Forum

Kuchenne porady

sekret ruskich pierogów

  • Autor: misiek_1 Data: 2009-11-26 08:29:22

    W czym według Was tkwi sekret wspaniałych ruskich pierogów? Podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami,pozdrawiam gorąco

  • Autor: skopolendra Data: 2009-11-26 08:38:26

    Wedlug mnie wazny jest gatunek ziemniakow i ser.Jest taka zaleznosc jak przy serniku,ze im bardziej tlusty ser tym smaczniejsze pierogi.Nie ma co sie ludzic,ze z odtluszczonego twarozku wyjda smaczne ruskie.Przyprawy to kwestia smaku,ja lubie roskie z dodatkiem koperku i podsmazanej na masle cebulki (na rumiano) i podaje je z kwasna smietana.

  • Autor: agus2404 Data: 2009-11-26 08:50:41

    Tajemnicę najlepszych ruskich pierogów zna moja Teściowa- robi je najlepsze na Świecie... Muszę ją o to wypytać i też spróbuję kiedyś takie zrobić...
    Acha - no i podzielę się z Wami :)

  • Autor: asiula76 Data: 2009-11-26 09:03:35

    Ja robie z wiejskiego twarogu,który robi moja teściowa.
    Ziemniaki i twaróg - 1:1,do tego smażona cebulka i przyprawy,niebo w gębie.
    Ciasto - maka,goraca woda,olej i sol,jest najlepsze wg.mnie a robilam juz chyba wszystkie rodzaje ciast na pierogi.

  • Autor: misiek_1 Data: 2009-11-26 09:19:08

    Asiula76 mogłabyś podać dokładniej proporcje na ciasto? z góry dziękuję

  • Autor: asiula76 Data: 2009-11-26 18:38:32

    Zawsze robie na oko,ale tak mniej więcej - 1kg,mąki,wody tyle ile ciasto zabierze,olej kilka łyżek,2 łyżeczki soli.Ja daje wodę prawie gorącą.

  • Autor: misiek_1 Data: 2009-11-27 08:25:46

    Dzięki asiula76

  • Autor: crisen Data: 2009-11-26 09:54:56

    I tu właśnie jak to mówią "diabeł tkwi.. ..".  Najważniejsza w farszu jest odpowiednia proporcja sera i ziemniaków. Damy za dużo tego drugiego to będziemy jeść pierogi ziemniaczane a pierwszego to serowe,  nie ruskie. Jadłam ruskie w Bieszczadach i tam niestety były właśnie ziemiaczane a do nich kwaśne mleko. Moje ruskie podaję jak kto lubi albo z masełkiem , z pieczarkami , ze smażoną cebulką lub też masełko i skropione maggą.Wszystkie wersje nam odpowiadają..

  • Autor: Aoede Data: 2009-11-26 09:56:51

    To jaka proporcja, że były ruskie?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-26 09:58:50

    pol na pol. Takie ja lubie najbardziej i dobrze odcisniety twarog.

  • Autor: crisen Data: 2009-11-26 10:07:54

    Ja daję pół na pół ale odejmując od tego 1 ziemniaka. Cebuli daję dość dużo /musi być ją widać we farszu/ smażonej na maśle. Ważne wg mnie jest też aby ziemniaki i cebula były zimne. Dodając ciepłe robi się rzadki farsz.Przyprawiam tylko pieprzem i solą ,ale tak dość solidnie jednak bez przesady.

  • Autor: aggusia35 Data: 2009-11-26 18:51:42

    robie tak samo dodam że jeszcze do tego wszystkiego dodaję trochę swojego serca :)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-26 09:17:59

    misiek_1 Ty chyba jestes fetyszysta tych pierogow bo to juz trzeci watek na temat ruskich (chyba w ostatnich dwoch czy trzech tygodniach)w ktorym rzucasz temat "ruskie pierogi" i...nie bierzesz w nim udzialu.... :-)) Nie wiem co to ma na celu: propagowanie ruskich czy czytanie wkolo o tym samym(no dla fetyszysty bylby miod) :-)))

  • Autor: misiek_1 Data: 2009-11-26 09:22:42

    no uwielbiam czytać o pierogach temat.......poezja

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-26 09:25:58

    a to rozumiem fetyszysta pierogowy z Ciebie Jeszcze fajniej jakbys sie wlaczal (do rozmowy ) jak teraz. Wtedy tworza sie fajne watki. Ja dodaje wrzatku do cista na pierogi kazde nie tylko riuskie , maslo i zoltka, wychodza mieciutkie i pyszne.

  • Autor: misiek_1 Data: 2009-11-26 09:46:49

    o widzisz ja też robie z wrzątkiem, żółtkiem i masłem a dajesz jeszcze olej do tego???

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-26 09:54:39

    nie jak maslo to nie olej. A wiesz ze niektorzy daja mleko? Bardzo chwalone na wz ciasto pierogowe jest z mlekiem zamiast wody

  • Autor: misiek_1 Data: 2009-11-26 11:06:47

    no właśnie też o tym słyszałam, ale jeszcze nigdy nie próbowałam, myślę, że kiedyś trzeba takie zrobić na próbę:). A może ktoś z czytających takie robi, czym się różni takie ciasto z mlekiem od ciasta z wodą?pozdrawiam

  • Autor: nonka4 Data: 2009-11-26 09:46:26

    w takim razie polecam Tobie ten wątek: Pierożymy 2009

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=301916&post=301916&offset=0

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-11-26 10:44:55

    A jadł ktoś ruskie pierogi z  dodatkiem skwarków z boczku wędzonego - oczywiście do farszu - polecam !

  • Autor: nonka4 Data: 2009-11-26 10:52:18

    ja jadłam..pyszne są! moja teściowa tak robi:)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-26 10:54:16

    Ja jadlam ale mi to nie bardzo pasuje. Dla mnie skwarka w srodku pieroga zbyt dominuje smak farszu. Uwielbiam natomiast polac ruskie pierogi cebula ze skwarkami.Niby to samo ale jak dla mie wieksza harmonia. Oczywiscie moja ocena oddaje tylko moj osobisty gust.

  • Autor: agus2404 Data: 2009-11-26 11:03:22

    A ja do moich (pierwszych i na razie jednych) ruskich, dałam, na kilogram farszu- 2 ząbki czosnku- nie był dominujący, ale delikatnie dało się go wyczuć (podsmażyłam go razem z cebulką).
    Nam bardzo smakowało- bo uwielbiamy czosnek.

  • Autor: crisen Data: 2009-11-26 11:13:03

    Z samą topioną słoninką i skwarkami też pycha.

  • Autor: nonka4 Data: 2009-11-26 11:38:46

    takie też lubię!

    ja wogóle to jestem pierogo i makaranożerca:)mmmmm

  • Autor: alman Data: 2009-11-26 13:20:05

    Oprócz tego wszystkiego o czym już napisano, wg mnie pierogi muszą mieć cienkie ciasto i sporo farszu, a nie odwrotnie.

  • Autor: Czeslaw Data: 2009-11-27 20:20:00

    Użytkownik alman napisał w wiadomości:
    > Oprócz tego wszystkiego o czym już napisano, wg mnie pierogi muszą
    > mieć cienkie ciasto i sporo farszu, a nie odwrotnie.

    No to należy zrobić ruskie ala Czeslaw:
    Gotujemy obrane ziemniaki. Smażymy dużo cebuli na masełku. Jak ziemniaki ostygną dodajemy rozkruszony
    twaróg. Tyle co ziemniaków. Mieszamy i dodajemy zarumienioną cebulę z masełkiem. Dla związania dodajemy
    ciut śmietany. Sól, pieprz wedle uznania. Podajemy z mizerią.
    Odpada lepienie pierogów - ja nie lubię

  • Autor: misiek_1 Data: 2009-12-02 13:00:54

    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

  • Autor: Alicja9 Data: 2009-12-03 13:27:28

    Sekret tkwi nie tylko w farszu, nikt nie wspomniał o mące która ma zasadnicze znaczenie.Nie każda mąka nadaje sie na pierożki  :-) testowałam parę lat .

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-12-03 13:30:25

    szkoda ze nie napisalas jaka maka jest wedlug Ciebie najlepsza

Przejdź do pełnej wersji serwisu