Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Grzejnik olejowy

• Autor: frygfryda Data: 2009-11-07 14:47:13

Witam. Mam pytanie do osób posiadających grzejniki olejowe. Myślę o kupnie takowego, ale chciałabym zobaczyć jakie są opinie o tym sprzęcie. Czy rzeczywiście dłużej utrzymują ciepło niż zwykłe elektryczne grzejniki-farelki. Z góry dziękuję za wszelkie opinie. Pozdrawiam

• Autor: mahika Data: 2009-11-07 14:59:00

Witam, ja mam taki grzejnik i jestem z niego zadowolona. rzeczywiście długo trzyma ciepło i szybko ogrzewa mieszkanie. farelka działa na chwilę więc bardziej się opłaca mieć taki grzejnik jesli nie masz możliwości innego ogrzewania mieszkania jak ja.

• Autor: Zośka Data: 2009-11-07 16:14:55

Rzeczywiście grzejniki olejowe dłużej utrzymują ciepło niż popularne farelki, ale wynika to z ich działania. Olejowy wolno się rozgrzewa, bo spirala nagrzewa chlodny olej, którym grzejnik jest napełniony. Jest to forma akumulacyjnego grzejnika, zaś farelki to w skrocie spirala grzejna przez którą przeplywa powietrze wtlaczane wiatraczkiem - to taka suszarka o innych parametrach. Jak wyłączysz bardzo szybko stygnie, bo grzałka nie ogrzewała niczego o dużej pojemności cieplnej. Takie nawiewowe grzejniki szybko dają ciepło odczuwalne (jak wrócisz z mrozu), ale szumią i nie dają ciepla poza strumieniem nawiewu. Przy olejowym  na ciepełko musisz chwilę poczekać, ale póżniej jest komfortowy. Tyle o tym

• Autor: Ala06 Data: 2009-11-07 17:25:20

Nie calkiem sie z tym zgadzam co napisala Zosia mialam taki grzejnik i jak dla mnie nie byl
    on wcale konfortowy  Nagrzewal sie dlugo i pokoju mi nigdy dostatecznie nie ogrzal
    Kupilam wiekszy z ta mysla ze pokoj mam dosyc duzy  ale nie spelnil sie wcale
    Wedlug mnie owszem moze byc zastosowany ale na mniejsze lub calkiem male pomieszczenia
    Dopiero wtedy mozemy mowic o komforcie ogrzania

• Autor: mahika Data: 2009-11-07 18:57:01

Może to zależy od producenta, albo jak się trafi. ja swoj grzejnik właczam na godzine dwie wieczorem i całą noc mam ciepło w pokoju. Ten mój  pamięta czasy PRLu ale działa b. dobrze.

• Autor: ewka63 Data: 2009-11-07 18:27:15

Mam grzejniki olejowe jako alternatywne ogrzewanie. Jestem zadowolona. Jest cichy, ciepły i po wyłączeniu długo trzyma ciepło.

• Autor: Beata500 Data: 2009-11-07 18:46:33

Ja też jestem zadowolona.Przede wszystkim z tego ,że jest cichy.Mam farelkę i inny grzejnik elektryczny,ale nie używam ich ze względu na denerwujący mnie odgłos.

• Autor: lenka075 Data: 2009-11-08 12:23:12

Ja mam taki grzejnik w domku w górach i jestem bardzo zadowolona. Fakt, że domek malutki i łatwiej go ogrzać, ale dodatkowym plusem olejaka jest jego "bezobsługowość". Do kominka trzeba w nocy dokładać, a grzejnik ma termostat i jak się ostudzi, to sam się włącza i cichutko grzeje dalej... :-).Poza tym ciągnie mniej prądu niż farelka, bo nie cały czas, tylko wtedy gdy się nagrzewa.
    Ja jestem na tak

• Autor: Teressa Data: 2009-11-18 09:44:31

Witam mam pytanie do poprzedniczek - ile kosztuje utrzymanie grzejnika olejowego. Chcę zainstalować mały grzejnik olejowy 1500W z termostatem
    w pokoju osoby niepełnosprawnej. (ogrzewanie węglem i gazem odpada). Pokój jest mały z oknami PCV. 

• Autor: Ala06 Data: 2009-11-18 18:27:38

Wedlug mojego znajomego elektryka taki grzejnik zuzywa 1.5 kw na godzine pracy
    wszystko zalezy od temperatury w pomieszczeniu
    jezeli osiagnie odpowiednia temperature termostat bedzie wylaczal grzejnik
    spowoduje to mniejsze zuzycie energii
    jesli pomieszczenie nie osiagnie odpowiedniej temperatury grzejnik
    moze pracowac bez przerwy

Przejdź do pełnej wersji serwisu