Forum

Kuchenne porady

Ziemniaki dauphinoise i zwarzona śmietana

  • Autor: babsy Data: 2009-11-04 12:29:41

    Wczoraj zrobiłam ziemniaki dauphinoise, czyli zapiekankę z cienko pokrojonych ziemniaków, zalanych śmietaną 30%. Śmietana mi się zważyła :(. Co prawda nie wpłynęło to jakoś dramatycznie na smak, ale wygląd już popsuło. Dlaczego tak się stało???

  • Autor: nonka4 Data: 2009-11-04 13:14:46

    bo tak się czasami zdarza:)
    jeśli wymieszasz śmietankę z mlekiem i dodasz całe jajko nie powinno się nic stać

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-11-04 13:22:40

    Ja do zapiekanek daję 18% i jeszcze nigdy mi się nic nie zważyło,ale nie daję samej ,dokładam jajka lub straty ser żółty.

  • Autor: kokliko Data: 2009-11-04 16:37:53

    Innosc tej zapiekanki polega wlasnie na tym, ze nie dodaje sie do niej ani jajka, ani sera. Smietane 30% mieszamy pol na pol z mlekiem,
    Oprocz cieniutkich plasterkow ziemniakow, kilku zabkow czosnku, galki muszkatolowej i mieszanki smietana-mleko, no i oczywiscie sol i pieprz ,zadnych innych zageszczaczy.
    Jesli nie dodalas mleka, to mialo prawo sie zwarzyc.
    Dauphinois bylo nasza ulubiona potrawa po nartach.

Przejdź do pełnej wersji serwisu