałam..a juz mrożony powalił mnie na kolana ,jak tylko zrobię to podzielę sie wiadomością :-)
Wielkie dziękuje ......chylę czoła temu co zobaczyłam w Twojej galerii :-)
dzięki i pozdrawiam
Jako wielka fanka wszystkiego co bezowe cieszę się że mogłam pomóc, pozdrawiam:)
A może inaczej. Gdzieś w przepisach jest przepis na bezy. Robisz ich tak z 40. Potem robisz masę jaką mają być
przełożone. Tortownicę wykładasz waflem i lekko smarrujesz masą. Obok siebie ustawiasz bezy. W przerwy pomiędzy
bezami wkładasz masę. W przerwy pomiędzy bezami wpychasz drugą warstwę bezów do góry nogami. Wyrównujesz
masą, na to drugi wafel. Lekko docisnąć. Wyjąć z tortownicy i ozdobić. Mi pasują bezy orzechowe i masa kawowa.