Forum

Kuchenne porady

kiszenie kapusty...

• Autor: rybka59 Data: 2009-11-02 18:36:02

mam problem ponieważ moja kapusta ,którą kisiłam zmieniła kolor i stała się "szara"," sina",co może być tego powodem?Może ktoś ma wypróbowany sposób na super kwaszonkę.

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-02 18:58:38

powodem mogą być źle dokręcone słoiki. Kapustę po jakiś 2-3 tygodniach od wsadzenia do słoików trzeba jeszcze raz dokręcić. Mój sposób na kiszenie kapusty jest bardzo prosty poszatkować, posolić, dodac marchewkę listek laurowy, mozna kminku ( ja nie daję ) wymieszać i ugniatać ( ja ugniatam i solę po każdej dosypywanej partii kapusty ), Zostawić nanoc w naczyniu. Rano przełożyć do słoioków, odciskając nadmiar wody ale nie tak aby kapusta była całkiem sucha. Do spiżarni i smacznego

• Autor: Kacia Data: 2009-11-02 22:43:30

kminek powoduje ze kapusta robi sie szara i taka sina. Spröbuj bez kminku. Pozdrawiam

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-03 07:13:42

to nie prawda kisilam z kminkiem i kapusta nie zmieniała koloru,

• Autor: rybka80 Data: 2009-11-07 23:19:33

Kaciu kminek raczej nie.My przeważnie dodajemy kminek i startą marchewkę i kapusta nie sinieje

• Autor: jolka60 Data: 2010-01-16 06:52:32

Zawsze kisze z kminkiem,nie ma on zadnego wplywu na kolor kapusty.Moze kapusta dostala powietrza,moze miec za malo soku.

• Autor: rybka59 Data: 2009-11-03 07:34:51

ja swoją kapuste kiszę bez dodatku kminku i w słojach tradycyjnych z gumą i dlaczego tak sie dzieje, może piwnica zbyt ciepła?

• Autor: ania205 Data: 2009-11-03 08:46:30

nie.!.nie.!. nic tu nie mają  do tego ..przyprawy..takie jak kminek ..czy liść laurowy...ja też tak kiszę .i wkładam bezpośrednio do słoików  i ubijam pałką.... oczywiscie wcześniej nasoloną kapustę ..i tez mam takie przypadki ..ze po ukwaszeniu jest 8-9 słoików w porządku..pięknie ukiszone. .kapustka żółciótka...a 2 słoiki są inne...szare...brzydkie..do wyrzucenia...i też do końca nie wiem od czego to zależy..teraz zrobię inaczej...mama  mi tak poleciła...((.włozyć kapustę do duzego naczynia..dokładnie ubic ... nasoloną a dopiero za 2 dni przełożyć do słoikow..mocno ugniatając i tak żeby była zalana tą solanką na wierzchu..zakręcic słoje do oporu..i ma być lux.)).pozdrawiam !

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-03 11:40:22

Nic to nie pomoże ja tak właśnie robię i wydaje mi się że tak trzeba robić, dwa dni to za dużo wystarczy zostawić ja na noc a na następny dzień gdzies popołudniu już ją zapakować. Ktoś tu napisał o pokrywkach  i ja tak miałam przy nieszczelnych pokrywkach. Teraz co roku kupuję nowe i problem zniknął.

• Autor: BlackOnion Data: 2009-11-03 10:54:02

Prawdopodobnie szarość spowodował dostęp powietrza. Kapusta musi być pokryta sokiem i mocno ubita. Przyprawy nie mają żadnego znaczenia w tym przypadku. Aha, jeszcze jedno, dałaś do kiszenia sól kamienną czy jodowaną? Bo ta druga się nie nadaje....
    Co do sposobów kiszenia, to najlepsza jest oczywiście beczka. Ja w tym roku kupiłem glinianą "beczkę" z tzw zamkiem wodnym, odcinającym dostęp powietrza i odcinającym zapachy kiszonej kapusty od pomieszczenia w którym "beczka" się znajduje. Tak więc można śmiało ją trzymać w chłodnej sieni, spiżarni itp
    Taka beczka, w której mieści się 20 kg szatkowanej kapusty, kosztuje ok 120 zł. Na razie kapusta jest z niej rewelacyjna. Zobaczymy co będzie na wiosnę.

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-03 11:35:22

Świetna sprawa ta beczka a powiedz gdzie taką kupiłeś?

• Autor: BlackOnion Data: 2009-11-03 11:53:42

Kupiłem "beczkę" w sklepie GS-u....tak,tak, jeszcze takie istnieją na szczęście ....
    Poszukaj w małych miejscowościach, tego typu sklepów "ze wszystkim". Pojawiały się również takie "beczki" u nas na targowisku, ale sporo drożej.
    Żona widziała takie "beczki" również w sklepie w Bielsku-Białej, ale szczegóły to podam Ci wieczorem jak Żona wróci do domu. W Bielsku też było drożej....

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-03 14:16:18

bardzo dziękuje jest w mojej miejscowości sklep GS-u zapytam ale to i tak zakup na następny rok bo w tym juz i tak kapusta siedzi.... w słoikach oczywiście :P Mam jeszcze pytanie jak kisisz w beczce to czy na powierzchni nie zbiera ci się taki biały nalot ?

• Autor: BlackOnion Data: 2009-11-03 21:07:44

Pierwszy raz kiszę w tej glinianej beczce, więc nie wiem wszystkiego jeszcze. Ale ci, którzy taką beczke używają, stosują na wierzch kiszonej kapusty deskę dębową lub bukową dociskającą kapustę i dodatkowo obciążoną wygotowanym kamieniem. No i zawsze na wierzchu kapusty musi być sok z kapusty. Jak jest go mało, zalewają wierzch kiszonej kapusty wodą. Zimną.
    Podobno kapusta w takiej beczce wytrzymuje w doskonałym stanie prawie rok. No chyba , że ją wcześniej zjedzą

• Autor: bozena28 Data: 2009-11-03 19:14:28

może kapusta ma za zimno,u mnie zawsze trzyma się w cieple aż ukiśnie a dopiero później przenosi się do spiżarni kisi się w słoikach na gumę,dodaje się kminek i nie czarnieje,raz mi w jednym słoiku zczarniała i jak później sprawdziłam to słoik był urypany i dochodziło powietrze

• Autor: Ropucha1 Data: 2009-11-06 23:17:26

Witam! Widzeże temat kiszenia kapusty żywy :) ...mam pytanie czy do tradycyjnie kiszonej kapusty tzn :sól,ziele,kminek,listek laurowy można dodać kilka grzybków dla smaku ?Kapustka była by pod bigos lub kapustę z grzybami...Pozdrawiam.

• Autor: agik Data: 2009-11-06 23:36:34

Witaj :)
    Dla mnie temat też jest interesujący, bo się przymierzam :)
    Zasięgnęlam jezyka i tak- do kiszenia kapusty można dodac grzyby suszone. Kapusta ma wspaniały smak- ale, ale- właśnie do bigosu, albo kapusty  z grzybami. Grzyby pod wpływem kwasu rozmiękają i rozpadają się- kapusta nabiera okropnego wyglądu, za to wspaniałego smaku.
    To są doświadczenia pani Swiety- ja jeszcze nie robiłam.

Pozdrawiam

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-07 07:54:55

Zaciekawiło mnie to co napisałyście, Robię kapustę już z 6 lat ale grzybków nigdy nie dodawałam

• Autor: Rzymianka Data: 2009-11-07 16:57:42

Ja dodaję paprykę suszoną  /świeżą paprykę kroję na cieniutkie paseczki i suszę/, taką paprykę dodaję również do gulaszu, kapuśniaku itp. Co roku robię takie "suszone" zapasy papryki, ma ona wspaniały smak i zapach.

• Autor: ewula Data: 2009-11-08 19:41:44

Powodem "sinienia" kapusty moze tez byc sposob jej "hodowli". Mowiac wprost moze byla zbyt obficie nawozona w okresie wzrostu. Trzeba wiec kupowac ze sprawdzonego zrodla.

Przejdź do pełnej wersji serwisu