Forum

Gawędy o jedzeniu

de volaiile

  • Autor: moni01011 Data: 2009-11-08 19:02:48

    Mam małe pytanko, mianowicie chodzi mi o "kotlety" z różnymi farszami. Znalazłam przepis na kotlety nadziewane żółtym serem i nazwane de volaiile a będąc jakiś czas temu w restauracji jadłam de volaiile i było to coś zupełnie innego. Owszem to też pewien kotlet ale zwinięty jak roladka z dużą ilością masełka. No więc jak to w końcu jest , może to jednak rodzaj "cordon bleu ". Nawet w przepisach jest różnie a może to zależy od autora ? Czy wiecie jak to w końcu jest ?

  • Autor: agus2404 Data: 2009-11-08 19:38:30

    Tak na moje oko De Voilaille to kotlet z maselkiem w srodku , a to  serem to Szwajcar.. Ale ja tam specjalistka jakas specjalna nie jestem... :)

  • Autor: tineczka Data: 2009-11-08 23:32:57

    Moni, z tego co ja wiem , to "de volaille" znaczy po francusku piers z kurczaka i nic innego. To nie jest nazwa dania. W Polsce jadlam bardzo czesto "de volaille" i to byla lekko rozbita piers kurczaka nadziewana maslem , zwinieta dokladnie, panierowana w bulce i smazona na masle. We Francji watpie, zeby ktos zrozumial , ze to jest wlasnie taki kotlet:)
    Mozesz nadziewac piersi kurczaka czym chcesz.

  • Autor: moni01011 Data: 2009-11-09 08:15:44

    Dzięki dziewczynyprzynajmniej teraz nikt mi nie powie ,że mylę pojęcia .

  • Autor: Alll Data: 2009-11-15 12:43:26

    Użytkownik tineczka napisał w wiadomości:
    > Moni, z tego co ja wiem , to "de volaille" znaczy po francusku piers z
    > kurczaka i nic innego. To nie jest nazwa dania. W Polsce jadlam bardzo czesto
    > "de volaille" i to byla lekko rozbita piers kurczaka nadziewana maslem ,
    > zwinieta dokladnie, panierowana w bulce i smazona na masle. We Francji
    > watpie, zeby ktos zrozumial , ze to jest wlasnie taki kotlet:)Mozesz nadziewac
    > piersi kurczaka czym chcesz.

    Wiem, że klasyczny de volaille podawany jest tylko z masełkiem. Ale według tego co piszesz Tineczko to każda roladka byle z kurczaka może się tak nazywać. Nawet jeżeli dam do niego kapustę.
    Czyli Szwajcar, Imperial i inne to głupota?

    Oj kucharze, do szkoły, do szkoły.....

Przejdź do pełnej wersji serwisu