Forum

Kuchenne porady

Mikser - robot kuchenny

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-11-27 10:47:04

Jestem na etapie poszukiwań dobrego miksera kuchennego , jak się już zorientowałam , są to najczęściej zestwy  całych robotów , na czym mniej mi zależy , bo posiadam już różne pomocne mi urządzenia kuchenne , ale jeśli nie będzie wyjścia , to nie zarzekam się , że takowego robota nie zakupię , tu moja prośba , proszę o rady , jakie urządzenie wybrać - aby się nie przegrzewało , nie wędrowało po stole , jakie Wy macie miksery , z których jesteście zadowolone ( zadowoleni ) - chciałabym  wybrać coś na lata , jakie macie doświadczenia? Przedział cenowy jest dość szeroki , na co zwrócić uwagę ?

• Autor: ekkore Data: 2009-11-27 10:58:21

Philips o mocy od 350 WAT modele z numeracja bodajże od 1400 (cena waha się w granicach 80-160 zł, w zależności od modelu). On ma szerokie łopatki (a nei same druciki jak np zelmer) - te pozwalają szybko ubić pianę czy całe żółtka.
    Nie mam takiego miksera, ale Lubczyk ma i wykonywał u mnie nim trzy ciasta. Biszkopt ubijał z całych jaj, bez rozdzielania na białko i żółtko - w sumie 10- 12 minut, a ciasto było wyższe ponad tortownicę. Nie posiada misy (mikser nie Lubczyk)- tylko niewielki stojak z pojemnikiem na mieszadła
    Stoi w kolejce do zakupu  -zamiast robota do którego sie przymierzałam

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-11-27 11:03:58

Dzięki , a do czego się przymierzałaś ?

• Autor: ekkore Data: 2009-11-27 11:11:04

Do muma Boscha, bo na kennwoda (prezentowanego) czy KA to nie dam rady (tym bardziej, że mam termomix).

• Autor: chmurki Data: 2009-11-27 11:37:29

Może coś takiego Cię zainteresuje. Nie posiadam, ale słyszałam dużo pochlebnych opinii o tym sprzęcie. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=816997201#gallery

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-11-27 11:46:31

o Chmurki , ten sprzęt to marzenie ( ściętej głowy ) , perfekcja formy , choć cena studzi zapały , nad Boschem myślałam też , bardzo brałam go pod uwagę , może ktoś z Was ma takie urządzenia - jak się spisują ? Dodam ,że jestem przyzwyczajona do miksera z misą , baardzo się przydaje w ferworze przygotowań , chodzi mi o wolne ręce - taki mikser bym preferowała , proszę o rady i spostrzeżenia

• Autor: ekkore Data: 2009-11-27 11:50:51

Moje też marzenie...

• Autor: Tolla Data: 2009-11-27 12:35:24

Ja także marzę o KA... :) Dodam, że na alle można najuboższą wersję w kolorze białym kupić już za 1000 zł. z przesyłką. Sprowadzane bezpośrednio ze Stanów. Znajoma sobie zafundowała i podobno wszystko bez zastrzeżeń... Ja także zbieram. Hi hi.

• Autor: Shanna Data: 2009-11-27 18:14:43

Ja tez chce.....U nas wersja najtansza to jakies 200 funtow. Ale mnie sie marzy taki juz porzadny. Niestety cena idzie razy 2. Moze kiedys. Na razie wzdycham jak go widze i zadowalam sie Kenwoodem, choc niebawem bede musiala go chyba wymienic na nowszy model bo cos zaczyna z silniczniem szwankowac.

• Autor: ekkore Data: 2009-11-27 11:49:41

Tu jest link do Philipsa http://www.euro.com.pl/miksery/philips-hr1561-55.bhtml

• Autor: aggusia35 Data: 2009-11-27 12:44:00

Ja napiszę tak. Mikser jest urzadzeniem z któreg bardzo częśto korzystam. Miałam już kika mikserów w swoim życiu od renomowanych firm po te mniej. Teraz od kilku lat mam Zelmera i jak na razie spisuje się najlepiej z tych wszystkich co miałam. Polecam cena nie jest wysoka a jakość tak.

• Autor: ekkore Data: 2009-11-27 13:08:43

Ja też mam zelmera - ale mój juz jest pełnoletni. Sprawuje sie bez zarzutów - przynajmniej tak myślałam. Ale nigdy piany z białek dobrze mi nie ubił. Ale to dopiero zauważyłam jak nabyłam 600 Watowego (mój zelmer ma 140 W) blendera boscha - bo wcześniej myślałam, że nei mam ręki do piany. Ale bosch źle radzi sobie z ubijaniem żółtek - miesza je a nie ubija Okazuje się , że tu  - raz rozchodzi się o moc, a dwa o szerokość (powierzchnię) mieszadeł (zelemer ma druciki, philips 2-3 milimetrowe blaszki - może źle to określam)

• Autor: jaska2503 Data: 2009-12-04 16:44:54

Też mam zelmera z miską obrotową i podobne odczycie co do ubijania piany.Poza tym zelmer spełnia swoje funkcje -mieszanie itd...jak na swój wiek(ok 10 lat).Od maja mam  aeg electrolux robot kuchenny,który doskonale ubija pianę z białek,śmietanę,miesza i zagniata ciasto ok 1/2 kg,tarkuje marchew,ziemniaki na frytki kroi,szatkuje kapustę,warzywka w plasterki sieka,ściera ziemniaki np na placki,sieka warzywa na sałatkę jarzynową,natkę i koperek też posieka.W zestawie jest szeiker którym rozbrabniam lód,orzechy,owoce na jogurt,suszone grzybki,suche bułki(na tartą).Ma 800 wat,10 prędkości i funkcję praca pulsacyjna.Mogę polecić owe cudo-skraca czas i usprawnia pracę w kuchni i jestem z niego zadowolona,a kosztuje jak się orientowalam ok 300-400 zł.Nawet nie chowam go do szafki,bo ciągle jest w użyciu.

• Autor: ekkore Data: 2009-12-04 16:48:56

Nie bosch tylko braun

• Autor: Aoede Data: 2009-11-27 12:46:43

Ja mam takiego Boscha:

http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=18289&pkt_id=&pro_id=&char_id=

Spisuje się nieźle. Jego dobre strony to: maszynka do mielenia, można zakupić wiele funkcjonalnych części (duzo jest też dołączonych, w zestawie) i co ważne, po złożeniu, zostaje tylko trzon. 2 lata temu płaciliśmy za niego 600zł. Nie należy do tanich, ale jest naprawdę dobry.
    Wszystko zależny od tego co dokładnie potrzebujesz, ale Boscha spokojnie mogę polecić. Mam jeszcze blender i gofrownicę. Też bez zarzutu.

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-11-27 12:56:22

Bior go  , MUMa pod uwage , ale mam juz koktailer i malakser , nie posiadam maszynki do miesa , wiec bz mog

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-11-27 12:57:13

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-11-27 12:59:40

ojjjj coś mi tu szaleje na klawiaturze , znalazłam na stronie Boscha , że jest możliwość testowania , i chyba z niej skorzystam

• Autor: Aoede Data: 2009-11-27 13:08:49

Skoro jest, to czemu nie.

• Autor: Aoede Data: 2009-11-27 12:58:40

Chyba, że przerabiasz w maszynce niezliczone ilości jedzenia, to może ta będzie za słaba? Tak dokładnie nie znam się na tym.

• Autor: Wróbelek Data: 2009-11-27 13:10:34

Ja mam robota firmy Zelmer i jestem z niego zadowolona. Pierwszy miałam 10 lat aż w końcu zębatki się starły(korzystałam z niego w ilości znacznej). Drugi już2 rok i sprawuje się wyśmienicie. No i ceny są do przyjęcia a to dla mnie też ważne.

• Autor: agax Data: 2009-11-27 20:47:49

ZELMER z misą obrotową niezmiennie od 13 lat...dwa lata temu tylko wymieniałam 'zębatki' (plastikowe były i się starły) w serwisie i okazało się,że to tylko 7zł,a ja byłam załamana i myślałam,że juz po prostu go wykończyłam.Nie ukrywam,że bardzo,ale to bardzo czesto go używam :))

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-11-30 10:27:19

Hej użytkownicy mikserów i robotów miksujących proszę o Wasze opinie i rady , napewno są wśród nas posiadacze MUMów , Kenwoodów , Zelmerów ( np.Fenomen )  i  Kitchen Aidów, jakie macie pozytywne i negatywne odczucia - to ważne informacje dla kogoś , kto szuka tego sprzętu i ma podjąć decyzję na lata ( mam nadzieję ) , czy warto wydać więcej za wielką moc ? Ja sporo piekę  i dotychczas Zelmer mi nieźle w tym pomagał , do czasu , gdy mi spadł , jest teraz dość chory i nie wyjdzie już z tego ...

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-11-30 12:39:49

nikt już tu nie zagląda ?? , znalazłam takie cudeńko , ale to chyba dla nowoużądzających się http://www.ceneo.pl/214981 , niestety u mnie już odpada

• Autor: furika Data: 2009-12-03 22:00:24

A taki: http://www.kenwoodworld.com/pl-PL/Produkty/Miksery/Seria-Prospero/KM266---Prospero/  Ja się nad nim zastanawiam. Plusy: tańszy niż KA ;), duża moc, całkiem spora misa, malakser. Z tego co się dowiadywałam sensowna maszynka do mielenia. Szukam kogoś kto już użytkuje by coś wiecej się dowiedzieć. Ale chyba mój wybór padnie właśnie na ten model.  

• Autor: Rzymianka Data: 2009-12-04 17:14:41

Byłam dzisiaj w sklepie agd i w katalogu wypatrzyłam właśnie tego prospero o mocy 900 W - jego cena w wersji podstawowej ok. 1300,- , przystawki które można kupić dodatkowo to: maszynka do mielenia mięsa ok. 400,- ,  do wałkowania ciasta ok. 400,- , jest jeszcze malakser jako przystawka ,ale już nie pytałam o cenę, oraz jeszcze inne przystawki do tarcia, szatkowania itp. W wersji podstawowej jest misa metalowa i 3 różne mieszadła oraz mikser - dzbanek.  Pozdrawiam marzycielki o dobrym robocie.

• Autor: arabis Data: 2009-12-04 09:31:54

Ja na razie mam zelmera ale marzy mi sie cos takiego http://www.meru.pl//product_info.php?products_id=1403. Już poruszałam ten problem na forum bo nie wiedziałam czy warto Camry kupować. Na razie zbieram na niego. Oczywiście KA mi sie marzy ale musiałabym sie nieźle zaporzyczyć ;( a co so Zelmera to przde wszystkim łatwo go rozwalić... moja córeczka raz i go wyrwała i od razu upadając nawet nie z wysoka stracił przesuwik do predkości :( działą dobrze ale nie mam miski i stojaka wiec co chwila go odkładam żeby cos dodać.

• Autor: misiek_1 Data: 2009-12-04 13:59:52

Mam mikser Zelmera-sprawuje się bez zarzutówpozdrawiam!!!

• Autor: furika Data: 2009-12-04 19:31:59

Rzymianko, zapewne widziałaś inny model (Major, chef) bo ten model KM266 jest tańszy i już w zestawie jest i maszynka i sokowirówka - dlatego się zastanawiam, bo jak to mówią jak coś jest do wszystkiego to jest... Chętnie skorzystam z doświadczeń osób które nim już pracują. Tu fajny opis i cena 915 

• Autor: furika Data: 2009-12-04 19:38:43

A udało Ci się znleźć jakieś opinie o nim jak z serwisem, itp??

• Autor: daisy99 Data: 2009-12-06 15:24:17

Mam od kwietnia Kitchen Aid. Dla mnie rewelacja. Dwa razy w tygodniu piekę pieczywo, chleby bułki i pomaga mi w tym rewelacyjnie.Poza tym inne słodkie ciasta, naleśniki, placki ziemniaczane. Miesza wszystko nawet sałatkę warzywną, ubija piany na bezy , śmietanę, miesza mielone mięsko na kotlety, typowa pomoc domowa.
    Przystawki ma rożne. Ja mam do szatkowania- ogórki, papryka, marchew, do zapraw poszly w mig i przystawki na wiórki do zup duże i małe oczka.
    Cena kosmiczna, ale mam nadzieję używać  go na wieki wiekow, a już córka ustawia się w kolejce spadkowej i konkuruje z młodszą siostrą, która weźmie go w spadku;-)))

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-12-06 22:21:04

arabis - Camry wydaje się być niezły za tą cenę i moc , porównywałam też Clatronika 1000 w do niego , duże gwiaździste mieszadła i metalowa misa , cena podobna , wciąż się zastanawiam

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-12-06 22:23:25

daisy - a jak jest z poziomem chałasu w KA ?  jaka  cena poniosłaś ( w zł  czy  dolars )

• Autor: daisy99 Data: 2009-12-07 17:12:32

Ogólnie mikser jest cichy, na dole  domu w kuchni miksuje,( piana z białek,muffinki,  ciasto na chlebek pełnoziarnisty, itp), a na piętrze śpi dwulipółlatka, bo jak ona śpi ja mam wolne ręce, więc jest cichy jak dla mnie.
    Przystawki trące są głośne, ale inaczej sie nie da.
    Ja jestem z niego naprawdę zadowolona, a teraz uczę się na nim wałkować ciasto na pierogi i makaron. Nielada to sztuka, ale próbuję wytrwale
    Ja kupowałam w złotówkach, ( ponad 2 tyś zł) mam gwarancję a to jest przy tej cenie urządzenia ważne.Więcej przystawek chce kupić przez znajomych w Stanach, bo to się opłaca.
    Pozdrawiam

• Autor: bergamotka2 Data: 2009-12-09 12:05:08

Daisy , gdy ja go zobaczyłam u nas w sklepie , zadurzyłam się w nim , gorące myśli  i dialogi z mężusiem , idziemy do domu handlowego , a pani informuje - nie został  już rzaden , poszły jak ciepłe bułeczki , czy to o czymś nie świadczy ?  *( były po 2.4 + dodatkowa dzieża )

Przejdź do pełnej wersji serwisu