Forum

Kuchenne porady

przechowywanie i mrożenie wędzonek

  • Autor: bosta Data: 2009-11-24 10:10:15

    Dwa dni temu pierwszy raz wędziliśmy szyneczki, jest tego dosyć dużo. Zastanawiam się ile dni mogę je trzymać w lodówce i czy można je zamrozić i czy później będą w smaku takie same jak przed mrożeniem? 

  • Autor: asiula76 Data: 2009-11-24 10:18:05

    Ja zawsze mroże wędzone szynki,boczek i kiełbasę.Po odmrożeniu nie zmieniają smaku.Pozdrawiam.

  • Autor: bosta Data: 2009-11-24 10:20:20

    A nie robią się później wodniste?

  • Autor: ZANTA Data: 2009-11-24 12:34:17

    To zależy od sposobu peklowania mięsa jeżeli szynka byłą peklowana w solance lub w samej soli z dodatkiem przypraw po rozmrożeniu nie powinna stać się wodnista,inaczej jest gdy mięso było naszczykiwane solanką takie szyneczki niestety są wodniste po odmrożeniu Ja po uwędzeniu mięsa zostawiam go wiszące w ciepłym miejscu po uwędzeniu jakieś dwa lub trzy dni aby zrobiła się taka twarda skórka wkoło wędliny bo nam tak najbardziej odpowiada ale można też zamrożic odrazu po ostygnięciu 

  • Autor: BlackOnion Data: 2009-11-24 12:59:33

    Mrozić jak najbardziej. Szynki i inne wędzonki należy zamrozić przed parzeniem. I parzyć na bieżąco po rozmrożeniu. jeżeli wędzonki były peklowane na sucho lub mokro (bez nastrzykiwania ) to nic im się w żamrażarce nie stanie.
    Zbyszek
    Ps wodę z parzenia wędzonek koniecznie wykorzystaj na barszcz, żur, fasolową, ziemniacznkę etc

  • Autor: bosta Data: 2009-11-27 21:19:52

    No to zrobiłam na odwrót. Najpirew parzyłam a potem włożyłam do zamrażrki, w dodatku były one nastrzykiwane. Zobaczymy co będzie jak odmrożę pierwszą. Tak poza tym to jak na pierwszy raz wyszły pyszne.

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-11-29 12:44:52

    Po wyjęciu z zamrażarki włóż wędzonkę do lodówki, niech tam powoli się rozmraża .

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-28 09:36:08

    Ja kupuje wedzona szynke czy kielbase badz boczek czasem u chlopa. Nigdy tych produktow nie mroze lecz przechowuje w suchej i ciemnej spizarce, kielbasa i szynka sobie wisi. Tak przechowujw surowa wedzona szynke i kielbasw typu sucha. Z czasem moze wykrystalizowac sie sol- nie mylic z plesnia. Tak przechowuje nawet kilka miesiecy i nic sie z nimi nie dzieje procz tego ze robia sie ciemniejsze i bardziej suche co absolutnie w niczym nie przeszkadza.

  • Autor: atek Data: 2009-11-28 15:08:21

    Potwierdzam, przecież wędzenie  jest metodą konserwowania żywności . Dobrze zrobiona wędzonka może być przechowywana w suchym i nie za ciepłym lub za słonecznym pomieszczeniu - pamiętam z dziecinstwa . Inna sprawa  - obecne wędzonki nie są tradycyjnie wędzone tylko do ich produkcji używa się koncentratu dymu wędzarniczego , a to już inna bajka .

Przejdź do pełnej wersji serwisu