Forum

Kuchenne porady

Jak to jest z tymi patelniami???

• Autor: carolla Data: 2009-11-13 14:58:01

Mam pewien problem z moją starą, wysłużoną patelnią. Może wiecie, dlaczego raz nie przywiera podczas smażenia do niej nic, a za drugim razem jest cała oblepiona... Dziś smażyłam placki ziemniaczane i miałam niemiłą niespodziankę... Czy to, że przywiera do patelni jedzenie jest spowodowane złym myciem(?), a może czymś innym?

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-13 15:01:02

czesto to niedomycie - czasem nawet malowidoczne ale wtedy dno nie jest idealnie gladkie i potrawia "przyczepia sie" do tego.

• Autor: Glumanda Data: 2009-11-13 15:12:53

Byc moze, ze temperatura patelni zanim polozyc pierwszy kawalek jest zbyt niska..i dlatego pierwsze placki przywarly.. A moze myjesz ja w zmywarce..i wtedy jest zbyt odtluszczona.

• Autor: alman Data: 2009-11-13 16:30:54

myślę, że za mało rozgrzana

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-13 17:20:49

proponuję zaopatrzyć się w nową patelnie. Mikołaj tuż tuż.
    Ja używam teflonowych i nic mi sie nie przypala. Nie zamieniła bym ich na rzadne inne

• Autor: carolla Data: 2009-11-13 20:03:38

Co do odpowiedniego nagrzewania, to sądzę, że temperatura jest zawsze ok.
    Ale co do tej zmywarki to może masz i rację. Ze zmywarki patelnia wychodzi jakaś taka "za czysta".
    Uważacie, ze nie należy myć patelni w zmywarce? Bo co do tych z teflonem to przeważają opinie, że lepiej nie...

A, jeszcze jedno: co to znaczy, że patelnia jest "zbyt odtłuszczona"?

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-13 20:49:26

Ja używam patelni teflonowych 10 lat i tak jak Ci pisałam nie zamieniła bym ich na inne.  Ja nie słyszałam negoatywnych opini na temat teflonowych patelni wręcz przeciwnie

• Autor: carolla Data: 2009-11-13 20:05:09

Co do odpowiedniego nagrzewania, to sądzę, że temperatura jest zawsze ok.
    Ale co do tej zmywarki to może masz i rację. Ze zmywarki patelnia wychodzi jakaś taka "za czysta".
    Uważacie, ze nie należy myć patelni w zmywarce? Bo co do tych z teflonem to przeważają opinie, że lepiej nie...

A, jeszcze jedno: co to znaczy, że patelnia jest "zbyt odtłuszczona"?

Przepraszam, post mi się zdublował. Niech żyje iPlus:-(

• Autor: ewka63 Data: 2009-11-13 17:34:06

Może ona się już wysłużyła. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale ja też miałam starą patelnię, która tak zaczęła smażć.Niektóre rzeczy sie przylepiały inne nie. wymieniłam na teflon i spoko. Chociaż tą starą mam schowaną, chyba z sentymentu.

• Autor: jollaja Data: 2009-11-13 21:31:31

witam:) Być moze nie w patelni problem. Odkąd przestrzegam pewnej zasady nic mi nie przywiera. Wyrobione ciasto odstawiam na kwadrans a po tym czasie przystepuje do smazenia.Podobno wymęczone ciasto,lubi odpocząć. bywało ,ze po wymieszaniu składników smazyłam,zawsze szło cos do kosza,a bywało ze musiałam cos w miedzyczasie zrobic i nie przywarło,stad wniosek i skojarzenie z wypiekami :) życzę powodzenia

• Autor: carolla Data: 2009-11-14 07:38:15

Podobno tak jest z naleśnikami. Odstawione ciasto na około pół godziny gwarantuje, że podczas smażenia nie będzie się rwało...

• Autor: Julcia Data: 2009-11-16 14:30:04

Mnie tez się tak dzieje, ale juz zidentyfikowałam powód: do patelni mi wszystko przywiera jak wcześniej smażę na niej cebulę, mimi że jest umyta i tak wszysko się lepi do niej. Po ponownum umyciu na gorąco (tzn. podgrzewam patelnię na gazie, nalewam na nią płyn do naczyń i dobrze spłukuję gorąca wodą) jest ok.

• Autor: carolla Data: 2009-11-16 14:53:46

Zaciekawiłaś mnie z tą cebulą. Specjalnie dzis usmażę coś z nią (może jajecznicę), a jutro na patelni wyląduje rybka

Przejdź do pełnej wersji serwisu