Forum

Zdrowie i uroda

Bolące i opuchniete nogi

• Autor: Iloria Data: 2009-11-19 14:58:40

Mój mąż boryka się z problemem bólu nóg i puchnięcia łydek i stóp. Pracuje po 8 godzin w raczej chłodnym pomieszczeniu.  Musi zakładać kamasze by nie zmarzły mu stopy. Codziennie robi ogrom przysiadów i kilometrów. Taka jego praca :/ Nie ma czasu nawet by usiąść i spokojnie zjeść obiad. 
    Nie jest otyły, chory czy stary :p

Mam więc pytanko: znacie może jakieś sprawdzone specyfiki dla osób o wzmożonym wysiłku fizycznym? Jakieś specjalne witaminy wspomagające wysiłek i zapobiegajace bólu i puchnięciu nóg?

Pozdrawiam!

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-19 15:05:52

zielona  masc konska. Sama uzywam. Moze warto by zbadac bo byc moze mezowi zbiera sie woda w nogach co moze znow wskazywac na jakies klopoty nerkowe badz z zylami.

• Autor: gosiekb Data: 2009-11-19 15:08:42

Ja bym podejrzewala ze to rzeczywiscie moze byc cos z zylami, mojemu bratu tez tak czasem puchna. Radzilabym meza wyslac na badania do lekarza. Pozdrawiam

• Autor: as Data: 2009-11-19 15:22:09

Też pomyślałam, że to może być zapalenie żył. 

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-19 16:15:47

Ja jak miałam zapalenie żył brałam takie tabletki z wyciągu kasztanowca nie pamiętam niestety nazwy ale mi pomogło :):)

• Autor: as Data: 2009-11-19 17:52:35

Mój mąż przy lekkim stanie miał przypisana maść lioton 1000 i jakieś tabletki. Przy mocnym stanie zastrzyki w brzuch (10 sztuk, które sam sobie dawał). Jeżeli to zapalenie żył to może być spowodowane niską temperaturą w której pracuje ale ruch powinien mu pomagać. chyba, że to zwykłe zmęczenie

• Autor: ewka63 Data: 2009-11-19 16:21:12

Mąż musi się zgłosić do lekarza. przyczyn opuchlizny nóg może być kilka. Najczęściej są następstwem  utrudnionego odpływu krwi żylnej. Przyczyną mogą być: żylaki, pajączki, miażdżyca, słaba praca serca. Skoro Twój mąż dużo chodzi i przykuca to powinno mu to raczej pomagać w transporcie krwi. Dlatego trzeba wykluczyć choroby serca i układu krążenia. Koniecznie. Wszelkie maści reklamowane niewiele dają ulgi.

• Autor: Iloria Data: 2009-11-20 12:32:22

Mąż z pewnościa nie ma problemu z żyłami. Miałam zakrzepicę i wiem dokładnie jak wyglądają jej objawy. Jego problem wynika raczej z przemęczenia a nie z choroby. No bo jak mają mu nie puchnąć pod koniec dnia nogi skoro wciąż na nich stoi? Każdy przecież gdy się zmęczy chce sobie usiąść i podnieśc nogi wyżej by odpocząc. Mój mąż ma taką szansę dopiero późnym wieczorem. .. Zależy mi by kupić mu witaminy takie jak dla sportowców lub osób cięzko pracujących fizycznie.

• Autor: crisen Data: 2009-11-21 10:35:44

Witaj ! Ja bym jednak radziła konsultację z lekarzem. Jesteś młoda to i Twój mąż napewno też. W tak młodym wieku praca jaką opisujesz nie powinna dawać takich objawów. Radzę konsultacje , zrobienie badań .A jeśli coś się zaczyna dziać?  Po co szukać porad jeśli nie wiadomo wałaściwie czy idą one w dobrym kierunku.  Lepiej dmuchać na zimne...   Pozdrawiam i życzę zdrowia.

• Autor: anna702 Data: 2009-11-24 01:42:19

Ja propopnuje wizyte u kardiologa, zeby wyeliminowac problem z sercem, wtedy dopiero uzywac masci czy witamin...nie bagatelizuj sprawy...

• Autor: bagarmosen Data: 2009-12-05 09:32:34

mniej  wiecej  opisze  swoja  historie  z  nogami    -a  jest  prawie  identyczna  jak  w  pierwszym  poscie. Kostki  u  nog  jak  balony ,lydki  gorace    ,jak  chodzisz  to  masz  wrazenie  ,ze  stopami  suwasz  po  ziemi.(po  obejrzeniu  zdjecia  ,zobaczylam  ,ze  chodze  na  ugietych  kolanach)  Wiec  zadne  srodki  odwadniajace  nie  pomagaly   ,masc  o  kant  dupy  potluc  .Poniewaz  zaczelam  chudnac  w  ekspresowym  tempie  , po  zgloszeniu  sie  do  lekarza  okazalo  sie  ,ze  mam  cukrzyce.Diabetolog  zainteresowal  sie   moimi  nogami  ,  po  wykonaniu  badan  Dooplera     -  nie  ma  tetna  w  nogach   -miazdzyca!!!!!Przepisala   mi   VESSAL  DUE  F   (drogie  ok.  70  zl  za  50  tabletek)    ALE  JA    PO  PRZYJECIU  NARODZILAM  SIE  NA  NOWA  NA  SWIAT   !W  tej  chwili  nie  wiem  co  t.z.  bolace  i  opuchniete  nogi   , nawet  buty  mam  o  numer  mniejsze ,  taka  kuracje  przeprowadzam  dwa  razy  do  roku   kupilam  polski  srodek  o  nazwie   AGAPURIN  600     ale  po  nim  bola  mnie  lydki   , jakby  ktos  zyly  wyrywal   z  lydki .  Jedynym  ratunkiem  ,_________ lekarz  z  prawdziwego  zdarzenia!!!!!!!!-ja  mialam  to  szczescie  ,ze  na  takiego  trafilam   i  twojemu  mezowi  zycze  z  calego  serca  tego    aby  trafil  na  lekarza  a  nie  konowala!

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-11 00:15:43

A jak tam z poziomem cholesterolu u męża?

Przejdź do pełnej wersji serwisu