Jestem ciekawa jakie macie swoje sposoby na mycie kwiatów, a w szczególności liści kwiatow. Na moich szybko osiada jakiś pyłek , kurz i nie są takie błyszczące. Nie chcę używać tych nabłyszczaczy z kwiaciarni, bo kiedyś zniszczyłam sobie parę ładnych kwiatów i były do wywalenia.
ja mam sposob troche dziwny bo skorka od banana czyszcze listki długo sa bardzo lśniace polecam a ostatnio pani poleciła mi w ogrodniczym preparat zielony dom (zawiera bursztyn) nabłyszczacz nawoz dolistny z mikroelemetami listki wygladaj cudnie z ca spryskiwacz daąłm 6 zł tak ze warto polecam
spróbuje tych domowych sposobówm mój mąż ma bzika na punkcie kwiatów (oczewiście tylko do kupowania ich), a na mnie spoczywa reszta czyli podlewanie, mycie itp., dzięki wielkie.
Użytkownik kasiadzida napisał w wiadomości: > Używam wody z kroplą oliwy lub ojeju i tym specyfikiem poleruję liście.Ale > nie każdy kwiat to lubi - uważajcie
Podaj więc TE KTÓRE lubią, te które hodujesz i w ten sposób pielęgnujesz.
ja biore do czystej miseczki wode w temp.pokojowej i maczajać w niej wate kosmetyczna lub waciki(takie do demakijażu) przecieram delikatnie liscie z kurzu.nie robie tego czesto zeby nie naruszyc warstwy ochronnej liscia. czasami tez wstawiam kwiatka do wanny i spryskuje go pożądnie spryskiwaczem, jest to dosc ryzykowne bo na niektórych lisciach po przeschnieciu pojawiaja sie brzydkie plamki z wody(ale tylko na niektorych)
do dzis pamietam jako dziecko spryskalam kwiatek......prysznicem, ale tego sposobu nie polecam. poprostu chcialam pomoc mamie,wiedzialam ze trzeba cos z wanna i woda ale nie wiedzialam juz ze to ma byc spryskiwacz a nie prysznic(biedny połamany kwiatuszek)
BEATA5555555 potwierdzam w calej rozciaglosci sposob mycia piwem -ale ja pryskam "zywym'piwem :))) mam benjaminki a poniewaz wyczytalam ,ze to pijaki to ich czestuje raz w tygodniu - idzie mi na to 2-3 piwa .Nie ma kurzu , blyszcza , i rosna a to najwazniejsze. inne takze czestuje piwem tzn.zamioculacy ,dracene a co tam bede im zalowac :)))
ja mojego benjaminka tez kiedyś wstawiałam do wanny, ale teraz jest wielki i nie mogę go już uradzić z donicą...wycieram więc "pół dnia" listek za listkiem mokrym wacikiem albo kupionymi chusteczkami w sklepie ogrodniczym...fakt jedna kosztuje ok.1,50 ale wtedy listki sa błyszczące i zdrowo wyglądają... sposób z piwem stosowałam u fikusa takiego tradycyjnego z tymi duzymi liści...po takiej aplikacji aż się podnosiły...chyba faktycznie fikusy to pijaki...:-))))))))))))
Odradzam mycie kwiatków prysznicem, zwłaszcza osobom z Warszawy. Trudno mi podlewać kwiaty tą wstrętną kranówą, nie mówiąc już o spryskiwaniu liści. Plamy z kamienia nieuniknione. Dziękuję za rady dotyczące cytryny i piwa, na pewno spróbuję :)
Dziewczyny, podając że pryskacie kwiaty, wycieracie piwem czy innymi domowymi specyfikami, podawajcie JAKIE KWIATY w ten sposób pilegnujecie, ponieważ połowiczna informacja to żadna informacja/porada. Jedne można pod prysznicem myć inne nie, ... które z nich wymagają specjalnego traktowania.
Jestem ciekawa jakie macie swoje sposoby na mycie kwiatów, a w szczególności liści kwiatow. Na moich szybko osiada jakiś pyłek , kurz i nie są takie błyszczące. Nie chcę używać tych nabłyszczaczy z kwiaciarni, bo kiedyś zniszczyłam sobie parę ładnych kwiatów i były do wywalenia.
Zależy od rodzaju kwiatów albo wilgotna szmatka albo biorę kwiatki pod prysznic i tam robie obficie spłukuje
prysznic
Fiołki odkurzam pędzelkiem- takim miękkim do pudru:)
inne tak jak dziewczyny: szmatka lub prysznic,
te co mają delikatniejsze liście wstawiam do wanny i spryskuję zraszaczem ciśnieniowym.
Delikatny prysznic.
ja mam sposob troche dziwny bo skorka od banana czyszcze listki długo sa bardzo lśniace polecam a ostatnio pani poleciła mi w ogrodniczym preparat zielony dom (zawiera bursztyn) nabłyszczacz nawoz dolistny z mikroelemetami listki wygladaj cudnie z ca spryskiwacz daąłm 6 zł tak ze warto polecam
nie wszystkie kwiatki można spryskiwać nabłyszczaczem
a po prysznicu nie zostaja wam plamki od wody na kwiatach
Dwa bardzo stare sposoby czyszczenia liści:
PIWO
na jedną szklankę wody 2-3 łyżki piwa
CYTRYNA
na jedną szklankę wody 2 łyżki soku z cytryny.
Liście pięknie się błyszczą a zarówno piwo jak i cytryna dokarmiają dolistnie roślinki.
Zgadzam się, piwo jest najlepszym sposobem na mycie kwiatów i kurz tak szybko nie osiada.
Używam wody z kroplą oliwy lub ojeju i tym specyfikiem poleruję liście.Ale nie każdy kwiat to lubi - uważajcie
spróbuje tych domowych sposobówm mój mąż ma bzika na punkcie kwiatów (oczewiście tylko do kupowania ich), a na mnie spoczywa reszta czyli podlewanie, mycie itp., dzięki wielkie.
Moja babcia wystawiała kwiaty w diniczkach na deszcz. Ale jak już trochę popadało (deszcz oczyścił powietrze).
Też stosuję taką metodę ,ale raczej wiosną i latem,gdy jest odpowiednia tempertura powietrza.
ja już tak nie robię od kiedy wystawiłam moja piękną wielką dracenę a na następny dzień padła
Użytkownik kasiadzida napisał w wiadomości:
> Używam wody z kroplą oliwy lub ojeju i tym specyfikiem poleruję liście.Ale
> nie każdy kwiat to lubi - uważajcie
Podaj więc TE KTÓRE lubią, te które hodujesz i w ten sposób pielęgnujesz.
Ja raz na jakis czas wstawiam kwiatki do wanny i je polewam prysznicem :)
ja biore do czystej miseczki wode w temp.pokojowej i maczajać w niej wate kosmetyczna lub waciki(takie do demakijażu) przecieram delikatnie liscie z kurzu.nie robie tego czesto zeby nie naruszyc warstwy ochronnej liscia. czasami tez wstawiam kwiatka do wanny i spryskuje go pożądnie spryskiwaczem, jest to dosc ryzykowne bo na niektórych lisciach po przeschnieciu pojawiaja sie brzydkie plamki z wody(ale tylko na niektorych)
do dzis pamietam jako dziecko spryskalam kwiatek......prysznicem, ale tego sposobu nie polecam. poprostu chcialam pomoc mamie,wiedzialam ze trzeba cos z wanna i woda ale nie wiedzialam juz ze to ma byc spryskiwacz a nie prysznic(biedny połamany kwiatuszek)
BEATA5555555 potwierdzam w calej rozciaglosci sposob mycia piwem -ale ja pryskam "zywym'piwem :))) mam benjaminki a poniewaz wyczytalam ,ze to pijaki to ich czestuje raz w tygodniu - idzie mi na to 2-3 piwa .Nie ma kurzu , blyszcza , i rosna a to najwazniejsze. inne takze czestuje piwem tzn.zamioculacy ,dracene a co tam bede im zalowac :)))
Ja beniaminki stawiam do wanny i leje jak leci :)
Przynajmniej moje to uwielbiają.
ja mojego benjaminka tez kiedyś wstawiałam do wanny, ale teraz jest wielki i nie mogę go już uradzić z donicą...wycieram więc "pół dnia" listek za listkiem mokrym wacikiem albo kupionymi chusteczkami w sklepie ogrodniczym...fakt jedna kosztuje ok.1,50 ale wtedy listki sa błyszczące i zdrowo wyglądają...
sposób z piwem stosowałam u fikusa takiego tradycyjnego z tymi duzymi liści...po takiej aplikacji aż się podnosiły...chyba faktycznie fikusy to pijaki...:-))))))))))))
Odradzam mycie kwiatków prysznicem, zwłaszcza osobom z Warszawy. Trudno mi podlewać kwiaty tą wstrętną kranówą, nie mówiąc już o spryskiwaniu liści. Plamy z kamienia nieuniknione. Dziękuję za rady dotyczące cytryny i piwa, na pewno spróbuję :)
Jak czyścić liście fiołków. Podobno moczyć ich nie wolno. Co zrobić jak jest na nich kurz.
Użytkownik as napisał w wiadomości:
> Jak czyścić liście fiołków. Podobno moczyć ich nie wolno. Co
> zrobić jak jest na nich kurz.
Tak nie mozna myc liści fiołków .Najlepiej starą szczoteczką do zębów czyści się liście fiołka.Spróbuj a się przekonasz.
Dziewczyny, podając że pryskacie kwiaty, wycieracie piwem czy innymi domowymi specyfikami, podawajcie JAKIE KWIATY w ten sposób pilegnujecie, ponieważ połowiczna informacja to żadna informacja/porada. Jedne można pod prysznicem myć inne nie, ... które z nich wymagają specjalnego traktowania.
Dziękuje, juz znalazlem strony z poradami dla moich kwiatów domowych, Żona z to obiecala zrobić mi ruskie pierogio w sobote...hurrra ...;))