Forum

Kuchenne porady

mak na makowiec

• Autor: holly Data: 2009-11-18 21:00:23

czy jeżeli mak zmielę w młynku do kawy (zamiast gotować z mlekiem i mielić w maszynce do mięsa) to potem ten suchy zmielony mak też moczę w mleku?

chcę wykorzystać ten przepis:
    http://wielkiezarcie.com/recipe165.html

• Autor: holly Data: 2009-11-18 21:05:49

przepraszam za podwójny post

• Autor: Rzymianka Data: 2009-11-18 21:24:21

Wydaje mi się,że nie musisz - przeczytałam przepis i doszłam do wniosku, że ten zmielony mak mieszasz z resztą. Pozdrawiam !

• Autor: holly Data: 2009-11-18 21:28:34

też tak myślę
    nigdy nie piekłam makowca, ale wydaje mi się że taki namoczony, potem zmielony mak jest w miarę "mokry"
    a ten zmielony na sucho będzie .. suchy :)

może ktoś robił i tak i tak i mam nadzieję będzie mógł mi doradzić

zaczęłam się zastanawiać przez to że na tej stronie przeczytałam żeby ten zmielony na sucho jednak namoczyć
    http://www.gotujmy.pl/jak-zmielic-mak-na-makowiec,artykuly,269.html

• Autor: sanella* Data: 2009-11-19 07:42:09

holly, masz racje.Mak zmielony w mlynku do kawy (ja tak robie) jest suchy i makowce wychodza suche, dlatgo ja do kazdego makowca dodaje maslo i powidla sliwkowe, wtedy jest dobry.
    Moja mama mielila kiedys mak w maszynce do maku, chyba czeskiej (podobna do maszynki do miesa), nigdy maku nie moczyla, i on wychodzil taki zmiazdzony i tlusty/mokry.

Moze warto sprobowac i po zmieleniu namoczyc go w mleku. A co potem z tym mlekiem, odcisnac?

Kiedys robilam makowiec, gdzie mak po zmieleniu (ja mielilam w mlynku) gotowalo sie troche w mleku, ale makowiec i tak wyszedl suchy, dlatego teraz zawsze dodaje maslo i powidla.

• Autor: holly Data: 2009-11-19 13:11:54

w przepisie który chcę wykorzystać jest masło i jabłka, więc myślę że nie powinien wyjść suchy
    od jakiegoś czasu szukam przepisu na makowiec (bez ciasta!) który chciałabym upiec na święta, ale będę piec dla próby do tego czasu, więc zobaczymy
    zmielę w młynku i zobaczę jak wygląda, ostatecznie dodam trochę ciepłego mleka
    pozdrawiam :)

• Autor: sanella* Data: 2009-11-19 19:43:20

Daj znac jak wyszlo :)

• Autor: pinokio67 Data: 2009-11-18 21:55:13

ja daje suchy mak. kupuje gotowy zmielony

Przejdź do pełnej wersji serwisu