Mąż tak bardzo się skupił na tym, czy ma być "of" czy "with", że nie zastanowił się, czy "make" czy "made". Ale po przemyśleniu obu tych zagadnień doszedł do wniosku, ze pewnie masz rację :)
made moze znaczyc, ze jest np : recznie robione -- hand made make -- czyli np robila to fabryka jakas. lub w przepisach kulinarnych -- make a nice sauce :)
zaleznie od uzycia w zdaniu moze byc roznie :):):):)
Bodek, co Ty godos? co Ty godos? Make to czas niedokonany - czyli robic Made to czas dokonany - czyli zrobione
I nie ma tu zadnego znaczenia czy robione rekami, nogami czy maszyna. W przepisach kulinarnych nie moga Ci napisac w czasie dokonanym, bo to dopiero Ty masz zrobic.
Użytkownik nutella napisał w wiadomości: > Jak powiedzieć że coś jest zrobione z czegoś? Make of sth. czy make with? > Mam jakieś zaćmienie...
Czy mozesz dokladniej podac co masz w zamiarze powiedziec.......to moze razem dojdziemy do dokladnego tlumaczenia.....bo tu Bodek jest juz "zrobiony":)))))
Jak powiedzieć że coś jest zrobione z czegoś? Make of sth. czy make with? Mam jakieś zaćmienie...
make of - tak mi mąż podpowiada :)
Ja bym uzyla "made of.....", ale nie jestem pewna na 100% :)
Mąż tak bardzo się skupił na tym, czy ma być "of" czy "with", że nie zastanowił się, czy "make" czy "made". Ale po przemyśleniu obu tych zagadnień doszedł do wniosku, ze pewnie masz rację :)
made of.....
Ma być "make with"
made of -na 100%
potwierdzam :)
Hehe, a gdzie Marylka???
tineczko jaka Marylka :) ?
Nasza gwiazda Luckystar:)))
Marylka? hmmm mysle, ze czasami pracuje;))
HMMMMM, Marylka pracuje czasami, chwala Jej !!!!!!!,,,,,,, a ja sobie zbieram grzyby i mam gdziesz prace.....hihihi
http://www.dict.pl/dict?word=wykonane+z+%C5%BCzelaza&words=&lang=EN - mam nadzieje, ze sie otworzy:)
http://www.dict.pl/dict?word=wykonane+z+%C5%BCzelaza&words=〈=EN - mam nadzieje, ze sie otworzy:) się otworzy :)
Roznica jest taka ze jesli uzyjesz
make of - zrobione z jednego materialu np drewna, plastiku, albo z kilku materialow ale nie jestes w stanie odroznic z czego konkretnie
make with - zrobione z kilku skladnikow np jak wprzypadku ciasta lub jakiejs mikstury gdy jestes w stanie wyszczegolnic kilka skladnikow
Dokladnie Ksiu, masz racje:))
Oki a co z made????
made to czas przeszly od make
made with - to oznacza ze cos bylo zrobione z czyms
np: made of wood - zrobione z drzewa
make with flour - zrobic z maka
made with flour - zrobine z maka
Mysle ze to cos pomoglo:)))
a do tego :)
made moze znaczyc, ze jest np : recznie robione -- hand made
make -- czyli np robila to fabryka jakas. lub w przepisach kulinarnych -- make a nice sauce :)
zaleznie od uzycia w zdaniu moze byc roznie :):):):)
Bodek, co Ty godos? co Ty godos?
Make to czas niedokonany - czyli robic
Made to czas dokonany - czyli zrobione
I nie ma tu zadnego znaczenia czy robione rekami, nogami czy maszyna.
W przepisach kulinarnych nie moga Ci napisac w czasie dokonanym, bo to dopiero Ty masz zrobic.
UPS ............no widzisz:)
ja i tak wole ze na byc zrobione :) heheh
No wlasnie, pytanie bylo o cos zrobione z czegos, czyli to cos juz jest zrobione a nie dopiero robione :)
Użytkownik nutella napisał w wiadomości:
> Jak powiedzieć że coś jest zrobione z czegoś? Make of sth. czy make with?
> Mam jakieś zaćmienie...
Czy mozesz dokladniej podac co masz w zamiarze powiedziec.......to moze razem dojdziemy do dokladnego tlumaczenia.....bo tu Bodek jest juz "zrobiony":)))))
a no :)
tak jest z angielskim :)
jedno slowo moze znaczyc wiele, zaleznie od zdania w ktorym sie uzyje :)
http://www.wordreference.com/enpl/made
Bodek, ale przeciez to zrozumiale, bo czasownik make jest czasownikiem posilkowym, czyli wspomagajacym.