Od jekiegoś czasu poszukuję przepisu na szynkę włoską. Mam możliwości i cierpliwość do wykonania tego trudnego przedsięwzięcia. Zdaję sobie sprawę, że jest to w pewnym stopniu chroniony przepis, ale żeby nic nie można było znaleść w internecie? Jeżeli, ktoś może pomóc - proszę o pradę. Pozdrawiam wmg
jesli chodzi Ci o szynke parmenska to jest to przepis chroniony :-)))Chronione przepisy NIE ujawnia sie w necie chyba ze jestes jakims hakerem i wlamiesz sie do banku danych danego producenta. :-)))O ile i on nie uzywa sejfu...Wtedy to juz tylko napad...na bank :-))) Albo ewentualnie konszachty z Chinczykami zajmujacymi sie kopiami marek :-) kopiuja wiele ale czy szynke ? Nie wiem :-)))
Na powaznie - jesli o ta szynke chodzi to zdaje mi sie ze dojrzewa ona w specialnych grotach czy tez piwnicach o stalej wilgotnosci powietrza. Co ksztaltuje smak i aromat. Jet tez (nie wiem czy kazda ale zdaje mi sie ze ta najwyzsza jakosciowo) produkowana ze specjalnej rasy swin , specialnie karmionych ...Nie wiem czy da sie to w warunkach domowych uzyskac? No tak zalezy jaki kto ma dom. Jesli chodzi o przetwory miesne to zajrzyj tutaj: http://wedlinydomowe.pl/
Sa to szynki surowe, ktore dojrzewaja, susza sie jakby a gatunkow jest wiele i nazw rowniez w zaleznosci od tego z jakiego miejsca pochodzi. Roznia sie tez smakiem, tzn. moga byc delikatniejsze, mniej lub bardziej slone, konsystencja, ksztaltem. Moja ulubiona jest San Daniele, ale czesto kupuje tez Parma
Od jekiegoś czasu poszukuję przepisu na szynkę włoską. Mam możliwości i cierpliwość do wykonania tego trudnego przedsięwzięcia. Zdaję sobie sprawę, że jest to w pewnym stopniu chroniony przepis, ale żeby nic nie można było znaleść w internecie?
Jeżeli, ktoś może pomóc - proszę o pradę.
Pozdrawiam
wmg
jesli chodzi Ci o szynke parmenska to jest to przepis chroniony :-)))Chronione przepisy NIE ujawnia sie w necie chyba ze jestes jakims hakerem i wlamiesz sie do banku danych danego producenta. :-)))O ile i on nie uzywa sejfu...Wtedy to juz tylko napad...na bank :-))) Albo ewentualnie konszachty z Chinczykami zajmujacymi sie kopiami marek :-) kopiuja wiele ale czy szynke ? Nie wiem :-)))
Na powaznie - jesli o ta szynke chodzi to zdaje mi sie ze dojrzewa ona w specialnych grotach czy tez piwnicach o stalej wilgotnosci powietrza. Co ksztaltuje smak i aromat. Jet tez (nie wiem czy kazda ale zdaje mi sie ze ta najwyzsza jakosciowo) produkowana ze specjalnej rasy swin , specialnie karmionych ...Nie wiem czy da sie to w warunkach domowych uzyskac? No tak zalezy jaki kto ma dom. Jesli chodzi o przetwory miesne to zajrzyj tutaj: http://wedlinydomowe.pl/
coś takiego znalazłam, raczej to informacje niż przepis ale fajnie opisane
http://kuchnia-wloska.wieszjak.pl/produkty/204919,Szynka-parmenska.html
Nie wiem czy sie domyslasz, ale te szynki musza dojrzewac ok 2 lat...tzn wisiec w specjalnej atmosferze typu piwnica, wysmarowane tluszczem...
Sa to szynki surowe, ktore dojrzewaja, susza sie jakby a gatunkow jest wiele i nazw rowniez w zaleznosci od tego z jakiego miejsca pochodzi. Roznia sie tez smakiem, tzn. moga byc delikatniejsze, mniej lub bardziej slone, konsystencja, ksztaltem. Moja ulubiona jest San Daniele, ale czesto kupuje tez Parma