Forum

Zdrowie i uroda

Uczulenie

• Autor: jamajka Data: 2009-11-12 17:25:21

Witajcie, otóż mam problem z dłoniami, od pewnego czasu zaczeły mi się na palcach u rąk pojawiać pęchcerzyki wypełnione płynem, bardzo swędzące, gdy te pęcherzyki pękają, skóra robi się czerwona i bardzo sucha. Byłam u dermatologa, powiedział że to alergia kontaktowa, przepisał elosom, pomogło ale gdy krem się skończył pojawiło się na nowo, więc potem miałam przepisaną diprogente, tez pomogło i to zaraz, ale problem wciąż wraca, skóra na palcach już nie jest taka sama, wczoraj znowu się pojawiły pęchcerzyki, znowu zaczęło zwędzieć. Zauważyłam że nie mogę mydeł glicerynowych, myje w szarym jeleniu z lnem, wcześniej kupiłam sobie mydełko naturalne z nanosrebrem, dłonie stały się strasznie suche, kremy też bez gliceryny więc mam już kilka wybranych, ale to wszystko pomaga tylko czasowo! To pieczenie i swędzenie jest uporczywe, ale najgorsze jest wygląd moich rąk, może znacie choć jakieś domowe sposoby co by mi mogło to załagodzić, a póki co ja mam jutro kolejną wizytę u dermatologa, już ponad pół rok uz tym walcze :(

• Autor: Rzymianka Data: 2009-11-12 17:52:06

A czy wiesz na co jesteś uczulona ? Wszelkie maści działają chwilowo, należy znaleźć przyczynę uczulenia.  Pozdrawiam !

• Autor: jamajka Data: 2009-11-12 18:04:30

Wiem na pewno że na mydło glicerynowe, kremy z gliceryną, płyny do mycia  naczyń i wszelkie inne detergenty, myje w rękawiczkach, dermatolog powiedziała że to będzie wracać i już a testów nie ma co robić tak powiedziała,  wszystko mnie uczula, nawet jak wyciągam rzeczy z pralki to powinnam je wyciągać w rękawiczkach, nawet jak myje głowe bo szampon mnie uczula, jak mam myć dziecko kiedy uczulają mnie jego płyny do mycia i mydełka, jest normalnie masakra jakaś. Chyba pożycze kase i zrobie prywatnie bo nie raz mam ochotę sobie odciąć te ręce.

• Autor: Rzymianka Data: 2009-11-12 18:46:22

A może to wina wody ? Ja w okresie wczesnej jesieni i wiosny bardzo muszę uważać, bo bardzo mi "pierzchną" ręce, a im więcej maczania rąk w wodzie, tym gorzej. Pomocny może być "Zyrtec", na receptę tańszy. Jakiś czas temu był w aptekach krem - maść do rąk /szwedzki/ nie pamietam nazwy, ale bardzo dobrze chronił skórę rąk .

• Autor: słodki buraczek Data: 2009-11-12 19:37:44

zamiast odcinania sobie rak, moze zmien lekarza?

• Autor: jamajka Data: 2009-11-12 20:08:02

Będę musiała ale na NFZ u innego ponad 1,5 m-ca to już mi same odpadną, Zyrtek biore cały czas, a neutrogena wogóle mi nie pomogła :(

• Autor: słodki buraczek Data: 2009-11-12 21:51:14

mialam problemy ze skora na dloniach (z opisu podobne do twoich)  i nieraz tez miedzy palcami u rak. pomoglo, gdy przestalam nosic obraczke (choc stalo sie to przez przypadek, niz z zamierzenia).

• Autor: majolika Data: 2009-11-12 23:03:03

Raz  oprócz odechowych sensacji wyszły mi jakies parchy uczuleniowe na skórę. Dostałam wtedy od moejgo pulmonologa-alergologa maśc pt Cutivate+ takie same tabletki. Maść rewelacja- po dwóch dniach wszystko się wycofało.
    Niestety po tabletkach dostałam takich duszności, że wylądowałam w szpitalu:)ale na krótko.
    Od tamtej pory z lekami tez uważam.Staram się p prostu unikać alergenów.Juz jako-tak wiem, które sa dla mnie zabójcze.

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-12 18:19:04

kilka razy dziennie mocz dłónie w krochmalu.( jak masz taką możliwość) Krochmal wygładzi skórę  dłoni i sprawi że ręce nie będa cię bardzo swędziały, możesz też kupić w aptece parafinę i moczyć dłonie w ciepłej kąpieli z parafiną z dodatkiem oliwy z oliwek. Z gotowych produktów do mycia i kąpieli dzieci jak i zarówno siebie polecam firmę oilatum do kupienia w aptece ( pojawiła się jakaś tańsza firma spytaj w aptece.)

• Autor: jamajka Data: 2009-11-12 18:21:07

Dziękuje ci zaraz sobie zafunduje taką kąpiel.

• Autor: yette Data: 2009-11-13 10:59:11

Ja też polecam krochmal jest super na takie rzeczy. Moja teściowa stosuje go na wszelkie zatarcia, otarcia i również pomaga na takie rzeczy. Tylko wówczas nie robi krochmalu, a po prostu miejsca zatarcia posypuje mąką ziemniaczaną. Pamiętaj żeby krochmal nie był zbyt gorący bo wówczas poparzysz dłonie. A po krochmalu, dobry jest płyn do kompieli dla niemowląt balneum, po nim skóra jest gładka i delikatna. Moje dzieciątko miało brzydką skórę na pupie i nóżkach i też żadne specyfiki z apteki nie pomagały, a krochmal i kąpiele w balneum okazały się rewelacyjne!

• Autor: yette Data: 2009-11-13 11:04:56

A co do maści to polecam Pimafucort, z tym że ta maść jest raczej na receptę i też jest to maść sterydowa. Ale mi pomagła, gdy zawiódł Elocom.

• Autor: majolika Data: 2009-11-12 18:21:26

Ja to stary alergik jestem.Ale pokarmowy i oddechowy.No to czasem duszę się, albo mam wciąż pospolitą sr  kę;))Nauczyłam się z tym żyć. Unikam po prostu chemii w jedzeniu, pyłków(tego nie za bardzo można).Koty kocham, ale obchodzę z daleka. Wszystkich pierzyn, poduszek pierzanych pozbyłam sie.Tylko kwaitów nie. Za bardzo je lubię;))Dietę też dostosowałam i te alergiczne ataki mam rzadko.Sama nie wiem dlaczego. Z testów wyszły mi: kocia sierść, jeden z rodzajów roztoczy, gluten i grzyby( z ziemi w kwiatkach)))
    Jest taki cudowny lek(sorry-to nie kryptoreklama) zirtec- -po kilku tabletkach mi przechodzi)). I dalej moge żyć normalnie.)))

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-12 18:27:24

tak ja też stosuje zyrtec  u synka. ma alergie na mandarynki i orzechy

• Autor: Beata500 Data: 2009-11-12 18:55:03

A może nie dermatolog,tylko alergolog by pomógł?Wiem,że na wizytę się czeka,ale myślę,że warto się wybrać.

• Autor: jamajka Data: 2009-11-12 20:13:00

Chyba tak będzie najlepiej musze poszukać jakiegoś. A tak swoją drogą jak szukałam w googlach to dużo ludzi ma taki problem, i niestety nawracający, a i jak mi tak te ręce wyschną, to wtedy stosuje kermuren mocznikowy krem dostępny tylko w aptece, to jeszcze jakoś tam na mnie podziałało.

• Autor: agus2404 Data: 2009-11-12 20:52:54

Najdrozszy, na takie bardzo wysuszone (pekajace do krwi) rece stosuje Bepanthen.. To jedyny specyfik, jak do tej pory, ktory mu pomogl i jest z niego bardzo zadowolony..Wczesniej mial jakies kremy i masci od dermatolog- nie pomoglo, byl u Chinki- w sumie cos tam pomoglo, ale jak sie kuracja skonczyla, problem powrocil.. Teraz kupuje ten Betanthen i jest super (nie wiem czy tak moge rzucac nazwa specyfiku ;/ ). Masc kosztuje w granicach 18 zl, i wystarcza mu na ok miesiac...

• Autor: ekkore Data: 2009-11-12 21:11:31

Wypróbuj iso urea z la roche. On nie jest sterydowy a bardzo dobrze działa na atopowe zmiany skórne. Zawiera mocznik. Apteki maja próbki - i dają bez problemu. Wystarczy jak sie przejdziesz po kilku i bedziesz miała zapas na jakiś czas. Jak tak chodziłam - aby otrzymac próbki dla córki. Nie jest to tani seria - 200ml to ponad 40 zł. A bałam się, że dostanie uczulenia po jakimś czasie (bardzo często reaguje dopiero np po tygodniowym stosowaniu).

Jeżeli nie jesteś obrzydliwa - spróbuj nasikać na własne ręce - chodzi własnie o mocznik. Moja mama miała kiedyś okropne rany na dłoniach - od cypiska. Nic jej nie pomagało. i dopiero własny mocz.

Mój maż miał maści sterydowe - pomogły. myślałam, że jeszcze cos znajdę w łazience, aby podać Ci nazwę, ale już wszystkie opakowania powyrzucałam. w sumie nei wiemy na co był uczulony - w każdym razie jak się pojawił stan zapalny zaczęło go uczulać wszystko. Nawet obrączka, noszona bez problemów trochę lat, powodowała rany i opuchliznę. Zdjecie do wygojenia ran i ponowne jej nałozenie - sytuacja sie powtórzyła (teraz nie nosi, nie ryzykuje)

• Autor: jamajka Data: 2009-11-12 21:26:44

Dziękuje wam ja obrączkę już dwano zdjęłam bo pod nią robiło się właśnie najwięcej, ale spróbuje popytać o te próbki jeśli chodzi o bepanthen to też moge spróbować bo kermuren kosztuje 16 więc 18 zł to nie wiele więcej. Mnie się bardzo nasiliło po fairy ultra z balsamem do dłoni taki mi balsam choinka jasna :) że mi je wyżarł. Najgorsze jest jak się zaczynają robić swędzące pęcherzyki a po nich to już skóra masakra

• Autor: agus2404 Data: 2009-11-12 21:34:47

Nie ma sily Jamajka- w koncu znajdziesz cos, co CI pomoze- Najdrozszy dosc dlugo sie meczyl az znalazl, ale znalazl!!

• Autor: ekkore Data: 2009-11-12 21:41:12

Idź do dermatologa, który jest od razu alergologiem - nawet prywatnie.
    Podejrzewam, że bez sterydów sie nie obejdzie - tyle, że te powinny być stosowane okresowo. I pod kontrolą lekarza.
    Czy stosowałaś leki z cortizonem?

Iso-urea -może załagodzić. Ja byłam w szoku, jak działała u córki - bo raczej nie wierzyłam w efekty. A jednak. Ale to tylko zwykły krem, wzbogacony o mocznik.

Testy w Twoim przypadku mogą niewiele dać. bardzo trudno jest ustalić alergeny nienaturalne. Poza tym w stanie zaognienia wszystko może wchodzić w reacje krzyżową i podrażniać.
    Uważaj z rękawiczkami - bo te z bawełnianą wykładką są czymś nasączane (tzn te grube - najczęściej w żółtym kolorze) - i efekt może byc jeszcze gorszy niż bez.

• Autor: jamajka Data: 2009-11-12 22:28:23

A ile ona ma tego mocznika w składzie? Bo kermuren 10% ale słyszałam że są kremy z większym procentem i te działają właśnie rewelacyjnie.

• Autor: ekkore Data: 2009-11-13 08:05:53

Nie powiem Ci - nie mam już kremu w tubce - skończył się, pozostały mi tylko próbki, a na nich nie jest napisany skład procentowy. W aptece na pewno udzielą informacji

• Autor: Rzymianka Data: 2009-11-12 22:00:35

A próbowałaś elocom krem ?, na te pęcherzyki jest dobry, ale nie dopuść aby popękały, wtedy jest ciężko wygoić.

• Autor: jamajka Data: 2009-11-12 22:27:04

Napisałam w pierwszym poście że go miałam he ale napisałam z błędem elosom, ale oczywiście to był elocom, ze sterydowych diprogente, bardzo dobra ale jak była, jak się skończyła znowu się zaczeło

• Autor: sanella* Data: 2009-11-13 08:16:56

jamajka, czytam twoje posty jak bys o moich rekach pisala. Walcze z tym juz od paru lat. Mam te same dolegliwosci.
    Wyprobowalam chyba wszystkie kremy z drogeri i apteki do rak, pomagaly tylko chwilowo. Lekarz polecil mi bardzo tluste masci z apteki, ale uzywalam ich bardzo rzadko, bo posmarowniu nimi przez pol dnia nie moglam nic wziac do reki, takie byly tluste.
    Tez juz myslalam o obcieciu :):)  reki (najgorzej prawej), nie moglam sobie juz dac rady ze swedzeniem, pieczeniem..., najgorzej drapalam sie w nocy, maz nie mogl spac, budzilam go tym skrobaniem.
    Wkoncu dostalam od lekarza masc ( u nas tylko na recepte w aptece) Ecural, i to jest moj ratunek.
    Doprowadzilam do tego stanu reke, ze latem mam calkowity spokoj, ale zima (wlasnie znowu mam problemy) jak powietrze suche, skora reki jast tez bardzo sucha i znowu piecze i swedzi.
    Jak cie interesuje to napisze cos wiecej o tej masci, bo ona tez ma dzialania uboczne i jest to lek, a nie krem pielegnujacy.
    Ona zawiera substancje Mometason z grupy Glucocorticoide (nazwy niemieckie, nie umiem przetlumaczyc).

• Autor: jamajka Data: 2009-11-13 08:55:19

Ło Boziu toż to rzeczywiście jak ja rzeczywiście w nocy jest najgorzej to swędzenie mnie rozbudza więc dodatkowo jestem jesczze nie wyspana mnie tez lekarka mówiła o bardzo tłustych maściach, ale jak tu cokolwiek zrobić przy małym dziecku zaraz musiałam zmywac, możesz mi podesłać więcej info o tej maści wszelkie informacje najcenniejsze! Albo poszukam sobie w google. Powiem dziś lekarce o tej maści zobaczymy co powie.

• Autor: sanella* Data: 2009-11-13 09:22:26

Ta masc pomaga natychmiast. Smaruje sie tylko raz dziennie, ja robie to przed spaniem.
    Nie wolno jej uzywac dluzej jak 6 tygodni.
    Nie pamietam dokladnie jak bylo na samym poczatku, ale pozniej (bardzo szybko mi pomogla)  uzywalam jej dluzej niz 6 tygodni tylko nie codziennie, czasami raz na tydzien, pozniej od potrzeby bardzo rzadko.
    W dzien uzywalam innych kremow, jakie mi sie podobaly.
    Teraz uzywam jej tylko zima (tez nie codziennie), 20g tubke mam juz baaardzo dlugo, chyba 2 lata.
    Bez tej masci nie ruszam sie nigdzie, ale stosuje ja bardzo ostroznie i oszczednie, bo jest chyba moim ostatnim ratunkiem.
    Naduzycie moze wiecej zaszkodzic jak pomoc!

Do sprzatania (srodkow czystosci) uzywam zawsze rekawiczek, w kuchni tylko jak obieram cytrusy, albo jak mieszam rekami mielone itp.
    Do zmywania uzywam plynu normalnego z balsamem, Pril.

Teraz przeczytalam w necie, dzieki tobie!, ze mozna robic terapie z ta mascia o slabszej substancji. Musze isc teraz do pracy, pozniej poczytam to dokladniej.

• Autor: sanella* Data: 2009-11-13 09:36:54

oczywiscie to wszystko dotyczy moich rak :), nie wiem jak dziala u innych.

Ps. Jak nie dostaniesz tej masci, to moge ci wyslac na probe, bo bardzo ci wspolczuje...

• Autor: jamajka Data: 2009-11-13 12:30:12

Wiesz nie chciałabym cię zbytnio obciążać, spytam najpierw koleżankę która mieszka w Niemczech, a ta maść jest na receptę tak? To nie wiem czy mi ją zdobędzie, nie chciałabym ci robić kłopotu.

• Autor: sanella* Data: 2009-11-13 15:06:25

o, nie zauwazylam tego postu

Chetnie pomoge:), maly klopot :)

• Autor: jamajka Data: 2009-11-13 12:28:58

Właśnie wróciłam od lekarza i dowiedziałam się że maść ta jest dostępna tylko w Niemczech lekarka mówiła że owszem jest ona bardzo dobra no iznowu przepisała diprogente, obejrzała moje ręce i stwierdziała że pewnie myłam garki bez rękawiczek bo znowu mi się zrobiło, a już nic nie robie bez rękawiczek, a  naczynia to już wogóle w nich zmywam, a właśnie płyn z balsamem tak mnie załatwił tyle fairy ultra :( Ja też szukałam w necie tej maści ale na stronach polskich tylko na kilku forach ludzie o niej piszą, a ty pewnie czytałaś na niemieckich stronach czy znalazłaś coś po Polsku?

• Autor: sanella* Data: 2009-11-13 13:00:01

Jak chcesz ja wyprobowac to podaj mi na prywatne wiadomosci twoj adres, to pojde do lekarza po recepte i przysle ci ta masc do wyprobowania.
    W miare mozliwosci przetlumacze ci ulotke z niemieckiego na polski.

Na poczatku tez mi sie robily takie malusienkie pecherzyki z woda i jak je rozdrapalam i posmarowalam ta mascia to troche pieklo, ale to nic w porownaniu do bepanthen i innych masci i kremow, az mi lzy lecialy, a i tak nie pomogly.
    Kiedys mialam problem z obydwoma rekami, teraz lewa jest "zdrowa", tylko na prawa czasami wraca, szczegolnie zima jak powietrze suche (wiecej stycznosci z woda i roznymi swinstwami).
    Moze jak bym wiecej teraz dbala o swoje rece, czesciej uzywala kremow pielegnujacych ( a mam ich tyle, ze bym mogla sklep otworzyc), to bym juz wogole problemow nie miala.

• Autor: jamajka Data: 2009-11-13 15:41:28

Masz PW sanello :)

• Autor: arabis Data: 2009-11-13 08:52:40

Faktycznie Iso Urea jest super. To jedyny krem jaki pomaga mi na moje dłonie, które mi pekaja do krwi i sajak tarka. Próbowałam innych z mocznikiem bo sa tańsze ale żaden nie pomagał. Teraz muszę sie udać do dermatologa bo cała skóra na ciele przypomina tarkę i jest jaas dziwna :( oczywiści nic ze sklepu nie działa, wchłania sie i tyle a skóra ma jakies krosteczki i zaczerwieniena:(

• Autor: aneta j Data: 2009-11-12 22:48:00

Kurcze moj synek to odkad mial kilka miesiecy mial takie pecherze na dloniach i stopach, lekarz mowil mi ze to pewno od tego ze wklada je do buzi... Jak juz ich nie ssal to mowil ze pewno dlatego ze raczkuje i szoruje nimi po podlozu, jak juz nie raczkowal no to chodzil na boso... A potem ze ma taka delikatna skore a mnie szlag trafial jak widzialam jak mu te pecherze pekaja i platami schodzi skora, no ale co zrobic, smarowalam, natluszczalam, troszke pomagalo ale za chwile znow to samo. Po jakims czasie zorientowalam sie ze to chyba jakas reakcja alergiczna, i chyba tak jest, przez kilka miesiecy probowalam dopasc to cos ale ciezko jak dzieciak je wszystko, pewne pokarmy podejrzewam i staram sie unikac no i rzeczywiscie jest o niebo lepiej, czasami tylko mamy jakies malutkie pecherzyki.

Sorki jamajka ze podszywam sie pod twoj watek, ale moze tak przy okazji twoich pecherzy ktos mial taki problem z dzieckiem?

• Autor: ekkore Data: 2009-11-13 08:18:30

A byłaś u lekarza?
    Alergolog powinien stwierdzić przyczynę, zrobić testy (choć nie zawsze są pomocne - ale pozwalają sie zorientować).
    Alergenem moze być własny pot, mogą być rajstopy z dodatkiem sztucznych włókien - nawet jeżeli mają napisane bawełniane. A moze być połączenie kilku składników, ktore pojedynczo nie uczulają, ale jak są razem..
    Powinnaś ograniczyć kapiel dziecka w wannie - zalecany krótki prysznic. potem dokładne natłuszczenie ciała - lepiej poradzić sie lekarza, bo wszelkie środki z drogerii mogą tylko pogorszyć sprawę.

Moja córka ma uczulenie na rajstopy. Co prawda nie ma bąbli - a jedynie wysypkę - wypukłą, szorstką, zajmuje jej całą stronę (u niej wybrała sobie lewą, czasami przechodzi na prawą, ale wtedy jest naprawdę źle) - najpierw dookoła kolan (w zagięciach nie), potem pod pośladkami i na pośladkach, łokieć i dookoła piersi. Czasami dochodziło aż do ust - ale to jak była mała.
    Ja podejrzewałam kurz w zimie, gdy dochodzi ogrzewanie - przesuszone powietrze. Plus mleko i czekolada. Rajstopy nie przyszły mi do głowy - przecież są bawełniane, no i kto jako małe dziecko biega bez rajtek. Jak weszły w modę getry (legginsy) problem sie ograniczył.
    Nie zawsze da sie jednak bez rajstop - choćby do spódnicy.
    U mnie pomogła iso-urea. jako odpowiednik maści sterydowych

• Autor: asiula76 Data: 2009-11-13 08:27:24

Mam podobny problem,tylko ze u mnie pęcherzyki pojawiają się pod obrączka i pierścionkami,wiec musiałam wszystko zdjąć.
    Z tym ze ja nie byłam u lekarza,bo pojawiają się od czasu do czasu,ale jak noszę biżuterie.Najgorzej jest pod obrączka.

• Autor: jamajka Data: 2009-11-13 08:58:56

Ja już obrączki dawno nie nosze bo mnie się pojawiało pod nią też, a może słuchajcie zaczeło się od obrączki, potem płyny do mycia naczyń, garowanie, szorowanie, sprzątanie, to może jakiś rodzaj uczulenia na małżeństwo? Taki żarcik oczywiście!

• Autor: Basienkaa0 Data: 2009-11-13 09:50:13

Moja mama ma podobne problemy jak Ty, robiła wszelkie badania, podobno to jakis grzybek, nie działa na niego na dłuższą metę nic, wiem że pomagają jej okłady w mleku-moczy gazę zawija ręce /dłonie/, nakłada sobie jeszcze jedna warstwę gazy i tak z tym śpi.

• Autor: kojonkosky Data: 2009-11-13 13:41:38

A może jesteś uczulona też na latex ?
    Wtedy rękawiczki odpadają ...
    Ze sterydami bym uważała i trzymała się zaleceń lekarza , stosowane na własną rękę , mogą przynieść większe szkody ...
    Możesz stosować Elobase ( baza do Elocomu ) , bez recepty , bez sterydów .
    Możesz wcierać zawartość kapsułek wiesiołkowych .
    Wszystko to na noc , gruba warstwa , na to rękawiczki bawełniane ( takie ogrodowe ) .
    Możesz zrobić maseczkę z ugotowanych ziemniaków , żółtka i oliwy  , co najmniej pół godziny ( w rękawiczkach ) .
    Mydło " Biały jeleń " jest najlepsze , ale może być też " Dove " .
    No i nieśmiertelny krem " Nivea " , ten najzwyklejszy .
    Wszystko to powtarzam za naszą panią doktor ,  te środki są przetestowane na moim dziecku , z dobrym skutkiem .

Acha , pani doktor powiedziała , że najlepszy jest gęsi smalec ( gruba warstwa , rękawiczki , noc ) , ale tego nie testowaliśmy ;)))

• Autor: majolika Data: 2009-11-13 14:42:10

No cóż, dziewczyny słyszałam o doskonałym lekarstwie na podobne dolegliwości, ale wstydze sie go tu podać. To ludowy sposób na egzemy i inne świństwa. Troche obrzydliwy i szokujący jest. Ale nie raz słyszałam, że skuteczny. Jak chcecie podam na privie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu