też tak myślę nigdy nie piekłam makowca, ale wydaje mi się że taki namoczony, potem zmielony mak jest w miarę "mokry" a ten zmielony na sucho będzie .. suchy :)
może ktoś robił i tak i tak i mam nadzieję będzie mógł mi doradzić
holly, masz racje.Mak zmielony w mlynku do kawy (ja tak robie) jest suchy i makowce wychodza suche, dlatgo ja do kazdego makowca dodaje maslo i powidla sliwkowe, wtedy jest dobry. Moja mama mielila kiedys mak w maszynce do maku, chyba czeskiej (podobna do maszynki do miesa), nigdy maku nie moczyla, i on wychodzil taki zmiazdzony i tlusty/mokry.
Moze warto sprobowac i po zmieleniu namoczyc go w mleku. A co potem z tym mlekiem, odcisnac?
Kiedys robilam makowiec, gdzie mak po zmieleniu (ja mielilam w mlynku) gotowalo sie troche w mleku, ale makowiec i tak wyszedl suchy, dlatego teraz zawsze dodaje maslo i powidla.
w przepisie który chcę wykorzystać jest masło i jabłka, więc myślę że nie powinien wyjść suchy od jakiegoś czasu szukam przepisu na makowiec (bez ciasta!) który chciałabym upiec na święta, ale będę piec dla próby do tego czasu, więc zobaczymy zmielę w młynku i zobaczę jak wygląda, ostatecznie dodam trochę ciepłego mleka pozdrawiam :)
czy jeżeli mak zmielę w młynku do kawy (zamiast gotować z mlekiem i mielić w maszynce do mięsa) to potem ten suchy zmielony mak też moczę w mleku?
chcę wykorzystać ten przepis:
http://wielkiezarcie.com/recipe165.html
przepraszam za podwójny post
Wydaje mi się,że nie musisz - przeczytałam przepis i doszłam do wniosku, że ten zmielony mak mieszasz z resztą. Pozdrawiam !
też tak myślę
nigdy nie piekłam makowca, ale wydaje mi się że taki namoczony, potem zmielony mak jest w miarę "mokry"
a ten zmielony na sucho będzie .. suchy :)
może ktoś robił i tak i tak i mam nadzieję będzie mógł mi doradzić
zaczęłam się zastanawiać przez to że na tej stronie przeczytałam żeby ten zmielony na sucho jednak namoczyć
http://www.gotujmy.pl/jak-zmielic-mak-na-makowiec,artykuly,269.html
holly, masz racje.Mak zmielony w mlynku do kawy (ja tak robie) jest suchy i makowce wychodza suche, dlatgo ja do kazdego makowca dodaje maslo i powidla sliwkowe, wtedy jest dobry.
Moja mama mielila kiedys mak w maszynce do maku, chyba czeskiej (podobna do maszynki do miesa), nigdy maku nie moczyla, i on wychodzil taki zmiazdzony i tlusty/mokry.
Moze warto sprobowac i po zmieleniu namoczyc go w mleku. A co potem z tym mlekiem, odcisnac?
Kiedys robilam makowiec, gdzie mak po zmieleniu (ja mielilam w mlynku) gotowalo sie troche w mleku, ale makowiec i tak wyszedl suchy, dlatego teraz zawsze dodaje maslo i powidla.
w przepisie który chcę wykorzystać jest masło i jabłka, więc myślę że nie powinien wyjść suchy
od jakiegoś czasu szukam przepisu na makowiec (bez ciasta!) który chciałabym upiec na święta, ale będę piec dla próby do tego czasu, więc zobaczymy
zmielę w młynku i zobaczę jak wygląda, ostatecznie dodam trochę ciepłego mleka
pozdrawiam :)
Daj znac jak wyszlo :)
ja daje suchy mak. kupuje gotowy zmielony