Witam. Mam pytanie do osób posiadających grzejniki olejowe. Myślę o kupnie takowego, ale chciałabym zobaczyć jakie są opinie o tym sprzęcie. Czy rzeczywiście dłużej utrzymują ciepło niż zwykłe elektryczne grzejniki-farelki. Z góry dziękuję za wszelkie opinie. Pozdrawiam
Witam, ja mam taki grzejnik i jestem z niego zadowolona. rzeczywiście długo trzyma ciepło i szybko ogrzewa mieszkanie. farelka działa na chwilę więc bardziej się opłaca mieć taki grzejnik jesli nie masz możliwości innego ogrzewania mieszkania jak ja.
Rzeczywiście grzejniki olejowe dłużej utrzymują ciepło niż popularne farelki, ale wynika to z ich działania. Olejowy wolno się rozgrzewa, bo spirala nagrzewa chlodny olej, którym grzejnik jest napełniony. Jest to forma akumulacyjnego grzejnika, zaś farelki to w skrocie spirala grzejna przez którą przeplywa powietrze wtlaczane wiatraczkiem - to taka suszarka o innych parametrach. Jak wyłączysz bardzo szybko stygnie, bo grzałka nie ogrzewała niczego o dużej pojemności cieplnej. Takie nawiewowe grzejniki szybko dają ciepło odczuwalne (jak wrócisz z mrozu), ale szumią i nie dają ciepla poza strumieniem nawiewu. Przy olejowym na ciepełko musisz chwilę poczekać, ale póżniej jest komfortowy. Tyle o tym
Nie calkiem sie z tym zgadzam co napisala Zosia mialam taki grzejnik i jak dla mnie nie byl on wcale konfortowy Nagrzewal sie dlugo i pokoju mi nigdy dostatecznie nie ogrzal Kupilam wiekszy z ta mysla ze pokoj mam dosyc duzy ale nie spelnil sie wcale Wedlug mnie owszem moze byc zastosowany ale na mniejsze lub calkiem male pomieszczenia Dopiero wtedy mozemy mowic o komforcie ogrzania
Może to zależy od producenta, albo jak się trafi. ja swoj grzejnik właczam na godzine dwie wieczorem i całą noc mam ciepło w pokoju. Ten mój pamięta czasy PRLu ale działa b. dobrze.
Ja też jestem zadowolona.Przede wszystkim z tego ,że jest cichy.Mam farelkę i inny grzejnik elektryczny,ale nie używam ich ze względu na denerwujący mnie odgłos.
Ja mam taki grzejnik w domku w górach i jestem bardzo zadowolona. Fakt, że domek malutki i łatwiej go ogrzać, ale dodatkowym plusem olejaka jest jego "bezobsługowość". Do kominka trzeba w nocy dokładać, a grzejnik ma termostat i jak się ostudzi, to sam się włącza i cichutko grzeje dalej... :-).Poza tym ciągnie mniej prądu niż farelka, bo nie cały czas, tylko wtedy gdy się nagrzewa. Ja jestem na tak
Witam mam pytanie do poprzedniczek - ile kosztuje utrzymanie grzejnika olejowego. Chcę zainstalować mały grzejnik olejowy 1500W z termostatem w pokoju osoby niepełnosprawnej. (ogrzewanie węglem i gazem odpada). Pokój jest mały z oknami PCV.
Wedlug mojego znajomego elektryka taki grzejnik zuzywa 1.5 kw na godzine pracy wszystko zalezy od temperatury w pomieszczeniu jezeli osiagnie odpowiednia temperature termostat bedzie wylaczal grzejnik spowoduje to mniejsze zuzycie energii jesli pomieszczenie nie osiagnie odpowiedniej temperatury grzejnik moze pracowac bez przerwy
Witam. Mam pytanie do osób posiadających grzejniki olejowe. Myślę o kupnie takowego, ale chciałabym zobaczyć jakie są opinie o tym sprzęcie. Czy rzeczywiście dłużej utrzymują ciepło niż zwykłe elektryczne grzejniki-farelki. Z góry dziękuję za wszelkie opinie. Pozdrawiam
Witam, ja mam taki grzejnik i jestem z niego zadowolona. rzeczywiście długo trzyma ciepło i szybko ogrzewa mieszkanie. farelka działa na chwilę więc bardziej się opłaca mieć taki grzejnik jesli nie masz możliwości innego ogrzewania mieszkania jak ja.
Rzeczywiście grzejniki olejowe dłużej utrzymują ciepło niż popularne farelki, ale wynika to z ich działania. Olejowy wolno się rozgrzewa, bo spirala nagrzewa chlodny olej, którym grzejnik jest napełniony. Jest to forma akumulacyjnego grzejnika, zaś farelki to w skrocie spirala grzejna przez którą przeplywa powietrze wtlaczane wiatraczkiem - to taka suszarka o innych parametrach. Jak wyłączysz bardzo szybko stygnie, bo grzałka nie ogrzewała niczego o dużej pojemności cieplnej. Takie nawiewowe grzejniki szybko dają ciepło odczuwalne (jak wrócisz z mrozu), ale szumią i nie dają ciepla poza strumieniem nawiewu. Przy olejowym na ciepełko musisz chwilę poczekać, ale póżniej jest komfortowy. Tyle o tym
Nie calkiem sie z tym zgadzam co napisala Zosia mialam taki grzejnik i jak dla mnie nie byl
on wcale konfortowy Nagrzewal sie dlugo i pokoju mi nigdy dostatecznie nie ogrzal
Kupilam wiekszy z ta mysla ze pokoj mam dosyc duzy ale nie spelnil sie wcale
Wedlug mnie owszem moze byc zastosowany ale na mniejsze lub calkiem male pomieszczenia
Dopiero wtedy mozemy mowic o komforcie ogrzania
Może to zależy od producenta, albo jak się trafi. ja swoj grzejnik właczam na godzine dwie wieczorem i całą noc mam ciepło w pokoju. Ten mój pamięta czasy PRLu ale działa b. dobrze.
Mam grzejniki olejowe jako alternatywne ogrzewanie. Jestem zadowolona. Jest cichy, ciepły i po wyłączeniu długo trzyma ciepło.
Ja też jestem zadowolona.Przede wszystkim z tego ,że jest cichy.Mam farelkę i inny grzejnik elektryczny,ale nie używam ich ze względu na denerwujący mnie odgłos.
Ja mam taki grzejnik w domku w górach i jestem bardzo zadowolona. Fakt, że domek malutki i łatwiej go ogrzać, ale dodatkowym plusem olejaka jest jego "bezobsługowość". Do kominka trzeba w nocy dokładać, a grzejnik ma termostat i jak się ostudzi, to sam się włącza i cichutko grzeje dalej... :-).Poza tym ciągnie mniej prądu niż farelka, bo nie cały czas, tylko wtedy gdy się nagrzewa.
Ja jestem na tak
Witam mam pytanie do poprzedniczek - ile kosztuje utrzymanie grzejnika olejowego. Chcę zainstalować mały grzejnik olejowy 1500W z termostatem
w pokoju osoby niepełnosprawnej. (ogrzewanie węglem i gazem odpada). Pokój jest mały z oknami PCV.
Wedlug mojego znajomego elektryka taki grzejnik zuzywa 1.5 kw na godzine pracy
wszystko zalezy od temperatury w pomieszczeniu
jezeli osiagnie odpowiednia temperature termostat bedzie wylaczal grzejnik
spowoduje to mniejsze zuzycie energii
jesli pomieszczenie nie osiagnie odpowiedniej temperatury grzejnik
moze pracowac bez przerwy