Forum

Zdrowie i uroda

Głoskowanie

• Autor: wipat Data: 2009-10-31 21:49:55

Witam. Mój synek chodzi do zerówki i ma problem z głoskowaniem tzn. nie słyszy w wyrazach samogłosek, spółgłoski rozpoznaje nawet ładnie ale np. w wyrazie koza rozpoznaje pierwszą literke czyli K i mówi że na końcu jest Z a nie A. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak mogę w domu to poćwiczyć żeby nie miał takich problemów. Synek bardzo chce się tego nauczyć, cały czas przychodzi do mnie i prosi żebyśmy poćwiczyli a ja nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.Bardzo proszę o jakieś rady.

• Autor: Maddalena Data: 2009-11-01 00:26:59

Chyba powinnas sie z dzieckiem wybrac do logopedy.

• Autor: jamajka Data: 2009-11-01 10:27:49

Moja siostra też tak miała poprostu musisz z nim to ćwiczyć on ma dopiero 6 lat gdyby miał 10 i nie rozpoznawał tego to byłby może większy problem. Wypisz wszystkie samogłoski tylko i ćwiczcie niech ma ściąge potem napisz np Koza i podług tych wypisanych samogłosek niech pokaże które to w słowie, troche zagmatwałam  Logopeda to jest od wad wymowy bardziej, a tu poprostu musisz poćwiczyć może Pani co prowadzi zerówkę ci coś podpowie.

• Autor: majolika Data: 2009-11-01 10:33:03

Takie problemy ,wbrew pozorom, wystepują u dzieci dość często.W przedszkolach panie przedszkolanki rozpoznają to i ćwiczą z dziećmi.Znalazłam przedszkolne stronki z ćwiczeniami, może ci coś pomogą.Oto one;
    http://www.p2.lubsko.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=46
    http://info.e-dziecko.eu/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=156&func=view&id=162&catid=7
    http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=176717&page=19

• Autor: wipat Data: 2009-11-01 11:03:22

Dzięki wielkie na pewno z czegoś skorzystam.

• Autor: kasnik Data: 2009-11-01 10:36:16

Użytkownik wipat napisał w wiadomości:
    > Witam. Mój synek chodzi do zerówki i ma problem z głoskowaniem
    > tzn. nie słyszy w wyrazach samogłosek, spółgłoski rozpoznaje nawet
    > ładnie ale np. w wyrazie koza rozpoznaje pierwszą literke czyli K i
    > mówi że na końcu jest Z a nie A. Może ktoś mógłby mi
    > podpowiedzieć jak mogę w domu to poćwiczyć żeby nie miał takich
    > problemów. Synek bardzo chce się tego nauczyć, cały czas przychodzi
    > do mnie i prosi żebyśmy poćwiczyli a ja nie bardzo wiem jak się do tego
    > zabrać.Bardzo proszę o jakieś rady.

Witaj.
    To masz o tyle dobrze, że synus chce sie tego nauczyć. Mój urwisek tez chodzi do zerówki. W przedszkolu jak głoskuja jakies wyrazy to przy tym klaszczą i robi tak w domu bo mu sie bardzo spodobało. W naszym przedszkolu wystawili książeczki do kupienia i tam widziałam super obrazkowo to przedstawione, a dodając do tego klaskanie lub udarzanie w bebenek to fajna zabawa.
    Spokojnie to dopiero sześciolatki i na pewno zdążą sie tego nauczyć.
    Pozdrawiam Cie serdecznie-Ewa.

• Autor: as Data: 2009-11-01 11:22:14

U nas sześciolatki zaczynają od sylabowania. Głoskowanie jest później. Mam córkę w zerówce. Też widzę, ze na początku będzie mieć problem bo mówi że dom zaczyna się na literę do. Sylabuje bardzo dobrze.

• Autor: wipat Data: 2009-11-01 13:24:41

Mój synek z sylabowaniem nie ma problemu tylko to głoskowanie mu nie wychodzi.

• Autor: betap Data: 2009-11-01 17:09:04

Witaj - i to dobry objaw. Najpierw dzieci dzielą wyrazy na sylaby , głoskują mniej więcej to taka średnia od lutego. polecam wszelkie zabawy słowne takie jak tu już zostały podane. Sama mów wyrazy najpierw sylabami np. sa-ła- ta i niech Mały składa . Do tego zabawy co słyszysz na początku wyrazu, dopiero pózniej wyodrębniamy głoski na końcu -to tzw. nagłos i wygłos . Póżniej Ty mówisz np. k-o-t tylko pamiętaj K krótkie a nie kyyyy i dziecko składa . Dziecko kiedy samodzielnie rozłoży i złoży wyraz jest gotowe do nauki pisania i czytania . Ale na prawdę nie ma aż takiego alarmu , ze nie potrafi , bo jak rozumiem jest w zerówce ?

• Autor: wipat Data: 2009-11-01 18:19:15

Tak jest w zerówce.Pierwszą głoskę wyrazu rozpoznaje bez problemu i ostatnią też jeżeli jest to spółgłoska, natomiast jeśli jest to samogłoska to już jej nie słyszy.Nie potrafi oddzielić samogłoski od spółgłoski mimo iż spółgłoski zawsze wymawiamy krótko.

• Autor: betap Data: 2009-11-01 19:13:21

To przeciągaj mocno na początek np latoooo , poleee.Zaskoczy - ćwiczenie czyni mistrza, on na prawdę ma czas . Byłam w zerówce w piątek gdzie na 9 dzieci głoskowała tylko 1 dziewczynka :))

• Autor: wipat Data: 2009-11-01 20:13:01

U mojego synusia na 17 nie głoskuje 4.

Przejdź do pełnej wersji serwisu