Forum

Kuchenne porady

Dlaczego strucla pęka?

  • Autor: babsy Data: 2009-11-09 17:17:11

    Zrobiłam ostatnio struclę z makiem. Wszystko wyszło pysznie, tylko strucla mi się rozwaliła w trakcie pieczenia, a dokładniej- pękła na całej długości. Wyglądało to tak, jakby ciasto "rozeszło się w szwach", jedna krawędź pęknięcia podkurczyła się do góry, druga do dołu, tworząc piękny rowek wzdłuż strucli. A marzył mi się zawijany makowiec jak z cukierni. Dlaczego tak się dzieje? Co można z tym zrobić?

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-11-09 17:41:13

    Można zawinąć w papier do pieczenia /nie za mocno/, lub zwiniętą roladę ponakłuwać wykałaczką. Rolada pęka bo ciasto rośnie, a powietrze wytworzone w środku nie ma gdzie ujść. Nie przejmuj się , moje strucle też kiedyś pękały - trening czyni mistrza. Pozdrawiam !

  • Autor: jaska2503 Data: 2009-11-09 18:14:01

    hehehe....dużo pękniętych (ale smacznych) strucli upiekłam,aż starsza fachem koleżanka podszkoliła mnie:zawiń struclę w papier posmarowany od strony ciasta olejem zostawiając ok 1,5 cm miejsca,miejsce złączenia papieru ma być pod struclą....i od tego czasu strucle nie pękają:-)))))

  • Autor: arabis Data: 2009-11-09 21:41:10

    Hehe a mi taka peknieta strucla kojarzy sie z domowym wypiekiem i świętami :) moje zawsze pekają a ja sie cieszę, przynajmniej nikt mi nie powie ze kupione ;)

  • Autor: Ania35 Data: 2014-01-11 18:15:51

    Kochana! Takie popękane są najpyszniejsze, nie??? Pamiętam dni przed Świętami kiedy moja mamunia piekła makowce. Ja stałam przy piekarniku i szeptałam: popękaj, popękaj..... Cudne to były chwile, smaczne makowce- takie mamusine!!! Teraz od ładnych kilku lat ja piekę, a moja mamunia zaklina je żeby popękały. Kurcze! Jakie to fajne. Masz rację, że nikt nie powie: Te makowce, to chyba kupne!!! Pozdrawiam Cię serdecznie:)

  • Autor: alicja_bt Data: 2014-01-11 18:34:36

    Przypieczone nadzienie w miejscu pęknięcia - pycha

  • Autor: Aghen Data: 2014-01-11 16:06:28

    Mnie też sie tak działo, ale zaczęłam zawijać w papier do pieczenia i jest suuuuuuuper. Aga.

Przejdź do pełnej wersji serwisu