U notariusza albo w sadzie u przed notariuszem muszą się stawic dwie strony a nie zawsze jest to możliwe, u notariusz szybciutko w sadzie trzeba troszkę poczekac w zależności jak szybko w dnaym okregu schodzą sprawy z wokandy, z tym że tu może stawić się tylko wnioskodawca..
Hubba bardzo przepraszam ..chciałem wykasować ten pusty post a wykasowałem "pełny" i jeszcze parę innych. Bardzo przepraszam za tę wpadkę......Myślę, że mi wybaczysz....jeszcze raz przepraszam Bahus
Oczywiscie ,że wybaczam,nie ma problemu,ale chcę się jak najwięcej dowiedzieć na ten temat,-czym jest rozdzielność, jak się to robi,czym rózni się od podziału majątku,DZIEKI ZA POMOC
z chwila podpisania rozdzielności majątkowej to co zakupisz za własne środki pozostanie wyłacznie Twoja własnością. W razie rozwodu czy podziału majątku nie będzie wchodziło w skład majątku wspólnego. U notariusza sama czynność trwa około 15 minut- odczytanie i podpisanie aktu.
"Teraz dowiadujemy się, że jeśli mąż da stówę żonie na zakupy (albo odwrotnie), a przypadkiem mają rozdzielność majątkową, to zapłaci podatek." To jest cytat z artykułu Jerzego Marka Nowakowskiego.
A kto każe mu się tym chwalić? Rozdzielność spisuje się zazwyczaj po coś, i na pewno nie po to aby chlapać na lewo i prawo,że poza tym, to wszystko jest wspólne :)
Podatku raczej nie zapłaci. Rozumiem, że w tym przypadku chodzi o darowiznę, a do pewnej wysokości darowizny sa nieopodatkowane oraz darowizna od najbliższej rodziny tez nie jest opodatkowana. Więc ten Pan coś przekombinował chyba wygłaszając takie mądrości.
po prostu nie chcę ponosić odpowiedzialności za to co robi mąż,ostatnio modny temat -hazard, mam pewne podejrzenia i zastanawiam się co zrobić i jak, dzięki wszystkim za pomoc
Temat u mnie w rodzince jak najbardziej na czasie. Słuchajcie jak wygląda sprawa z ewentualnym dziedziczeniem kiedy jest rozdzielnośc? Niedawno zmarł ktoś z rodziny męża - nie pozostawił nic prócz długów. Teraz każdy musi się zrzec spadku - u nas mąż i dwójka dzieci więc koszt ok 300 zł - dla nas to niemało. Mąz też ma długi, które przy dobrych układach może spłaci do emerytury więc rozważamy rozdzielność. Czy przy rozdzielności dziedziczą tylko dzieci czy to nie ma nic do tego ( długi męża są sprzed naszego małżeństwa)
Rozdzielność majątkowa to zalezy do czego jest to potrzebne ale pomijając do czego. jesli jest to notarialna to z tego co wiem jest chyba mniej skuteczna od sądowej Jeśli będziesz z niej lozystała to przy zakupie czego kolwiek np. na raty będziesz musiała informować kontrachęta, jeśli prowadzisz działalność gosp. to będziesz musiała tez powiadomić woich kontrachętów tak samo małżonek jesli twoi kontrchęci nie będą poinformowani o rozdzielności to chyba ona w tym momencie jest nie skuteczna. Tak samo z ZUS, Skarbówką i bankiem. Jesli powstały wcześniej jakies długi z przed ustanowienia rozdzielczości majątkowej to są one wymagalne w stosunku do małżonków. To tyle co wiem Pozdrawiam.
Brałam kredyt przy rozdzielności majątkowej i oczywistym było pokazywanie aktu notarialnego,żeby nie brać współmałzonka do okreslenia zdolności kredytowej.I jest równie skuteczna jak sądowa. I oczywiście wszystko dotyczy okresu po podpisaniu rozdzielności. To oczywiste.
Rozdzielność majatkowa nie działa wstecz zwłaszcza ta notarialna, czasami przy sprawie sadowej można ustalić jakąś datę wcześniejszą ale należy ja udokumentować, za długi męża jezeli nie macie odrębnych majatków odpowiadacie wspólnie. W tym momencie rozdzielnośc da Wam tylko tyle, że gdyby komornik na poczet długów chciał coś zabezpieczać to nie może z majątku odrębnego każdego z Was już po ustanowieniu rozdzielności, czyli tego co nabedziecie po tym fakcie, nie może równiez wejść na twoje pobory. Rozdzielność nie ma nic wspólnego z dziedziczeniem, spadek zawsze można odrzucić.
U notariusza albo w sadzie u przed notariuszem muszą się stawic dwie strony a nie zawsze jest to możliwe, u notariusz szybciutko w sadzie trzeba troszkę poczekac w zależności jak szybko w dnaym okregu schodzą sprawy z wokandy, z tym że tu może stawić się tylko wnioskodawca..
Zgodny podział majątku u notariusza, w szczególności jeśli w rachubę wchodzą nieruchomości. Jeśli nie ma zgody tylko przed sądem.
rozdzielność majątkowa to nie podział majątku..mylisz pojęcia..
ups. racja.
trochę mi wyszedl skrót myślowy :) przez podział majątku do rozdzielności.
hi hi tez miewam taki skróty i czasami śmieszne rzeczy wychodzą, bo wydaje mi się że jak ja wiem o co mi chodzi to inni tez powinni:))
Hubba bardzo przepraszam ..chciałem wykasować ten pusty post a wykasowałem "pełny" i jeszcze parę innych. Bardzo przepraszam za tę wpadkę...
...Myślę, że mi wybaczysz....jeszcze raz przepraszam
Bahus
Bahus BAN!!!! dla Ciebie .....):
Użytkownik carmen112 napisał w wiadomości:
> Bahus BAN!!!! dla Ciebie .....):
Pewnie się zbanuję ...;)
Bahus
A weź, już to pieprz ;)
Lepiej się ZDZBANUJ :)
Najlepiej dzbanem pełnym winka ;))) ( no chyba, że się brzydzisz :P )
To wszystko zależy do czego jest Ci potrzebna ta rozdielność majatkowa????
z chwila podpisania rozdzielności majątkowej to co zakupisz za własne środki pozostanie wyłacznie Twoja własnością. W razie rozwodu czy podziału majątku nie będzie wchodziło w skład majątku wspólnego.
U notariusza sama czynność trwa około 15 minut- odczytanie i podpisanie aktu.
"Teraz dowiadujemy się, że jeśli mąż da stówę żonie na zakupy (albo odwrotnie), a przypadkiem mają rozdzielność majątkową, to zapłaci podatek." To jest cytat z artykułu Jerzego Marka Nowakowskiego.
A kto każe mu się tym chwalić? Rozdzielność spisuje się zazwyczaj po coś, i na pewno nie po to aby chlapać na lewo i prawo,że poza tym, to wszystko jest wspólne :)
Podatku raczej nie zapłaci. Rozumiem, że w tym przypadku chodzi o darowiznę, a do pewnej wysokości darowizny sa nieopodatkowane oraz darowizna od najbliższej rodziny tez nie jest opodatkowana. Więc ten Pan coś przekombinował chyba wygłaszając takie mądrości.
Mąż to mąż a nie rodzina :))
No wiem, że on "obcy" (tam mówili, moja ciocia i tata o sobie - ze oni obcy w rodzinie).
ale poważnie - to darowizna od męża, z rozdzielnościa majątkową, nie zwalnia z obowiązku podatkowego? Oczywiście po złożeniu stosownych formularzy
Zapytaj na tej stronce. Mnie pomogli:))
http://forum.prawnikow.pl/index.php?showforum=5
Niestety mozilla nie uaktywnia mi linków:((
http://forum.prawnikow.pl/index.php?showforum=5
ja mam mozillę i mnie uaktywnia,czasami muszę dwa razy powtarzać,ale udaje się.
Temat u mnie w rodzince jak najbardziej na czasie. Słuchajcie jak wygląda sprawa z ewentualnym dziedziczeniem kiedy jest rozdzielnośc? Niedawno zmarł ktoś z rodziny męża - nie pozostawił nic prócz długów. Teraz każdy musi się zrzec spadku - u nas mąż i dwójka dzieci więc koszt ok 300 zł - dla nas to niemało. Mąz też ma długi, które przy dobrych układach może spłaci do emerytury więc rozważamy rozdzielność. Czy przy rozdzielności dziedziczą tylko dzieci czy to nie ma nic do tego ( długi męża są sprzed naszego małżeństwa)
Rozdzielność majątkowa to zalezy do czego jest to potrzebne ale pomijając do czego.
jesli jest to notarialna to z tego co wiem jest chyba mniej skuteczna od sądowej
Jeśli będziesz z niej lozystała to przy zakupie czego kolwiek np. na raty będziesz musiała informować kontrachęta, jeśli prowadzisz działalność gosp. to będziesz musiała tez powiadomić woich kontrachętów tak samo małżonek jesli twoi kontrchęci nie będą poinformowani o rozdzielności to chyba ona w tym momencie jest nie skuteczna. Tak samo z ZUS, Skarbówką i bankiem.
Jesli powstały wcześniej jakies długi z przed ustanowienia rozdzielczości majątkowej to są one wymagalne w stosunku do małżonków.
To tyle co wiem Pozdrawiam.
Brałam kredyt przy rozdzielności majątkowej i oczywistym było pokazywanie aktu notarialnego,żeby nie brać współmałzonka do okreslenia zdolności kredytowej.I jest równie skuteczna jak sądowa. I oczywiście wszystko dotyczy okresu po podpisaniu rozdzielności. To oczywiste.
Dzieci nic nie muszą dziedziczyć wystarczy że zrzekną sie prawa do spadku.
Rozdzielność majatkowa nie działa wstecz zwłaszcza ta notarialna, czasami przy sprawie sadowej można ustalić jakąś datę wcześniejszą ale należy ja udokumentować, za długi męża jezeli nie macie odrębnych majatków odpowiadacie wspólnie.
W tym momencie rozdzielnośc da Wam tylko tyle, że gdyby komornik na poczet długów chciał coś zabezpieczać to nie może z majątku odrębnego każdego z Was już po ustanowieniu rozdzielności, czyli tego co nabedziecie po tym fakcie, nie może równiez wejść na twoje pobory.
Rozdzielność nie ma nic wspólnego z dziedziczeniem, spadek zawsze można odrzucić.