Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Komentarze do przepisów

• Autor: ekkore Data: 2009-11-13 10:25:11

Frapuje mnie to od jakiegoś czasu. Nie znaczy, że nie wiem co opinia a co dyskusja.

w praktyce nie wyglada to tak różowo Przy wystawieniu każdego komentarza muszę sie sporo nazastanawiać. Bo o ile sama opinia nie jest trudna - smakowało lub nie - to złożona hybryda - np smakowało, ale...nie wiadomo gdzie ja wpasować.
    Dalej co z dyskusjami w opiniach? jeżeli odpowiem na zadane pytanie gdzie indziej  - może zostać nie zauważone.

ja sama - w związku z tymi watpliwościami wszystko co dotyczy tego konkretnego przepisu uważam za opinię. Jeżeli dochodzą dywagacje nie zwiazane z wykonaniem, są już dyskują. Odpowiadam na pytania w dziale gdzie było ono  postawione.

Nie wiem jednak czy tak jest dobrze. Może należałoby to jakoś usystematyzować - aby nie dodawać pracy moderatorom. Albo odpuścić sobie podział?

• Autor: Aoede Data: 2009-11-13 10:39:30

Witaj. Na ten temat była już dyskusja. Mimo, że ludzie piszą różnie, ja robię tak: opinia to wtedy gdy coś robiłam, a wszelkie pytania i odpowiedzi wpisuję w dyskusji, bez względu na to gdzie pytanie było umieszczone. Tego staram się trzymać. Pozdrawiam.

• Autor: as Data: 2009-11-13 10:41:59

Tak powinno być ale w dyskusji prawie nikt nie odpowiada na pytania.

• Autor: Agapis Data: 2009-11-13 10:39:55

Mam dokładnie ten sam problem ilekroć wstawiam "coś" pod przepisem. Może faktycznie lepiej będzie bez podziału na opinie i dyskusję? A może wtedy zrobi się bałagan? Jak lepiej sama nie wiem

• Autor: mysha2006 Data: 2009-11-13 16:55:47

Ja też wolałam jak nie było tego podziału. Wszystko było jasne, przejrzyste.

• Autor: as Data: 2009-11-13 10:41:11

Ja zauważyłam inną rzecz. Odkąd jest podział na opinie i dyskusje to ludzie prawie wcale nie odpowiadają na pytania. Wcześniej jakoś było bez problemu. Nie wiem czy to zbieg okoliczności.

• Autor: słodki buraczek Data: 2009-11-13 10:42:43

Ostatnie zdanie/ pytanie twojej wypowiedzi najbardziej mi sie podoba .
    Wydaje mi sie, ze uzytkownicy nie zadaja sobie tego trudu, zeby podzielic swoje "teksty" na opinie lub dyskusje. Zreszta, jak napisalas, nieraz jest to bardzo trudne: komentarz czy dyskusja? Poprzednia wersja (same komentarze pod przepisem) bardziej mi odpowiadala i nie wprowadzala niepotrzebnego zamieszania.

• Autor: Aoede Data: 2009-11-13 10:47:24

Ile ludzi tyle opinii. Podobnie z napisaniem przepisu. Niektórzy zwracają uwagę na ortografię itp. rzeczy, dla innych jest to bez znaczenia.

• Autor: ekkore Data: 2009-11-13 10:58:59

Ja naprawdę chcę wpisywac dobrze, ale...ciągle wątpliwosci. Po co komuś komentarz, którego nie wykorzysta, bo nie zajrzy do drugiego działu?
    No i co z hybrydami? Rozdzielać je na dwa ? Mnożyć niepotrzebnie ilość komentarzy?
    Czy to, że napisze, że ciasto było super i zniknęło przy odpowiedniej technice jedzenia będzie opinią czy dyskusją? czy to, że mnie nie wyszło, ale nie zamierzam się poddawać i ponownie spróbować, korygujac swoje ewentualne błędy, na temat których próbuję sie dowiedzieć będzie stanowiło opinię czy dyskujsę? Oba przykłady zawierają oba działy? do którego przypiąć?

Przyjęłam swoja zasadę - ale ktoś może przyjąć inną.
    Może warto ustalić wspólne reguły dla tych co im się chce  -zawsze to mniej bałaganu.

gdy komentarze były jedne - zawsze mówiło się - że w komentarzach tylko to co dotyczy przepisu, pozostałe rzeczy w dyskusji na forum.

• Autor: BlackOnion Data: 2009-11-13 14:39:42

Mały komentarz.... nie zwracanie uwagi na ortografię, to jest niechlujstwo intelektualne i brak szacunku dla czytających.
    Oczywiście, każdemu może zdarzyć się błąd, ale jeśli ktoś nagminnie nie używa znaków interpunkcji, dużych liter etc - to jest niechlujstwo intelektualne i lekceważenie respondentów....

• Autor: newa Data: 2009-11-13 10:58:49

wg mnie niepotrzebnie został zrobiony podział na dyskusję i opinie. wcześniej było fajniej, pod przepisem byly i opinie i pytania i wątpliwości, słowem wszystko. teraz trzeba sprawdzać, co jest gdzie napisane. nie mam w domu internetu, korzystam z internetu mobilnego, przez telefon komórkowy za pomocą opery mini. kiedy trafilam na tą stronę od razu ją polubiłam, była lekka i przejrzysta jak na telefon, mogłam wszystko sobie na niej znaleść. teraz nie jest juz tak fajnie. korzystam z wielkiego żarcia tylko w godzinach pracy, bo tu mam internet. opera mini nie radzi sobie z nowymi funkcjami. między innymi z opiniami i dyskusjami pod przepisem, bo wyświetla tylko opinie. nie mogę też nic już znaleść przez wyszukiwarkę. ale i tak uwielbiam ta stronę.

• Autor: emeska1974 Data: 2009-11-13 11:00:48

popieram

• Autor: BlackOnion Data: 2009-11-13 14:35:17

Moim zdaniem jest to mały przerost formy nad treścią. I w zupełności wystarczyłoby jedno miejsce do pisania opinii, dyskusji i oceniania.
    Bo każda dyskusja na temat przepisu jest i w pewnym sensie oceną przepisu i opinią o nim (o jego treści, sposobie prezentacji, trudościach w wykonaniu etc) Sztuczne rozdzielanie tego na dwie czy trzy grupy powoduje tylko utrudnienia dla piszących (gdzie mam to wpisać?), dla czytających (klikanie po opiniach , dyskusjach i ocenach. A poza tym prowadzi do małych nieporozumień.
    Kiedyś w opinii do przepisu zadałem autorowi kilka pytań "technologicznych". I zżymałem się z powodu opieszałości autora w wyjaśnieniu moich wątpliwości. Gdy tymczasem, odpowiedzi były natychmiastowe, tyle że nie w dziale 'opinie' tylko 'dyskusja' ......
    I po co komu to potrzebne????

• Autor: Scooby Data: 2009-11-13 16:26:34

Rzeczywiście jest to trochę pokręcone i trzeba się mocno pokłówkowac za nim cos się napisze.Powinna byc tylko jedna zakładka i wtedy by nie było problemu.

• Autor: olenka_chicago Data: 2009-11-13 19:08:29

Moim zdaniem za duze zamieszanie jest teraz opinia,dyskusja i komentarz powinno byc w jednym okienku a ocena pod przepisem cos w 5 gwiazdek i wtedy kazdy moze ocenic i ile to jest wogole potrzebne, bo nie wiadomo na jakiej podstawie przepisy beda oceniane, tzn co bedzie mialo wplyw na ocene zdjecie, nazwa przepisu, wlasciciel przepisu. Zawsze mozna sprawdzic w komentarzach czy przepis sprawial klopoty czy byl smaczny i bez obaw mozna probowac.Jesli chodzi o ocene to ilosc/jakosc komentarzy jest najbardziej wiarygodna.
    Z mojego doswiadczenia wiem ze nie zagladam wogole w okna;dyskusja,oceny,skomentuj.

Przejdź do pełnej wersji serwisu