Zbieranie grzybów to moje hobby(i czasem dodatkowy zarobek).Jednak niedawno doczytałam się ,że zielonka jest trująca!(jest o tym wzmianka w wikipedii).Podchodzę do tego sceptycznie,bo zielonki zbieram od dziecka i nikt ze znajomych o tym nie słyszał.Gąski zielonki i gąski niekształtne(siwe) są bardzo smacznymi grzybami w marynacie,w zupie,jako farsz itd...rezygnować z tego grzyba czy nie?
U mnie zielonki i siwki zbiera się od zawsze i nigdy nie słyszałam nic takiego na ich temat. Na pewno nie zamierzam rezygnować z przyjemności, jaką daje dostrzeżenie żółto-zielonego łebka ukrytego w piasku lub mchu. Przedwczoraj byłam na grzybach, zebrałam trochę podgrzybków, zielonek i siwek, usmażyłam je i z przyjemnością pożarłam. Żadnych niepożądanych efektów tej uczty nie dostrzegłam. Z drugiej strony jednak niektóre grzyby uznane za niejadalne czy trujące nie dają natychmiastowych negatywnych efektów, mogą się one pojawić dopiero po latach (np. olszówki). Hmmm...
Wszystkie grzyby sa jadalne..co prawda niektore tylko raz.... ale :) Uwazam, ze dzieki Jasi2503 .. dostalismy ostrzezenie... Dziwne ze na polskiej wikipedii, grzyby sa te jadalne..ale maja ostrzeznie..ze UWAGA!!! a na niemieckiej sa trujace... to sam na angielskiej wersji... Jednal powinnismy sie zastanawiac nad tym, co zjadamy.. wszak, zyje sie tylko raz.....
Chcialabym miec teraz tyle pieniedzy ile zjadlam olszowek w swoim dlugim zyciu! Nosilismy z lasu wiadrami, zajadali sie wszyscy i nigdy zadnych ubocznych dzialan nie bylo a juz minelo ladnych ....dziesci lat. Podobnie zielonki, staly skladnik pozywienia w sezonie grzybowym a skupy runa lesnego na Mazurach wysylali je tonami do przetworni i na eksport.
Ja o tej gąsce przeczytałam ostatnio w gazecie , że jest szkodliwa.Maż szukał ostatnio tej gazety żeby pokazać kolegom z pracy, bo jak powiedział o tym to nikt mu nie uwierzył, bo wszyscy zajadają się tym grzybem od lat i nic im nie jest.
jasiu na wikipedii zle zdefiniowanych hasel jest cale mnostwo a mianowicie z prostej przyczyny opisac haslo moze kazdy ja ty czy inna osoba ktora pojecie o danej rzeczy moze miec mierne i stad powstaja bzdury wiadomosci z wikipedii nalezy traktowac bardziej jako wsazowke ogolna a nie zrodlo prawdziwych informacji
Sezon na gąskę zielonkę się zbliża,więc postanowiłam "podciągnąć" ten wątek w górę.Może ktoś mieszkający poza Polską wypowie się w tej kwestii? Mnie osobiście bardzo temat interesuje i to co się mówi i pisze w innych krajach na temat tego smaczego grzyba.Zaobserwowałam,że na półkach sklepowych jest w sprzedaży,a zeszłego sezonu jak pytałam wszystkich znajomych czy zbierają gąskę zielonkę i co myślą o tym,że może być trująca to patrzyli na mnie jak ....wyobraźcie sobie...!
ja myślę, że wszystko w nadmiarze jest niezdrowe...a z gąskami rzeczywiście dziwna sprawa - najnowsze atlasy podają, że niejadalna a nawet trująca a cały czas jest na liście grzybów dopuszczonych oficjalnie do obrotu handlowego...Nie wiadomo, przynajmniej ja nie wyczytałam nigdzie, gdzie gąski, które spowodowały te zatrucia były zbierane a mogły być przecież zanieczyszczone jakąś substancją chemiczną i to ona tak na prawdę truła...grzyby bardzo kumulują wszelkie zanieczyszczenia więc taka wersja jest dla mnie najbardziej wiarygodna
Zbieranie grzybów to moje hobby(i czasem dodatkowy zarobek).Jednak niedawno doczytałam się ,że zielonka jest trująca!(jest o tym wzmianka w wikipedii).Podchodzę do tego sceptycznie,bo zielonki zbieram od dziecka i nikt ze znajomych o tym nie słyszał.Gąski zielonki i gąski niekształtne(siwe) są bardzo smacznymi grzybami w marynacie,w zupie,jako farsz itd...rezygnować z tego grzyba czy nie?
U mnie zielonki i siwki zbiera się od zawsze i nigdy nie słyszałam nic takiego na ich temat. Na pewno nie zamierzam rezygnować z przyjemności, jaką daje dostrzeżenie żółto-zielonego łebka ukrytego w piasku lub mchu.
Przedwczoraj byłam na grzybach, zebrałam trochę podgrzybków, zielonek i siwek, usmażyłam je i z przyjemnością pożarłam. Żadnych niepożądanych efektów tej uczty nie dostrzegłam.
Z drugiej strony jednak niektóre grzyby uznane za niejadalne czy trujące nie dają natychmiastowych negatywnych efektów, mogą się one pojawić dopiero po latach (np. olszówki).
Hmmm...
Wszystkie grzyby sa jadalne..co prawda niektore tylko raz.... ale :) Uwazam, ze dzieki Jasi2503 .. dostalismy ostrzezenie...
Dziwne ze na polskiej wikipedii, grzyby sa te jadalne..ale maja ostrzeznie..ze UWAGA!!! a na niemieckiej sa trujace... to sam na angielskiej wersji...
Jednal powinnismy sie zastanawiac nad tym, co zjadamy.. wszak, zyje sie tylko raz.....
Chcialabym miec teraz tyle pieniedzy ile zjadlam olszowek w swoim dlugim zyciu! Nosilismy z lasu wiadrami, zajadali sie wszyscy i nigdy zadnych ubocznych dzialan nie bylo a juz minelo ladnych ....dziesci lat. Podobnie zielonki, staly skladnik pozywienia w sezonie
grzybowym a skupy runa lesnego na Mazurach wysylali je tonami do przetworni i na eksport.
Ja o tej gąsce przeczytałam ostatnio w gazecie , że jest szkodliwa.Maż szukał ostatnio tej gazety żeby pokazać kolegom z pracy, bo jak powiedział o tym to nikt mu nie uwierzył, bo wszyscy zajadają się tym grzybem od lat i nic im nie jest.
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/gaska_zielonka_trujaca.htm
http://www.eko.org.pl/lkp/bociek/2002_2/zielonka.htm
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz017.htm Zwróćcie uwagę na rubrykę UWAGA
niestety linki nie dadzą się aktywować
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/gaska_zielonka_trujaca.htm
Dadza dadza :-) Prosze bardzo:
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz017.htm
http://www.eko.org.pl/lkp/bociek/2002_2/zielonka.html
jasiu na wikipedii zle zdefiniowanych hasel jest cale mnostwo a mianowicie z prostej przyczyny
opisac haslo moze kazdy ja ty czy inna osoba ktora pojecie o danej rzeczy moze miec mierne i stad powstaja bzdury
wiadomosci z wikipedii nalezy traktowac bardziej jako wsazowke ogolna a nie zrodlo prawdziwych informacji
Przeczytałam dopiero dzisiaj. Czy chodzi o takie grzyby? Są to zawsze ostatnie w danym roku zbierane przez męża.
Ostatnie grzyby to chyba opieńki ...
Sezon na gąskę zielonkę się zbliża,więc postanowiłam "podciągnąć" ten wątek w górę.Może ktoś mieszkający poza Polską wypowie się w tej kwestii?
Mnie osobiście bardzo temat interesuje i to co się mówi i pisze w innych krajach na temat tego smaczego grzyba.Zaobserwowałam,że na półkach sklepowych jest w sprzedaży,a zeszłego sezonu jak pytałam wszystkich znajomych czy zbierają gąskę zielonkę i co myślą o tym,że może być trująca to patrzyli na mnie jak ....wyobraźcie sobie...!
Gdyby zielonki były trujące, to kaszubi dawno by wymarli ...
Podejrzewam,że i podlasianie też,ale temat mnie i tak ciekawi
ja myślę, że wszystko w nadmiarze jest niezdrowe...a z gąskami rzeczywiście dziwna sprawa - najnowsze atlasy podają, że niejadalna a nawet trująca a cały czas jest na liście grzybów dopuszczonych oficjalnie do obrotu handlowego...Nie wiadomo, przynajmniej ja nie wyczytałam nigdzie, gdzie gąski, które spowodowały te zatrucia były zbierane a mogły być przecież zanieczyszczone jakąś substancją chemiczną i to ona tak na prawdę truła...grzyby bardzo kumulują wszelkie zanieczyszczenia więc taka wersja jest dla mnie najbardziej wiarygodna