Forum

Gawędy o jedzeniu

Prośba do pierniczących.

  • Autor: Aoede Data: 2009-11-19 09:04:12

    Witajcie Żarłoki.
    W tym roku (pierwszy raz w życiu) zamierzam zabrać się za pierniczenie. Chcę upiec pierniki na choinkę oraz do jedzenia. Pojęcia o tym nie mam, a jak czytam przepisy, to są takie z leżakowaniem ciasta jak i ciasteczek. Jakie to ma znaczenie? Czy mają one swoje konkretne przeznaczenie, czy zarówno jedne i drugie nadają się do powieszenia i spożycia? Z góry dziękuję za rady. Pozdrawiam.

  • Autor: malka200 Data: 2009-11-19 10:16:41

    już sporo było na ten temat, ciasto miodowe po upieczeniu jest twarde, niekoniecznie smaczne. Po skruszeniu mięknie, ma głębszy aromat, jest kruche. Musi dojrzewać w chłodzie i pod ściereczką, nie w worku, pieniczki wkładam do metalowej puszki. Polecam pierniczki z przepisu Wkn!

  • Autor: Batka Data: 2009-11-30 10:25:18

    http://wielkiezarcie.com/recipe53625.html
    Znalazłam i wstawiłam ten przepis . Może się sprawdzi.

Przejdź do pełnej wersji serwisu