Po 16 latach wlasnie dzisiaj , rozstalam sie ze swoja stara kuchnia gazowa,zakupilam nowa z termoobiegiem firmy Amica,przezentuje sie nawet niezle:)ale jakos bardzo mi przykro rozstawac sie ze stara,bo piekla bardzo dobrze. Mam pytanie ,mianowicie chodzi mi o piekarnik ! w ilu stopniach piec ciasto lub mieso i ile grzalek uzywac ? zeby sie ladnie pieklo,czy jestescie zadowolone z kuchni z termobiegiem? Kuchnia jeszcze nie rozpakowana i nie podlaczona ,czeka na meza az wroci z pracy ,ale zdjecia tego modelu znalazlam w internecie :)
Mamo Różyczki myślę, że mimo rad trzeba będzie próbować. Choć na pewno kilku WŻtowców ma podobny model i dobrze poradzi. Życzę pysznego jedzenia i słodkich wypieków.
Teraz nie na temat. Bardziej co do rozstawiania się ze starymi przedmiotami. Pamiętam jak tata przyprowadził nową Corsę z salonu, a na boku stał poczciwy wysłużony maluszek śliwkowego koloru. Strasznie było mi go szkoda. Było mi smutno, że musi "patrzeć" na swogeo następcę i na radość właścicieli. Miałam wtedy tylko 11 lat.
Moja kuchnia-też Amici-będzie już miała roczek.Ogolnie jestem z niej zadowolona,ale rzadko korzystam z funkcji termoobiegu. Moje biszkopty nie wychodziły tak jak trzeba,z reguły były mało pulchne i niższe niz piekąc konwencjonalnie.Uważam natomiast,że że termoobieg sprawdza się przy pieczeniu drobnych wypieków typu ciasteczka.Jeżeli chodzi o temperaturę to trzeba ją ustawić o 20 stopni (u mnie nawet 30) niższą niż normalnie. Życzę milego pieczenia i mamie i córce!
Mama raczej malo ciast piecze:) wlasnie chodzi o corke , jak beda zakalce wychodzic to dopiero mi sie dostanie,zacofana jestem ,nigdy nie mialam elektrycznego piekarnika:) ciezko sie bedzie przestawic.
Termoobieg jest super :) najwazniejsza pozytywna zeleta termoobiegu, to jest to, ze mozezs naraz piec na kilku poziomach. Np. Ja pieke 4 makowce naraz. Tak samo male babeczki typu muffinki..czy ptysie. Mozesz tez piec na jednym poziomie mieso w brytfance a nizej robic zapiekanke.. mozliwosci sa niezliczone :) Gratuluje :) Zycze duzo radosci :) p.s. Nie bedzie tak zle... ja mam juz 26 lat elektryczny... na termoobiegu ciasta wychodza super :) Tylko sernik robie na dwoch grzalkach gora i dol. Prawie wszytskie inne ciasta na termoobiegu.
Raz piekłam na 2 poziomach ciasteczka w piekarniku elektrycznym i górne ciastka mi się przypaliły a na dolnym poziomie słabo upiekły. Posłuchałam Was i się rozczarowałam bo na 2 poziomach u mnie nierówno piecze. Nie mam Amiki tylko inny model. Termoobieg i rzadko stosuję, czasem do pieczenia mięsa. Jeżeli będziesz używać termoobiegu to temperaturę należy zmniejszyć o 20 -30 st C. Większość ciast piekę w ok 185 st C używając obu grzałek czyli góra i dół, Chyba że w przepisie pisze inaczej. Dodam, że głównie piekę ciasta biszkoptowe, piaskowe.
ok 5 lat korzystam z kuchenki z termoobiegiem(co przwda inna marka) i jestem zadowolana :-))))).Z termoobiegiem nie piokę tylko sernika i biszkoptów,a np strucle drożdżowe,bułeczki ,ciasteczka,cienkie placki np:do marcinka to bardzo duża oszczędność czasu.Z termoobiegiem dobrze piec np na jednej blasze ziemniaki a na drugiej mięsko do tychże ziemniaków.Ale trening czyni mistrza.....z nowego piekarnika też wyjęłam kilka zakalców albo za duża temperatuta,albo za mała....ale teraz sobie chwalę
Ja mam Amicę (inny typ) i wszystko piekę z termoobiegiem. Nawet serniki i biszkopty :) Naprawdę wychodzą niezłe (podobno :)) Musisz metodą prób i błędów wyczuć swoją kuchenkę, bo myślę, że jednak każda jest ciut inna. Powodzenia i udanych wypieków :)
Chwała Bogu, że normalna płyta a nie gaz na szkle bo by się Wam wszystkim odechciało gotowania. Mam nadzieję, że model będzie udany bo moja teściowej trafiła się wyjątkowo paściasta Amica. TO jednak był najtańszy model i np po 1,5 h wyjmowało się zimną zapiekankę a piekarnik sam w sobie był gorący.
Mam piec z amiki (niech będzie napisane z błędem, bo nie wiem jak to napisać ) już 10 lat. Opcja z rożnem i termoobiegiem. Bardzo sobie go chwalę, chociaż najpierw rożen szlag trafił, a teraz termoobieg . Na pewno razem z piecem dostałaś instrukcję obsługi a w niej rady co, jak i jakim sposobem i na którym poziomie upiec. Ja taką dostałam i korzystam z niej do dzisiaj (bo jakoś nie umiem zapamiętać wszystkieo). Taki piec, to dobry wybór
Gratuluję zakupu. Ja też mam kuchnię z termoobiegiem Powiem szczeże, że nie używam piekarnika, gdyż zbyt długo się nagrzewa - nie jest zbyt ekonomiczny. Radzę Ci, abyś nie używała termoobiego np do pieczenia bezów. Ja spróbowałam i ... musiałam myć cały piekarnik a po bezikach zostało tylko wspomnienie. Stare kuchenki naprawdę były fajne, rozumiem twój sentyment do starej kuchenki. Pozdrawiam Basia.
Rozyczka upiekla dzisiaj szarlotke,bez termobiegu :) wyszla pyszna ,pieknie sie upiekla na dwoch grzalkach,dolnej i gornej w 180 st ,spod i wierzch nie przypala piecze na jednakowy kolor. Obawialam sie rozstania ze stara kuchnia,ale teraz nie zaluje. Maz sprawil nam jeszcze jedna niespodzianke ,a mianowicie kupil nam zmywarke duza i pakowna tez bylam wczesniej przeciwna ,ale teraz zycie sie zmienilo na lepsze ,kazdy sie naje wsadza gary do zmywarki ,szafki czyste ,zlew czysty:) Rozyczka szczesliwa,bo wreszcie nie ma balaganu po swoich wypiekach ,a tak ciagle byly stosy garow do mycia ! a ja mam wiecej czasu dla rodzinki :) Cora po kolacji nastawia na cykl 35 min ,naczynia pieknie umyte az lsnia, jednak zycie jest piekne jak nie trzeba myc garow :))
Ja kuchenki wymieniam(sposobem mamy) co 8-10 lat, albo jak trzeba.Też po mału rozglądam sie za fajnym modelem.Wypróbowałam już różna(elektryczne, z piecykiem elektrycznym, różnych firm).Mam taka jedną metodę- zawsze pytam tych panów, co 2 razy do roku przychodza do sprawdzania, albo po prostu przy okazji w zakładach reperujących.Oni znają wszystkie za i przeciw.Wszystkie minusy technicznei i plusy.Reperują je.Znają też praktyczne opinie innych użytkowników. Ostatnio kupiłam innej firmy, całkowicie na gaz. Bezawaryjna już z 8lat.Ale tzn, że niedługo coś może już w niej stuknąć, a z gazem nie ma żartów. Jednak jest o wiele tańsza w eksploatacji.Niestety ma jeden minus- tłuste opary gazowe często zmuszają mnie do mycia całej kuch ni od stóp do głów. Zawsze kupuję z zabezpieczeniem antywypływowym gazu. Ostatnio dowiedziałam się, że częste korzystanie z piekarnika(każdego) wydatnie osłabia przednie zawory w palnikach.Wymiana zaworów jest tak droga, że tak naprawdę nie opłaca się. Ja korzystam dość często, ale ciast nie pieke, bo nie lubię. To przeglądam z wielkim zainteresowaniem temat- może dowiem się czegoś ciekawego i kupię lepszą)
PS. Kuchenka to najważniejszy sprzęt w domu.(bez innych tak naprawde można sobie poradzić- bez niej nie). Musi być dobrana do preferencji rodziny i...bezpieczna.Zwł gazowa. Czasem obserwuję te wystawiane przez sąsiadów(u nas w czwartki wywożą wszystkie graty).Czasem aż łapię się za głowę!Jak one przechodziły kontrole?!Znam takich oszczędnych co podgrzewają chałupę kuchenkami.a to bez sensu, bo liczniki i tak nabiją ciepło, więc płacą podwójnie)))A ile potem sprzątania)).Kiedyś wychodząc rankiem do pracy poczułam straszliwy odór gazu na korytarzu.Natychmiast wezwałam gazowników.Sąsiedzi się podgrzewali!Cud Boski, że przeżyli-spaliny gazu też są b. niebezpieczne.Wentylację też sprawdzają, ale, jak ktoś nie czyści kratek wentylacyjnych to....te farfocle zatkają wentylację. Kuchenki gazowe, jak już wspominałam mają podstawową zaletę-są tanie i jakby smaczniej i szybciej się na nich gotuje. Miałam kiedyś taka elektryczna. Była piękna i elegancka, ale żarła prąd, jak smok.Może te indukcyjne są inne.
i patrz ile stracilas tego pieknego zycia... Powinnas sie teraz w szczegolny sposob odwdzieczyc mezowi...,... bedzie chetny na nastepne niespodzianki ( u mnie funkcjonuje hi, hi)
Ps. Moj znajomy, stary kawaler kiedys powiedzial: najlepsze dwa wynalazki swiata to - gorzala i zmywarka!
Po 16 latach wlasnie dzisiaj , rozstalam sie ze swoja stara kuchnia gazowa,zakupilam nowa z termoobiegiem firmy Amica,przezentuje sie nawet niezle:)ale jakos bardzo mi przykro rozstawac sie ze stara,bo piekla bardzo dobrze.
Mam pytanie ,mianowicie chodzi mi o piekarnik ! w ilu stopniach piec ciasto lub mieso i ile grzalek uzywac ? zeby sie ladnie pieklo,czy jestescie zadowolone z kuchni z termobiegiem?
Kuchnia jeszcze nie rozpakowana i nie podlaczona ,czeka na meza az wroci z pracy ,ale zdjecia tego modelu znalazlam w internecie :)
Mamo Różyczki myślę, że mimo rad trzeba będzie próbować. Choć na pewno kilku WŻtowców ma podobny model i dobrze poradzi.
Życzę pysznego jedzenia i słodkich wypieków.
Teraz nie na temat. Bardziej co do rozstawiania się ze starymi przedmiotami. Pamiętam jak tata przyprowadził nową Corsę z salonu, a na boku stał poczciwy wysłużony maluszek śliwkowego koloru. Strasznie było mi go szkoda. Było mi smutno, że musi "patrzeć" na swogeo następcę i na radość właścicieli. Miałam wtedy tylko 11 lat.
Moja kuchnia-też Amici-będzie już miała roczek.Ogolnie jestem z niej zadowolona,ale rzadko korzystam z funkcji termoobiegu.
Moje biszkopty nie wychodziły tak jak trzeba,z reguły były mało pulchne i niższe niz piekąc konwencjonalnie.Uważam natomiast,że że termoobieg sprawdza się przy pieczeniu drobnych wypieków typu ciasteczka.Jeżeli chodzi o temperaturę to trzeba ją ustawić o 20 stopni (u mnie nawet 30) niższą niż normalnie.
Życzę milego pieczenia i mamie i córce!
Mama raczej malo ciast piecze:) wlasnie chodzi o corke , jak beda zakalce wychodzic to dopiero mi sie dostanie,zacofana jestem ,nigdy nie mialam elektrycznego piekarnika:) ciezko sie bedzie przestawic.
Termoobieg jest super :) najwazniejsza pozytywna zeleta termoobiegu, to jest to, ze mozezs naraz piec na kilku poziomach. Np. Ja pieke 4 makowce naraz. Tak samo male babeczki typu muffinki..czy ptysie. Mozesz tez piec na jednym poziomie mieso w brytfance a nizej robic zapiekanke.. mozliwosci sa niezliczone :) Gratuluje :) Zycze duzo radosci :)
p.s. Nie bedzie tak zle... ja mam juz 26 lat elektryczny... na termoobiegu ciasta wychodza super :) Tylko sernik robie na dwoch grzalkach gora i dol. Prawie wszytskie inne ciasta na termoobiegu.
Raz piekłam na 2 poziomach ciasteczka w piekarniku elektrycznym i górne ciastka mi się przypaliły a na dolnym poziomie słabo upiekły. Posłuchałam Was i się rozczarowałam bo na 2 poziomach u mnie nierówno piecze. Nie mam Amiki tylko inny model. Termoobieg i rzadko stosuję, czasem do pieczenia mięsa. Jeżeli będziesz używać termoobiegu to temperaturę należy zmniejszyć o 20 -30 st C. Większość ciast piekę w ok 185 st C używając obu grzałek czyli góra i dół, Chyba że w przepisie pisze inaczej. Dodam, że głównie piekę ciasta biszkoptowe, piaskowe.
ok 5 lat korzystam z kuchenki z termoobiegiem(co przwda inna marka) i jestem zadowolana :-))))).Z termoobiegiem nie piokę tylko sernika i biszkoptów,a np strucle drożdżowe,bułeczki ,ciasteczka,cienkie placki np:do marcinka to bardzo duża oszczędność czasu.Z termoobiegiem dobrze piec np na jednej blasze ziemniaki a na drugiej mięsko do tychże ziemniaków.Ale trening czyni mistrza.....z nowego piekarnika też wyjęłam kilka zakalców albo za duża temperatuta,albo za mała....ale teraz sobie chwalę
Ja mam Amicę (inny typ) i wszystko piekę z termoobiegiem. Nawet serniki i biszkopty :) Naprawdę wychodzą niezłe (podobno :)) Musisz metodą prób i błędów wyczuć swoją kuchenkę, bo myślę, że jednak każda jest ciut inna. Powodzenia i udanych wypieków :)
Gratulacje! Niech sluzy dobrze Rozyczkowej Rodzinie!
Chwała Bogu, że normalna płyta a nie gaz na szkle bo by się Wam wszystkim odechciało gotowania.
Mam nadzieję, że model będzie udany bo moja teściowej trafiła się wyjątkowo paściasta Amica. TO jednak był najtańszy model i np po 1,5 h wyjmowało się zimną zapiekankę a piekarnik sam w sobie był gorący.
super sprawa jesli lubimy chrupiaca skorke gdy pieczemy np. udka kurczaka
termoobieg sie wtedy bardzo przydaje
Dzieki wszystkim za odpowiedzi ,zobaczymy w sobote jak sie sprawi piekarnik,corka cos upiecze ! sama jestem ciekawa jak wyjdzie:)
Zycze zeby sie dobrze gotowalo i pieklo.
Mam piec z amiki (niech będzie napisane z błędem, bo nie wiem jak to napisać ) już 10 lat. Opcja z rożnem i termoobiegiem. Bardzo sobie go chwalę, chociaż najpierw rożen szlag trafił, a teraz termoobieg .
Na pewno razem z piecem dostałaś instrukcję obsługi a w niej rady co, jak i jakim sposobem i na którym poziomie upiec. Ja taką dostałam i korzystam z niej do dzisiaj (bo jakoś nie umiem zapamiętać wszystkieo).
Taki piec, to dobry wybór
Gratuluję zakupu. Ja też mam kuchnię z termoobiegiem Powiem szczeże, że nie używam piekarnika, gdyż zbyt długo się nagrzewa - nie jest zbyt ekonomiczny. Radzę Ci, abyś nie używała termoobiego np do pieczenia bezów. Ja spróbowałam i ... musiałam myć cały piekarnik a po bezikach zostało tylko wspomnienie. Stare kuchenki naprawdę były fajne, rozumiem twój sentyment do starej kuchenki. Pozdrawiam Basia.
piekac na termoobiegu nie nagrzewa sie piekarnika wczesniej. Niepotrzeba.
Rozyczka upiekla dzisiaj szarlotke,bez termobiegu :) wyszla pyszna ,pieknie sie upiekla na dwoch grzalkach,dolnej i gornej w 180 st ,spod i wierzch nie przypala piecze na jednakowy kolor.
Obawialam sie rozstania ze stara kuchnia,ale teraz nie zaluje.
Maz sprawil nam jeszcze jedna niespodzianke ,a mianowicie kupil nam zmywarke duza i pakowna tez bylam wczesniej przeciwna ,ale teraz zycie sie zmienilo na lepsze ,kazdy sie naje wsadza gary do zmywarki ,szafki czyste ,zlew czysty:) Rozyczka szczesliwa,bo wreszcie nie ma balaganu po swoich wypiekach ,a tak ciagle byly stosy garow do mycia ! a ja mam wiecej czasu dla rodzinki :)
Cora po kolacji nastawia na cykl 35 min ,naczynia pieknie umyte az lsnia, jednak zycie jest piekne jak nie trzeba myc garow :))
Ja kuchenki wymieniam(sposobem mamy) co 8-10 lat, albo jak trzeba.Też po mału rozglądam sie za fajnym modelem.Wypróbowałam już różna(elektryczne, z piecykiem elektrycznym, różnych firm).Mam taka jedną metodę- zawsze pytam tych panów, co 2 razy do roku przychodza do sprawdzania, albo po prostu przy okazji w zakładach reperujących.Oni znają wszystkie za i przeciw.Wszystkie minusy technicznei i plusy.Reperują je.Znają też praktyczne opinie innych użytkowników.
Ostatnio kupiłam innej firmy, całkowicie na gaz. Bezawaryjna już z 8lat.Ale tzn, że niedługo coś może już w niej stuknąć, a z gazem nie ma żartów.
Jednak jest o wiele tańsza w eksploatacji.Niestety ma jeden minus- tłuste opary gazowe często zmuszają mnie do mycia całej kuch ni od stóp do głów. Zawsze kupuję z zabezpieczeniem antywypływowym gazu.
Ostatnio dowiedziałam się, że częste korzystanie z piekarnika(każdego) wydatnie osłabia przednie zawory w palnikach.Wymiana zaworów jest tak droga, że tak naprawdę nie opłaca się.
Ja korzystam dość często, ale ciast nie pieke, bo nie lubię.
To przeglądam z wielkim zainteresowaniem temat- może dowiem się czegoś ciekawego i kupię lepszą)
PS. Kuchenka to najważniejszy sprzęt w domu.(bez innych tak naprawde można sobie poradzić- bez niej nie). Musi być dobrana do preferencji rodziny i...bezpieczna.Zwł gazowa. Czasem obserwuję te wystawiane przez sąsiadów(u nas w czwartki wywożą wszystkie graty).Czasem aż łapię się za głowę!Jak one przechodziły kontrole?!Znam takich oszczędnych co podgrzewają chałupę kuchenkami.a to bez sensu, bo liczniki i tak nabiją ciepło, więc płacą podwójnie)))A ile potem sprzątania)).Kiedyś wychodząc rankiem do pracy poczułam straszliwy odór gazu na korytarzu.Natychmiast wezwałam gazowników.Sąsiedzi się podgrzewali!Cud Boski, że przeżyli-spaliny gazu też są b. niebezpieczne.Wentylację też sprawdzają, ale, jak ktoś nie czyści kratek wentylacyjnych to....te farfocle zatkają wentylację.
Kuchenki gazowe, jak już wspominałam mają podstawową zaletę-są tanie i jakby smaczniej i szybciej się na nich gotuje.
Miałam kiedyś taka elektryczna. Była piękna i elegancka, ale żarła prąd, jak smok.Może te indukcyjne są inne.
i patrz ile stracilas tego pieknego zycia...
Powinnas sie teraz w szczegolny sposob odwdzieczyc mezowi...,... bedzie chetny na nastepne niespodzianki ( u mnie funkcjonuje hi, hi)
Ps. Moj znajomy, stary kawaler kiedys powiedzial: najlepsze dwa wynalazki swiata to - gorzala i zmywarka!