Forum

Kuchenne porady

Patelnia ze szkła - jak toto używać???

• Autor: sylvu Data: 2009-11-16 19:27:42

Witam. Zostałam obdarowana patelnią ze szkła hartowanego(czy cuś takiego ;) ) i nie mam pojęcia jak się z tym obchodzić... Może któraś z Was ma jakieś ciekawe doświadczenia z tym ustroństwem?

• Autor: RN Data: 2009-11-17 08:09:06

A wiesz, że takiego czegoś jeszcze nie widziałam? Możesz fotkę wstawić?

• Autor: hanah30 Data: 2009-11-17 19:56:05

Moja koleżnka dostała kiedyś taką patelnie a potem mi sprezentowała więc metodą prób i błędów się nauczyłam jej używac,Smażyc tak jak na zwykłej ale należy stawiac na mały ogień rozgrzewac z tłuszcem potem dopiero rozkręcic gaz.Dobra do pieczenia w piekarniku.Była fajna ale mi się zbiła.

• Autor: sylvu Data: 2009-11-19 21:48:41

A ja odniosłam wrażenie, że ona się na gaz w ogóle nie nadaje... Tak jakby zupełnie nie rozprowadzała ciepła,tylko nagrzewała się w miejscu bezpośredniego kontaktu z ogniem... Jajko sadzone wyglądało śmiesznie ;) Tam gdzie płomień to się ścięło, a tam gdzie nie było ognia - czyli w samym środu - surowe! No i na pewno nie można smażyć na małej ilości tłuszczu, bo przywiera... Muszę jeszcze spróbować z tym wolnym rozgrzewaniem, bo faktycznie, jak już ten tłuszcz się rozgrzeje po bokach i wymerda, to odda ciepło patelni... Ale przekombinowane! Chyba ją po prostu w świat puszczę A zdjęcia niestety nie uda się chwilowo zrobić, bo aparat w niedyspozycji... Dzięki za odzew

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-20 09:56:08

wydaje mi sie ze taka bardziej nadaje sie do piekarnika.

• Autor: klio Data: 2009-11-20 21:36:47

Za czasów PRLu były dostępne takie podkładki z blachy (metalowe) z dziurkami. Kładło sie je pod garnek na ogień, najczęściej używała mama pod garnek z mlekiem żeby się nie przypalało. Miało to za zadanie równo rozprowadzić ciepło po dnie. Nie wiem czy jest coś takiego teraz dostepne ale na pewno by się sprawdziło.

• Autor: Zośka Data: 2009-11-19 23:42:05

Pamiętaj o tym,że jeśli będziesz chciała dolać wody, to zawsze gorącej. Zimna może spowodować pęknięcie szkła

Przejdź do pełnej wersji serwisu