Forum

Gawędy o jedzeniu

Rogale świętomarcińskie...

  • Autor: bahus Data: 2009-11-10 15:47:21

    I znów jak co roku rogale prężą słodkie brzuchy, błyszczy lukier, migocze posypka.

    Zauroczony zbliżam się do stołu, przyglądam się wnikliwie, przesuwam wzrokiem po pulchnym i płaskim kształcie, obwąchuję, przyglądam się nadzieniu i nagle: GRYZ !!!!!...Od tego momentu eksploduję rozkoszą, pogrążam się w amoku doznań smakowych, doznaję pełnego kulinarnego  odlotu...
    Bahus

    PS. zdjęcie zrobione wczoraj.

  • Autor: ania205 Data: 2009-11-10 15:56:11

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=297246&post=297246&offset=0
    PROSZĘ..nie zaśmiecac forum..bo ten temat dziś był..od rana ..wałkowany..nie aktywny..ale prawdziwy...pozdrawiam...rogalikowo....i Marcinkowo...

  • Autor: bahus Data: 2009-11-10 16:02:50

    Użytkownik ania205 napisał w wiadomości:
    > http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=297246&post=297246&offset=0PROSZĘ..nie
    > zaśmiecac forum..bo ten temat dziś był..od rana ..wałkowany..nie
    > aktywny..ale prawdziwy...pozdrawiam...rogalikowo....i Marcinkowo...

    Tamten jest o rogalach marcińskich, a ten mój (jak co roku) jest o rogalach świętomarcińskich. Nie jest to zaśmiecanie forum. Zwróć uwagę, że wątek ten nie dotyczy informacji, że ktoś rogala piecze czy tp.. To wątek "literacki" ON ma duszę... Tak jak i opisywane rogale
    Bahus

  • Autor: ania205 Data: 2009-11-10 16:13:57

    no ja tak dla jaj....heheheh...

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-11-10 16:23:53

    Duszę i to do tego "rogatą"  masz Ty Bahusie  , wszystko musi być "po twojemu", mogłeś spokojnie wpisać się w wątku założonym przeze mnie, ale gdzie tam - to dyshonor. Pozdrawiam "Świętomarcińsko".

  • Autor: ania205 Data: 2009-11-10 16:29:58

    rogaliki tez są..rogate...!!

  • Autor: ewka63 Data: 2009-11-10 16:32:44

    No bo Bahus jest z Poznania. A tylko tam można używać nazwy "świętomarcińskie". A jak ktos z Krakowa upiecze te rogale, to juz będą marcińskie, bo to nazwa zastrzeżona dla Poznania i poznaniaków. I pewnia dlatego taki osobny jest, wyjątkowy.

  • Autor: bahus Data: 2009-11-10 16:34:18

    Święte słowa....

  • Autor: bahus Data: 2009-11-10 16:33:31

    To jest jedyny wątek, do którego roszczę sobie (od 7 lat) prawa o wyłączność.
    Bahus

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-11-10 16:42:05

    Nie wiedziałam, więcej już zakładać nie będę, czyń dalej honory. Pozdrawiam !

  • Autor: tineczka Data: 2009-11-10 17:27:44

    Piekne,  majstersztyk (tak sie mowi?) Brawo!!!

    W tym roku tylko "kulinarny odlot" ????

    trzy lata temu cytat:

    Orgazm w locie...perwersja smakowa..wulkan doznań smakowych. Kto raz zje takiego rogala ten przepadł na wieki.
    Bahus

    Starzejesz sie ?............hihihi

  • Autor: ewka63 Data: 2009-11-10 18:43:53

    Bahus sie nie starzeje, w tym roku poznał co to orgazm bez rogali

  • Autor: orota Data: 2009-11-10 18:44:05

    Ja też przepadłam na wieki!  Wulkan doznań smakowych? To prawdziwe tsunami: fale orzechów, białego maku, lukru,.... - ach jaka przyjemność w tym się zatopić :)))

  • Autor: bahus Data: 2009-11-10 20:44:08

    Użytkownik orota napisał w wiadomości:
    > Ja też przepadłam na wieki!  Wulkan doznań smakowych? To prawdziwe
    > tsunami: fale orzechów, białego maku, lukru,.... - ach jaka
    > przyjemność w tym się zatopić :)))

    oJ TAK...oj TAK....

  • Autor: tineczka Data: 2009-11-10 23:54:11

    Ja jutro przepadne, tylko kto pieskiem i Mamusia sie zajmie :)))))))

  • Autor: Shanna Data: 2009-11-10 19:04:47

    Oooooooo.... az mi slinka pociekla. Szkoda, ze u nas nie ma ;(

  • Autor: zielona53 Data: 2009-11-10 19:50:36

    Jak zyję(a dość długo) to jeszcze nie miałam przyjemności jeść to cudo. Bardzo Ci Bahusie zazdroszczę.

  • Autor: bozena28 Data: 2009-11-10 21:36:25

    o ja też takich rogali jeszcze nie jadłam,jak spotkam biały mak to się podejmę trudu ich wykonania

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-11-11 13:18:37

    Upiekłam  dzisiaj  /ciasto bahusa, nadzienie migdałowe/ pierwszy raz,  będę piekła częściej. Pracy dużo, ale efekt wspanialy. Nie potrzeba jechać do Poznania, trochę chęci i każdy może mieć swoje rogale, radzę spróbować. 

  • Autor: Duniasza Data: 2009-11-11 13:39:19

    Bahusie, tradycji stało się zadość. I ja jak co roku, przepadam z kretesem na ten jeden dzień dla tych jedynych świętomarcińskich. I jak św. Marcin podzieliłam się w tym roku przyjemnością z pewnymi miłymi osobami. Mam nadzieję, że doznania smakowe nie mniejsze były od Twoich.

    Warto cały rok czekać i nie dać się skusić wczesniej. :)

  • Autor: agik Data: 2009-11-11 15:26:02

    Użytkownik Duniasza napisał w wiadomości:
    > Bahusie, tradycji stało się zadość. I ja jak co roku, przepadam z kretesem
    > na ten jeden dzień dla tych jedynych świętomarcińskich. I jak św. Marcin
    > podzieliłam się w tym roku przyjemnością z pewnymi miłymi osobami. Mam
    > nadzieję, że doznania smakowe nie mniejsze były od Twoich.
    > Warto cały rok czekać i nie dać się skusić wczesniej. :)


    Dziękuję !

  • Autor: alidab Data: 2009-11-11 16:15:37

    Bahusie, takim rogalom oprzeć się nie da...:) A potem ...samo się dzieje i w efekcie odlot kulinarny staje się naszym udziałem a uroda rogali
    angażuje prawie wszystkie nasze zmysły : wzrok, smak, węch, dotyk...i sprawia, że pożądanie zdaje się nie mieć końca...
    I jak tu oprzeć się pokusie i nie grzeszyć?

    Przy okazji mam pytanie, jak to jest z tym "prawdziwym" ciastem do wypieku rogali świętomarcińskich?
    Większość dostępnych przepisów opiera się na cieście drożdżowym. Natomiast w opisach tradycji wypieku wych poznańskich specjałów
    jest mowa o cieście półfrancuskim a nawet francuskim. Są tacy, którzy uważają za profanację użycie ciasta drożdżowego.
    Jak to więc jest? Drożdżowe czy półfrancuskie?

  • Autor: tineczka Data: 2009-11-11 21:23:57

    Wydaje mi sie , ze ciasto jest polfrancuskie, tak przynajmniej wynika z autentycznego przepisu Bahusa. Ciasto francuskie nie zawiera drozdzy:)
    Dowiemy sie prawdy? :)

  • Autor: bahus Data: 2009-11-11 20:37:32

    zapraszam do wątka..... kliknij tutaj

Przejdź do pełnej wersji serwisu