Frapuje mnie to od jakiegoś czasu. Nie znaczy, że nie wiem co opinia a co dyskusja.
w praktyce nie wyglada to tak różowo Przy wystawieniu każdego komentarza muszę sie sporo nazastanawiać. Bo o ile sama opinia nie jest trudna - smakowało lub nie - to złożona hybryda - np smakowało, ale...nie wiadomo gdzie ja wpasować. Dalej co z dyskusjami w opiniach? jeżeli odpowiem na zadane pytanie gdzie indziej - może zostać nie zauważone.
ja sama - w związku z tymi watpliwościami wszystko co dotyczy tego konkretnego przepisu uważam za opinię. Jeżeli dochodzą dywagacje nie zwiazane z wykonaniem, są już dyskują. Odpowiadam na pytania w dziale gdzie było ono postawione.
Nie wiem jednak czy tak jest dobrze. Może należałoby to jakoś usystematyzować - aby nie dodawać pracy moderatorom. Albo odpuścić sobie podział?
Witaj. Na ten temat była już dyskusja. Mimo, że ludzie piszą różnie, ja robię tak: opinia to wtedy gdy coś robiłam, a wszelkie pytania i odpowiedzi wpisuję w dyskusji, bez względu na to gdzie pytanie było umieszczone. Tego staram się trzymać. Pozdrawiam.
Mam dokładnie ten sam problem ilekroć wstawiam "coś" pod przepisem. Może faktycznie lepiej będzie bez podziału na opinie i dyskusję? A może wtedy zrobi się bałagan? Jak lepiej sama nie wiem
Ja zauważyłam inną rzecz. Odkąd jest podział na opinie i dyskusje to ludzie prawie wcale nie odpowiadają na pytania. Wcześniej jakoś było bez problemu. Nie wiem czy to zbieg okoliczności.
Ostatnie zdanie/ pytanie twojej wypowiedzi najbardziej mi sie podoba . Wydaje mi sie, ze uzytkownicy nie zadaja sobie tego trudu, zeby podzielic swoje "teksty" na opinie lub dyskusje. Zreszta, jak napisalas, nieraz jest to bardzo trudne: komentarz czy dyskusja? Poprzednia wersja (same komentarze pod przepisem) bardziej mi odpowiadala i nie wprowadzala niepotrzebnego zamieszania.
Ja naprawdę chcę wpisywac dobrze, ale...ciągle wątpliwosci. Po co komuś komentarz, którego nie wykorzysta, bo nie zajrzy do drugiego działu? No i co z hybrydami? Rozdzielać je na dwa ? Mnożyć niepotrzebnie ilość komentarzy? Czy to, że napisze, że ciasto było super i zniknęło przy odpowiedniej technice jedzenia będzie opinią czy dyskusją? czy to, że mnie nie wyszło, ale nie zamierzam się poddawać i ponownie spróbować, korygujac swoje ewentualne błędy, na temat których próbuję sie dowiedzieć będzie stanowiło opinię czy dyskujsę? Oba przykłady zawierają oba działy? do którego przypiąć?
Przyjęłam swoja zasadę - ale ktoś może przyjąć inną. Może warto ustalić wspólne reguły dla tych co im się chce -zawsze to mniej bałaganu.
gdy komentarze były jedne - zawsze mówiło się - że w komentarzach tylko to co dotyczy przepisu, pozostałe rzeczy w dyskusji na forum.
Mały komentarz.... nie zwracanie uwagi na ortografię, to jest niechlujstwo intelektualne i brak szacunku dla czytających. Oczywiście, każdemu może zdarzyć się błąd, ale jeśli ktoś nagminnie nie używa znaków interpunkcji, dużych liter etc - to jest niechlujstwo intelektualne i lekceważenie respondentów....
wg mnie niepotrzebnie został zrobiony podział na dyskusję i opinie. wcześniej było fajniej, pod przepisem byly i opinie i pytania i wątpliwości, słowem wszystko. teraz trzeba sprawdzać, co jest gdzie napisane. nie mam w domu internetu, korzystam z internetu mobilnego, przez telefon komórkowy za pomocą opery mini. kiedy trafilam na tą stronę od razu ją polubiłam, była lekka i przejrzysta jak na telefon, mogłam wszystko sobie na niej znaleść. teraz nie jest juz tak fajnie. korzystam z wielkiego żarcia tylko w godzinach pracy, bo tu mam internet. opera mini nie radzi sobie z nowymi funkcjami. między innymi z opiniami i dyskusjami pod przepisem, bo wyświetla tylko opinie. nie mogę też nic już znaleść przez wyszukiwarkę. ale i tak uwielbiam ta stronę.
Moim zdaniem jest to mały przerost formy nad treścią. I w zupełności wystarczyłoby jedno miejsce do pisania opinii, dyskusji i oceniania. Bo każda dyskusja na temat przepisu jest i w pewnym sensie oceną przepisu i opinią o nim (o jego treści, sposobie prezentacji, trudościach w wykonaniu etc) Sztuczne rozdzielanie tego na dwie czy trzy grupy powoduje tylko utrudnienia dla piszących (gdzie mam to wpisać?), dla czytających (klikanie po opiniach , dyskusjach i ocenach. A poza tym prowadzi do małych nieporozumień. Kiedyś w opinii do przepisu zadałem autorowi kilka pytań "technologicznych". I zżymałem się z powodu opieszałości autora w wyjaśnieniu moich wątpliwości. Gdy tymczasem, odpowiedzi były natychmiastowe, tyle że nie w dziale 'opinie' tylko 'dyskusja' ...... I po co komu to potrzebne????
Rzeczywiście jest to trochę pokręcone i trzeba się mocno pokłówkowac za nim cos się napisze.Powinna byc tylko jedna zakładka i wtedy by nie było problemu.
Moim zdaniem za duze zamieszanie jest teraz opinia,dyskusja i komentarz powinno byc w jednym okienku a ocena pod przepisem cos w 5 gwiazdek i wtedy kazdy moze ocenic i ile to jest wogole potrzebne, bo nie wiadomo na jakiej podstawie przepisy beda oceniane, tzn co bedzie mialo wplyw na ocene zdjecie, nazwa przepisu, wlasciciel przepisu. Zawsze mozna sprawdzic w komentarzach czy przepis sprawial klopoty czy byl smaczny i bez obaw mozna probowac.Jesli chodzi o ocene to ilosc/jakosc komentarzy jest najbardziej wiarygodna. Z mojego doswiadczenia wiem ze nie zagladam wogole w okna;dyskusja,oceny,skomentuj.
Frapuje mnie to od jakiegoś czasu. Nie znaczy, że nie wiem co opinia a co dyskusja.
w praktyce nie wyglada to tak różowo Przy wystawieniu każdego komentarza muszę sie sporo nazastanawiać. Bo o ile sama opinia nie jest trudna - smakowało lub nie - to złożona hybryda - np smakowało, ale...nie wiadomo gdzie ja wpasować.
Dalej co z dyskusjami w opiniach? jeżeli odpowiem na zadane pytanie gdzie indziej - może zostać nie zauważone.
ja sama - w związku z tymi watpliwościami wszystko co dotyczy tego konkretnego przepisu uważam za opinię. Jeżeli dochodzą dywagacje nie zwiazane z wykonaniem, są już dyskują. Odpowiadam na pytania w dziale gdzie było ono postawione.
Nie wiem jednak czy tak jest dobrze. Może należałoby to jakoś usystematyzować - aby nie dodawać pracy moderatorom. Albo odpuścić sobie podział?
Witaj. Na ten temat była już dyskusja. Mimo, że ludzie piszą różnie, ja robię tak: opinia to wtedy gdy coś robiłam, a wszelkie pytania i odpowiedzi wpisuję w dyskusji, bez względu na to gdzie pytanie było umieszczone. Tego staram się trzymać. Pozdrawiam.
Tak powinno być ale w dyskusji prawie nikt nie odpowiada na pytania.
Mam dokładnie ten sam problem ilekroć wstawiam "coś" pod przepisem. Może faktycznie lepiej będzie bez podziału na opinie i dyskusję? A może wtedy zrobi się bałagan? Jak lepiej sama nie wiem
Ja też wolałam jak nie było tego podziału. Wszystko było jasne, przejrzyste.
Ja zauważyłam inną rzecz. Odkąd jest podział na opinie i dyskusje to ludzie prawie wcale nie odpowiadają na pytania. Wcześniej jakoś było bez problemu. Nie wiem czy to zbieg okoliczności.
Ostatnie zdanie/ pytanie twojej wypowiedzi najbardziej mi sie podoba
.
Wydaje mi sie, ze uzytkownicy nie zadaja sobie tego trudu, zeby podzielic swoje "teksty" na opinie lub dyskusje. Zreszta, jak napisalas, nieraz jest to bardzo trudne: komentarz czy dyskusja? Poprzednia wersja (same komentarze pod przepisem) bardziej mi odpowiadala i nie wprowadzala niepotrzebnego zamieszania.
Ile ludzi tyle opinii. Podobnie z napisaniem przepisu. Niektórzy zwracają uwagę na ortografię itp. rzeczy, dla innych jest to bez znaczenia.
Ja naprawdę chcę wpisywac dobrze, ale...ciągle wątpliwosci. Po co komuś komentarz, którego nie wykorzysta, bo nie zajrzy do drugiego działu?
No i co z hybrydami? Rozdzielać je na dwa ? Mnożyć niepotrzebnie ilość komentarzy?
Czy to, że napisze, że ciasto było super i zniknęło przy odpowiedniej technice jedzenia będzie opinią czy dyskusją? czy to, że mnie nie wyszło, ale nie zamierzam się poddawać i ponownie spróbować, korygujac swoje ewentualne błędy, na temat których próbuję sie dowiedzieć będzie stanowiło opinię czy dyskujsę? Oba przykłady zawierają oba działy? do którego przypiąć?
Przyjęłam swoja zasadę - ale ktoś może przyjąć inną.
Może warto ustalić wspólne reguły dla tych co im się chce -zawsze to mniej bałaganu.
gdy komentarze były jedne - zawsze mówiło się - że w komentarzach tylko to co dotyczy przepisu, pozostałe rzeczy w dyskusji na forum.
Mały komentarz.... nie zwracanie uwagi na ortografię, to jest niechlujstwo intelektualne i brak szacunku dla czytających.
Oczywiście, każdemu może zdarzyć się błąd, ale jeśli ktoś nagminnie nie używa znaków interpunkcji, dużych liter etc - to jest niechlujstwo intelektualne i lekceważenie respondentów....
wg mnie niepotrzebnie został zrobiony podział na dyskusję i opinie. wcześniej było fajniej, pod przepisem byly i opinie i pytania i wątpliwości, słowem wszystko. teraz trzeba sprawdzać, co jest gdzie napisane. nie mam w domu internetu, korzystam z internetu mobilnego, przez telefon komórkowy za pomocą opery mini. kiedy trafilam na tą stronę od razu ją polubiłam, była lekka i przejrzysta jak na telefon, mogłam wszystko sobie na niej znaleść. teraz nie jest juz tak fajnie. korzystam z wielkiego żarcia tylko w godzinach pracy, bo tu mam internet. opera mini nie radzi sobie z nowymi funkcjami. między innymi z opiniami i dyskusjami pod przepisem, bo wyświetla tylko opinie. nie mogę też nic już znaleść przez wyszukiwarkę. ale i tak uwielbiam ta stronę.
popieram
Moim zdaniem jest to mały przerost formy nad treścią. I w zupełności wystarczyłoby jedno miejsce do pisania opinii, dyskusji i oceniania.
Bo każda dyskusja na temat przepisu jest i w pewnym sensie oceną przepisu i opinią o nim (o jego treści, sposobie prezentacji, trudościach w wykonaniu etc) Sztuczne rozdzielanie tego na dwie czy trzy grupy powoduje tylko utrudnienia dla piszących (gdzie mam to wpisać?), dla czytających (klikanie po opiniach , dyskusjach i ocenach. A poza tym prowadzi do małych nieporozumień.
Kiedyś w opinii do przepisu zadałem autorowi kilka pytań "technologicznych". I zżymałem się z powodu opieszałości autora w wyjaśnieniu moich wątpliwości. Gdy tymczasem, odpowiedzi były natychmiastowe, tyle że nie w dziale 'opinie' tylko 'dyskusja' ......
I po co komu to potrzebne????
Rzeczywiście jest to trochę pokręcone i trzeba się mocno pokłówkowac za nim cos się napisze.Powinna byc tylko jedna zakładka i wtedy by nie było problemu.
Moim zdaniem za duze zamieszanie jest teraz opinia,dyskusja i komentarz powinno byc w jednym okienku a ocena pod przepisem cos w 5 gwiazdek i wtedy kazdy moze ocenic i ile to jest wogole potrzebne, bo nie wiadomo na jakiej podstawie przepisy beda oceniane, tzn co bedzie mialo wplyw na ocene zdjecie, nazwa przepisu, wlasciciel przepisu. Zawsze mozna sprawdzic w komentarzach czy przepis sprawial klopoty czy byl smaczny i bez obaw mozna probowac.Jesli chodzi o ocene to ilosc/jakosc komentarzy jest najbardziej wiarygodna.
Z mojego doswiadczenia wiem ze nie zagladam wogole w okna;dyskusja,oceny,skomentuj.