Forum

Kuchenne porady

Pyzy ziemniaczane

• Autor: piszczalka Data: 2009-11-02 08:06:10

Jak robiecie pyzy ziemniaczne? Ciasto jak na kluski sląskie czy kopytka? Dodajecie cos jeszcze do ciasta, np surowe ziemniaki albo grysik? Chcialam zrobic bez nadzienia ale znalazlam tylko jeden przepis.

• Autor: atosiaczek Data: 2009-11-02 09:21:19

Ja pyzy robię w taki sposób, obieram ziemniaki i połowe gotuje a połowe ścieram na drobnej tarce jak na placki ziemniaczane,ugotowane ziemniaki przeciskam przez praske a te utarte surowe wykładam na ściereczkę i dokładnie odciskam sok do jakiegoś talerza by sie ustał,gdy się ustoi ostrożnie odlewam wodę by nie wylac skrobi która osiadła na dnie,następnie łącze ugotowane ziemniaki z surowymi,mieszam je razem po czym dziele na 4 czesci wyjmuje 1/4 i tam wsypuje mąkę ziemniaczaną,skrobie z talerza i  jajko, wszystko dokładnie wyrabiam i formuje pyzy.

• Autor: piszczalka Data: 2009-11-02 19:23:45

Dziekuje za szybka odpowiedz :)
    Jutro je zrobie i dam znac jak wyszly. Pozdrawiam

• Autor: agulinia Data: 2009-11-02 19:59:44

Myślę, że jak kluski śląskie ;)

• Autor: Basienkaa0 Data: 2009-11-02 21:32:55

kluski śląskie u mnie to gotowane ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana :))

• Autor: piszczalka Data: 2009-11-03 08:47:05

Kluski ślaskie to u mnie tez taki sklad, no i w klusce jest dziurka - dla innych to biale kluski z dziurka a nie slaskie :)

• Autor: piszczalka Data: 2009-11-03 11:16:39

Pyzy zrobione, ugotowane i sprobowane (tak na wszelki wypadek przed obiadem ugotowałam :) Dziekuje Ci bardzo za dokładny przepis. Wyszły PYSZNIUTKIE Jezeli zamiescisz przepis na WŻ to daj znac, chetnie dam komentarz i zdjecia :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu