Forum

Kuchenne porady

Jak to jest z tymi patelniami???

  • Autor: carolla Data: 2009-11-13 14:58:01

    Mam pewien problem z moją starą, wysłużoną patelnią. Może wiecie, dlaczego raz nie przywiera podczas smażenia do niej nic, a za drugim razem jest cała oblepiona... Dziś smażyłam placki ziemniaczane i miałam niemiłą niespodziankę... Czy to, że przywiera do patelni jedzenie jest spowodowane złym myciem(?), a może czymś innym?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-13 15:01:02

    czesto to niedomycie - czasem nawet malowidoczne ale wtedy dno nie jest idealnie gladkie i potrawia "przyczepia sie" do tego.

  • Autor: Glumanda Data: 2009-11-13 15:12:53

    Byc moze, ze temperatura patelni zanim polozyc pierwszy kawalek jest zbyt niska..i dlatego pierwsze placki przywarly.. A moze myjesz ja w zmywarce..i wtedy jest zbyt odtluszczona.

  • Autor: alman Data: 2009-11-13 16:30:54

    myślę, że za mało rozgrzana

  • Autor: aggusia35 Data: 2009-11-13 17:20:49

    proponuję zaopatrzyć się w nową patelnie. Mikołaj tuż tuż.
    Ja używam teflonowych i nic mi sie nie przypala. Nie zamieniła bym ich na rzadne inne

  • Autor: carolla Data: 2009-11-13 20:03:38

     Co do odpowiedniego nagrzewania, to sądzę, że temperatura jest zawsze ok.
    Ale co do tej zmywarki to może masz i rację. Ze zmywarki patelnia wychodzi jakaś taka "za czysta".
    Uważacie, ze nie należy myć patelni w zmywarce? Bo co do tych z teflonem to przeważają opinie, że lepiej nie...

    A, jeszcze jedno: co to znaczy, że patelnia jest "zbyt odtłuszczona"?

  • Autor: aggusia35 Data: 2009-11-13 20:49:26

    Ja używam patelni teflonowych 10 lat i tak jak Ci pisałam nie zamieniła bym ich na inne.  Ja nie słyszałam negoatywnych opini na temat teflonowych patelni wręcz przeciwnie

  • Autor: carolla Data: 2009-11-13 20:05:09

    Co do odpowiedniego nagrzewania, to sądzę, że temperatura jest zawsze ok.
    Ale co do tej zmywarki to może masz i rację. Ze zmywarki patelnia wychodzi jakaś taka "za czysta".
    Uważacie, ze nie należy myć patelni w zmywarce? Bo co do tych z teflonem to przeważają opinie, że lepiej nie...

    A, jeszcze jedno: co to znaczy, że patelnia jest "zbyt odtłuszczona"?


    Przepraszam, post mi się zdublował. Niech żyje iPlus:-(

  • Autor: ewka63 Data: 2009-11-13 17:34:06

    Może ona się już wysłużyła. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale ja też miałam starą patelnię, która tak zaczęła smażć.Niektóre rzeczy sie przylepiały inne nie. wymieniłam na teflon i spoko. Chociaż tą starą mam schowaną, chyba z sentymentu.

  • Autor: jollaja Data: 2009-11-13 21:31:31

      witam:) Być moze nie w patelni problem. Odkąd przestrzegam pewnej zasady nic mi nie przywiera. Wyrobione ciasto odstawiam na kwadrans a po tym czasie przystepuje do smazenia.Podobno wymęczone ciasto,lubi odpocząć. bywało ,ze po wymieszaniu składników smazyłam,zawsze szło cos do kosza,a bywało ze musiałam cos w miedzyczasie zrobic i nie przywarło,stad wniosek i skojarzenie z wypiekami :) życzę powodzenia

  • Autor: carolla Data: 2009-11-14 07:38:15

    Podobno tak jest z naleśnikami. Odstawione ciasto na około pół godziny gwarantuje, że podczas smażenia nie będzie się rwało...

  • Autor: Julcia Data: 2009-11-16 14:30:04

    Mnie tez się tak dzieje, ale juz zidentyfikowałam powód: do patelni mi wszystko przywiera jak wcześniej smażę na niej cebulę, mimi że jest umyta i tak wszysko się lepi do niej. Po ponownum umyciu na gorąco (tzn. podgrzewam patelnię na gazie, nalewam na nią płyn do naczyń i dobrze spłukuję gorąca wodą) jest ok.

  • Autor: carolla Data: 2009-11-16 14:53:46

    Zaciekawiłaś mnie z tą cebulą. Specjalnie dzis usmażę coś z nią (może jajecznicę), a jutro na patelni wyląduje rybka

Przejdź do pełnej wersji serwisu