Ten materiał jest doskonałą ilustracją, jak za pomocą wyimaginowanego zagrożenia jesteśmy manipulowani. Jak ludzie posiadający decydują za nas co robić. Jest to niby w naszym interesie. Na hasło terroryzm, świńska grypa próbują nabrać ludzi, którym się nie chce myśleć. Co Wam może zrobić i z jakiego powodu wyznawca np islamu. Przecież jest to taki sam człowiek, tylko niektórych z nich zmanipulowano. Wszyscy ludzie na świecie chcieli by żyć w POKOJU i chcą czuć się bezpiecznie, ale to nie jest na rękę producentom broni, lekarstw, paliwa. Ludzie nie zestresowani, czyli nie zagrożeni nie dadzą się łatwo manipulować więc dość skutecznie usiłują niestety z dobrym dla nich skutkiem to czynić. Warto nieraz pomyśleć i mieć całkowicie swoje zdanie.
Zgadzam sie z tym calkowicie. Ale wiem, ze mnostwo osob uzna autorow tego filmiku za ludzi 'majacych cos z glowa'. Niestety, oni maja racje: jestesmy caly czas manipulowani. Wolnosc jest tylko pozorem. Wszystko jest O.K., dopoki przestrzega sie regul gry. Sprobuj jednak zrobic cos wbrew przyjetemu porzadkowi, cos innego, cos niespotykanego. Od razu znajdzie sie na Ciebie paragraf.
Terroryzm? Wszystko splonelo w WTC, a paszport jednego z terrorystow sie zachowal?
Czy wierzycie w kryzys finansowy? Tak z dnia na dzien wszystko sie zalamalo? Nikt nad tym nie czuwa?
A te wszystkie choroby ostatnich lat? Czy wiecie, ze to wszystko bydlo w UK wybito niepotrzebnie? Bo naukowcy 'pomylili sie' co do prionow...
Kolor pomaranczowy masz w tym sezonie laczyc z szarym, a torebke koniecznie kup z fredzlami, bo 'gwiazdy' taka nosza.
A ile Ty, czlowieku, zarobisz przez cale zycie? A ile ma David Beckham i jego zona? Kto powiedzial, ze oni maja tyle zarabiac?
Po co ja o to w ogole pytam? Przeciez to jest oczywiste. No wlasnie. Tak nam wmowiono. A to nie jest oczywiste.
Tak, my jako naród też jesteśmy nastawieni wszyscy pokojowo, walczymy o pokój na świecie, no bo przecież właśnie dla obrony pokoju produkujemy pistolety, karabiny, amunicję do nich( i nie tylko do nich) i właśnie dla obrony sprzedajemy za granicę, potem wysyłamy gdzieś dla obrony naszych granic naszych żołnierzy, by do nich strzelano z naszej broni. Zwalczamy przecież terroryzm. Pomagamy mocarstwom (czyt, milionerom) w utrzymaniu zamordyzmu finasowego, wg starego hasła " Kto nie z nami, ten przeciwko nam " ... tylko słowa te wypowiada wczorajszy wróg a dziś przyjaciel. Tak samo jak dawniej : cel uświęca środki, a celem jest mamona. No tak, pomyślmy ilu robotnikow w samej tylko Polsce przymierałoby z głodu wraz z rodzinami gdyby nie broń i wszystko co z nią się wiąże ....kwadratura koła, prawda?
http://www.youtube.com/watch?v=8l_meOam55Q&feature=video_response
A co Wy o tm sądzicie?
Ja jestem pod wrażeniem! Cieszę się, że natrafiłam na ten filmik- dziękuję autorowi.
Bardzo dobre.
No coz, zyjemy w "orwellowskich" czasach.
Ten materiał jest doskonałą ilustracją, jak za pomocą wyimaginowanego zagrożenia jesteśmy manipulowani. Jak ludzie posiadający decydują za nas co robić. Jest to niby w naszym interesie. Na hasło terroryzm, świńska grypa próbują nabrać ludzi, którym się nie chce myśleć. Co Wam może zrobić i z jakiego powodu wyznawca np islamu. Przecież jest to taki sam człowiek, tylko niektórych z nich zmanipulowano. Wszyscy ludzie na świecie chcieli by żyć w POKOJU i chcą czuć się bezpiecznie, ale to nie jest na rękę producentom broni, lekarstw, paliwa. Ludzie nie zestresowani, czyli nie zagrożeni nie dadzą się łatwo manipulować więc dość skutecznie usiłują niestety z dobrym dla nich skutkiem to czynić. Warto nieraz pomyśleć i mieć całkowicie swoje zdanie.
Zgadzam sie z tym calkowicie. Ale wiem, ze mnostwo osob uzna autorow tego filmiku za ludzi 'majacych cos z glowa'. Niestety, oni maja racje: jestesmy caly czas manipulowani. Wolnosc jest tylko pozorem. Wszystko jest O.K., dopoki przestrzega sie regul gry. Sprobuj jednak zrobic cos wbrew przyjetemu porzadkowi, cos innego, cos niespotykanego. Od razu znajdzie sie na Ciebie paragraf.
Terroryzm? Wszystko splonelo w WTC, a paszport jednego z terrorystow sie zachowal?
Czy wierzycie w kryzys finansowy? Tak z dnia na dzien wszystko sie zalamalo? Nikt nad tym nie czuwa?
A te wszystkie choroby ostatnich lat? Czy wiecie, ze to wszystko bydlo w UK wybito niepotrzebnie? Bo naukowcy 'pomylili sie' co do prionow...
Kolor pomaranczowy masz w tym sezonie laczyc z szarym, a torebke koniecznie kup z fredzlami, bo 'gwiazdy' taka nosza.
A ile Ty, czlowieku, zarobisz przez cale zycie? A ile ma David Beckham i jego zona? Kto powiedzial, ze oni maja tyle zarabiac?
Po co ja o to w ogole pytam? Przeciez to jest oczywiste. No wlasnie. Tak nam wmowiono. A to nie jest oczywiste.
Tak, my jako naród też jesteśmy nastawieni wszyscy pokojowo, walczymy o pokój na świecie, no bo przecież właśnie dla obrony pokoju produkujemy pistolety, karabiny, amunicję do nich( i nie tylko do nich) i właśnie dla obrony sprzedajemy za granicę, potem wysyłamy gdzieś dla obrony naszych granic naszych żołnierzy, by do nich strzelano z naszej broni. Zwalczamy przecież terroryzm. Pomagamy mocarstwom (czyt, milionerom) w utrzymaniu zamordyzmu finasowego, wg starego hasła " Kto nie z nami, ten przeciwko nam " ... tylko słowa te wypowiada wczorajszy wróg a dziś przyjaciel. Tak samo jak dawniej : cel uświęca środki, a celem jest mamona.
No tak, pomyślmy ilu robotnikow w samej tylko Polsce przymierałoby z głodu wraz z rodzinami gdyby nie broń i wszystko co z nią się wiąże ....kwadratura koła, prawda?