Heja Moze ułoz sobie takie jakby działy- tematycznie- np bankiet dla firmy, urodziny, komunia- itd Może tak łatwiej będzie dobrac potrawy i odnaleźć się w wielości róznych? Jak miałam praktyki na studiach ( w hucie, hi) to na zakończenie zaproszono nas na poczestunek- bardzo ładne kanapeczki, takie misterne- firma kateringowa podesłała. Mój tata robił urodziny w firmie i też firma kateringowa obsługiwała- udka z kurczaka tam były, jakieś sałatki, śledziki i cos na ciepło- chyba bogracz.
Jesli chodzi o komunię ( przeglądałam oferty w necie, przy okazji komunii Synka Duniaszy) to tam było- dwie zupy do wyboru ( rosól i jakaś zupa- krem) jakieś mieso smażone i rolady, dwa dodatki ziemniaczane ( znaczy opiekane ziemniaki, albo kluski slaskie) surówka ( tez kilka do wyboru), owoce, tort.
Chyba musisz zacząć od tego co zwykle- czyli do kogo kierujesz ofertę. I dopiero pod tym kątem układac menu
Acha i gdzieś słyszałam, ze potrawy z grzybów i jajek są "podejrzane" :)
A teraz poproszę 100 zł dla mnie za poradę ;))) ( zart oczywiście)
Twoje potrawy mnie wprost powaliły,śliczne to wszystko.Życzę powodzenia i być może kiedyś skorzystam z Twojej oferty,mieszkam w Czańcu i wygląda na to że blisko mi do Ciebie :)
Osobiście Ci nie pomogę, bo nie mam w tym doświadczenia. Obejrzałam Twoje przepisy i doszłam do wniosku, że potrzeba Ci tylko przykładu z innych firm. Konkurencja jest motorem rozwoju firm - jedni podglądają drugich i myślę, ze Ty mogłabyś poszukać tam inspiracji. Nie chodzi o to by kopiować czyjeś pomysły, ale na podstawie ich logiczności spróbować ułożyć własne menu na podstawie własnych przepisów. Majac takie doświadczenie gotowaniu i przyjmowaniu gości nie będziesz miała z tym problemu. Później możesz znajomym poruszyć wyobraźnię takim , np jubileuszowym menu na ciepły letni wieczór..... Powodzenia,
dziewczyny, spodziewam się bardzo różnych klientów... wynajmuję salę w remizie oraz będę robić imprezy na salach wynajętych przez moich klientów, chcę być uniwersalna i na wszystko przygotowana, zatrudniłam świetnych kuchmistrzów, oni mi dużo doradzają ale chciałabym usłyszeć wasze sugestie, nie chcę być stereotypowa, chcę mieć coś swojego a nie gotowe menu od kucharza, cenie ich doświadczenie i zaangażowanie ale wiecie....
Ja robilam bardzo duzo cateringow , przyjec , stolow szwedzkich, ale z tego co wiem to w Polsce zupelnie inaczej takie przyjecia wygladaja. Ja koncentrowalam sie na temacie : meksykanski, wloski, szwedzki, azjatycki itp, wtedy byly tylko dania wedlug tematu i odpowiednia dekoracja sali. A menu u nas to: przystawka, danie gorace i deser, do tego odpowiednie trunki.
Z punktu widzenia klienta ważne jest, by wszystko było połączone jakoś ze sobą. Postawiłabym na skomponowane gotowe menu z nutką tematyczną. Pomysł na zestawy tematyczne jest bardzo fajny, ja do zaproponowanych wyżej dołożyłabym np leśny - oparty na dziczyźnie, grzybach, owocach leśnych, morski - czyli ryby pod wieloma postaciami, wegetariański, swojski, niskokaloryczny. Obecnie coraz więcej młodych ludzi korzysta z cateringu, nie tylko przy okazji imprez okolicznościowych typu chrzciny, wesele, komunia. Mnie zdarza się korzytać z cateringu przy różnych okazjach. Z gotowych podpowiedzi - babeczki z kruchego i francuskiego ciasta z różnymi nadzieniami, mini pasztety, półmiski przekąsek na raz. Ręcznie robione czekoladki i trufle, mini ciasteczka.
Otwieram firmę cateringową pomóżcie mi ułożyć ciekawe menu :)
Każdy pomysł jest dla mnie nową inspiracją!
Ciepłe dania, zimna płyta, mięsko do obiadku... itd... itp... wszystko się przyda...
Z góry dziękuję za pomoc i wszystkie pomysły :)
z fotek w profilu to wychodzi ze masz juz ladne menu :):):):):):)
Heja
Moze ułoz sobie takie jakby działy- tematycznie- np bankiet dla firmy, urodziny, komunia- itd
Może tak łatwiej będzie dobrac potrawy i odnaleźć się w wielości róznych?
Jak miałam praktyki na studiach ( w hucie, hi) to na zakończenie zaproszono nas na poczestunek- bardzo ładne kanapeczki, takie misterne- firma kateringowa podesłała.
Mój tata robił urodziny w firmie i też firma kateringowa obsługiwała- udka z kurczaka tam były, jakieś sałatki, śledziki i cos na ciepło- chyba bogracz.
Jesli chodzi o komunię ( przeglądałam oferty w necie, przy okazji komunii Synka Duniaszy) to tam było- dwie zupy do wyboru ( rosól i jakaś zupa- krem) jakieś mieso smażone i rolady, dwa dodatki ziemniaczane ( znaczy opiekane ziemniaki, albo kluski slaskie) surówka ( tez kilka do wyboru), owoce, tort.
Chyba musisz zacząć od tego co zwykle- czyli do kogo kierujesz ofertę. I dopiero pod tym kątem układac menu
Acha i gdzieś słyszałam, ze potrawy z grzybów i jajek są "podejrzane" :)
A teraz poproszę 100 zł dla mnie za poradę ;))) ( zart oczywiście)
Twoje potrawy mnie wprost powaliły,śliczne to wszystko.Życzę powodzenia i być może kiedyś skorzystam z Twojej oferty,mieszkam w Czańcu i wygląda na to że blisko mi do Ciebie :)
Osobiście Ci nie pomogę, bo nie mam w tym doświadczenia. Obejrzałam Twoje przepisy i doszłam do wniosku, że potrzeba Ci tylko przykładu z innych firm. Konkurencja jest motorem rozwoju firm - jedni podglądają drugich i myślę, ze Ty mogłabyś poszukać tam inspiracji. Nie chodzi o to by kopiować czyjeś pomysły, ale na podstawie ich logiczności spróbować ułożyć własne menu na podstawie własnych przepisów. Majac takie doświadczenie gotowaniu i przyjmowaniu gości nie będziesz miała z tym problemu. Później możesz znajomym poruszyć wyobraźnię takim , np jubileuszowym menu na ciepły letni wieczór..... Powodzenia,
Trudno doradzic jak sie nie wie jakich spodziewasz sie klijentow. Jaki profil ma miec twoja firma???
dziewczyny, spodziewam się bardzo różnych klientów... wynajmuję salę w remizie oraz będę robić imprezy na salach wynajętych przez moich klientów, chcę być uniwersalna i na wszystko przygotowana, zatrudniłam świetnych kuchmistrzów, oni mi dużo doradzają ale chciałabym usłyszeć wasze sugestie, nie chcę być stereotypowa, chcę mieć coś swojego a nie gotowe menu od kucharza, cenie ich doświadczenie i zaangażowanie ale wiecie....
pierwsza impreza juz za niedługo :)
Ja robilam bardzo duzo cateringow , przyjec , stolow szwedzkich, ale z tego co wiem to w Polsce zupelnie inaczej takie przyjecia wygladaja. Ja koncentrowalam sie na temacie : meksykanski, wloski, szwedzki, azjatycki itp, wtedy byly tylko dania wedlug tematu i odpowiednia dekoracja sali.
A menu u nas to: przystawka, danie gorace i deser, do tego odpowiednie trunki.
Zycze powodzenia:)
Z punktu widzenia klienta ważne jest, by wszystko było połączone jakoś ze sobą. Postawiłabym na skomponowane gotowe menu z nutką tematyczną. Pomysł na zestawy tematyczne jest bardzo fajny, ja do zaproponowanych wyżej dołożyłabym np leśny - oparty na dziczyźnie, grzybach, owocach leśnych, morski - czyli ryby pod wieloma postaciami, wegetariański, swojski, niskokaloryczny. Obecnie coraz więcej młodych ludzi korzysta z cateringu, nie tylko przy okazji imprez okolicznościowych typu chrzciny, wesele, komunia. Mnie zdarza się korzytać z cateringu przy różnych okazjach.
Z gotowych podpowiedzi - babeczki z kruchego i francuskiego ciasta z różnymi nadzieniami, mini pasztety, półmiski przekąsek na raz. Ręcznie robione czekoladki i trufle, mini ciasteczka.
zrob to i sprobuj, gwarantuje sukces na stole bufetowym:)
http://wielkiezarcie.com/recipe27054.html
Spójrz na przepisy i sposób podania - Alll,
od samego patrzenia chce się jeść:)))
http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?user=164493