Forum

Kuchenne porady

przepis na tradycyjne ciasteczka japońskie

  • Autor: iwoniak Data: 2009-11-19 09:33:34

    Od jakiegoś czasu zainteresowały mnie "manju" - tradycyjne ciast japońskieeczka, znalazłam przepisy, ale są po angielsku i mają nieznane mi składniki.
    Mam ogromną prośbę, czy mógłby ktoś przetłumaczyć taki przepis?
    Np. ten:(przepis jest ze strony japanesefood.com.)
    • 2 1/2 cup all purpose flour
    • 4 tsps. baking powder
    • 1/4 cup sugar
    • 2/3 cup water
    • 3/4 lb. anko (sweet azuki bean paste)
    Przygotowanie:
    Sift flour and baking powder. Put the four in a large bowl. Add sugar. Pour warm water in the bowl and knead the dough until smooth. Divide the dough into 12 pieces. Make round shapes and flatten then. Put a spoonful of anko filling in the center of the dough. Wrap the anko by stretching the dough and make it round.Place each manju on a small cooking sheet.Preheat a steamer on high heat. Place manju in the steamer and steam for 15 minutes.

  • Autor: josa Data: 2009-11-19 10:24:07

    Smiesznie to moze brzmi,ale tak przetlumaczyl mi to "tlumacz" w necie:))))
    Moze sie domyslisz o co chodzi.

    * 2 1 / 2 filiżanki wszystko mąki celu
        
    * 4 tsps. proszek do pieczenia
        
    * Cukru 1 / 4 filiżanki
        
    * Wody 2 / 3 filiżanki

        
    * 3 / 4 lb Anko (słodkie pasty fasoli azuki)

    Przygotowanie:
    Mąkę i proszek do pieczenia. Umieść cztery w dużej misce. Dodać cukier. Wlać ciepłą wodę w misce i zagnieść ciasto aż gładkie. Podzielić ciasto na 12 kawałków. Dodać okrągłe kształty, a następnie wyprostować. Umieść łyżkę Anko wypełnienie w środku ciasta. Wrap Anko rozciągając ciasto i je round.Place każdego Manju na małej kuchni sheet.Preheat parowcem na wysokie temperatury. Manju Miejsce w parowca i pary na 15 minut.

  • Autor: nonka4 Data: 2009-11-19 10:49:21

    a tu przepis jak zrobić słodką pastę z fasoli

    http://wielkiezarcie.com/recipe44260.html

  • Autor: iwoniak Data: 2009-11-19 10:57:30

    Cudne a szczególnie ten fragment "dodać okrągłe kształty, a następnie wyprostować". Czy ktoś wie, o co chodzi? I co to za "parowce", w których manju mają miejsca???
    W necie znalazłam,że anko - to pasta z czerwonej fasoli z cukrem lub miodem.
    Dziękuję josa i nonka4.

  • Autor: vikunia Data: 2009-11-19 11:07:53

    Poproś tokijkę o dokładny przepis :)

  • Autor: Glumanda Data: 2009-11-19 13:09:43

    Vikuniu!! a mamy tutaj tokijke??? bo nie znalazlam... ;)

  • Autor: vikunia Data: 2009-11-19 13:35:23

    mamy :) szukaj Tokijka, i w powitalni zobacz

  • Autor: nonka4 Data: 2009-11-19 13:56:21

    a skąd wiadomo,że Tokijka to ekspert od japońskich ciasteczek..:)?

  • Autor: Glumanda Data: 2009-11-19 15:15:47

    Bo...... Tokijka.mieszka juz baaaardzo dlugo w Tokio :))))))) i mysle, ze nikt inny jak wlasnie Tokijka.. bedzie naszym ekspertem do spraw japonskich :)
    P.S. u Tokijki, czas 9 godzin do przodu... wiec teraz juz po polnocy.. Wiec musimy brac na to wzglad..ze moze tu zagladac przewaznie jak my spimy :)))

  • Autor: nonka4 Data: 2009-11-19 15:17:50

    Achaaa:)))

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-19 15:45:21

    Moze jeszcze warto Marí spytac - ona chyba bardziej w naszym czasie Wuzetuje sie. :-)

  • Autor: Glumanda Data: 2009-11-19 16:50:31

    A to Mari, tez jest w Japonii???

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-19 16:56:36

    O ile wiem dosc czesto tam bywa i...sadzac z naszych rozmow na forum, zna sie na kuchni japonskiej.

  • Autor: josa Data: 2009-11-19 11:15:47

    Tez sie z tego tlumaczenia usmialam.
    "dodać okrągłe kształty, a następnie wyprostować",mysle,ze chodzi o zrobienie kulek,ktore nastepnie trzeba splaszczyc...ale pewna nie jestem;)
    Co do "parowcow"?????-nie mam pojecia:) Chyba tych ciastek nie gotuje sie na parze...;))))))
    pozdrawiam:)

  • Autor: nonka4 Data: 2009-11-19 11:29:57

    :)

    wydedukowałam,ze nadziewa się chyba tak jak pączki,

    a robi właśnie na parze tak jak "parowce",

    to chyba takie "a la" bułeczki na parze:)

    i wypełnienia moga być różne, nie koniecznie ze słodką fasolą

Przejdź do pełnej wersji serwisu