Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czy ktoś wie jak się to robi?

• Autor: bahus Data: 2009-11-27 16:24:11

• Autor: luckystar Data: 2009-11-27 16:29:46

Dzizas bahusie, z kucharzenia na rekodzielo artystyczne sie przestawiasz:))))

• Autor: agik Data: 2009-11-27 16:40:00

Ale co się robi?
    Bo takie jeże to się kupuje na giełdzie ;))
    Chcesz samodzielnie wykonać takiego jeża, albo innego zwierzaka z sianka ( choć te akurat nie są zrobione z sianka, tylko z takich kruchych patyczków)?

• Autor: bahus Data: 2009-11-27 16:51:32

Takie stworki widzę na różnych jarmarkach. Lubię podejmować różne wyzwania. A ten rodzaj rękodzieła mnie zafascynował. Czemu nie spróbować?
    Bahus

• Autor: agik Data: 2009-11-27 17:06:15

Hmmm
    Ja kupiłam w hurtowni z dodatkami florystycznymi takie patyczki- jakby słomki, ale dużo cieńsze.
    Myśle, ze robi sie to na zasadzie takiego pompona, a potem przycina do odpowiedniego kształtu. Myślę, że patyczki powinny być najpierw namoczone- wtedy nie są takie kruche i mozna je w miarę swobodnie przycinać.
    Myślę też, ze taki zwierak składa się z dwóch części sklejonych ze sobą- czyli tył "jeża" to jakby pomponik, a przód z innego materiału, ale juz ianczej formowany.

Tak sobie puszczam wodze wyobraźni... ;)))

• Autor: bahus Data: 2009-11-27 17:10:08

Użytkownik agik napisał w wiadomości:
    > HmmmJa kupiłam w hurtowni z dodatkami florystycznymi takie patyczki- jakby
    > słomki, ale dużo cieńsze.Myśle, ze robi sie to na zasadzie takiego
    > pompona, a potem przycina do odpowiedniego kształtu. Myślę, że patyczki
    > powinny być najpierw namoczone- wtedy nie są takie kruche i mozna je w
    > miarę swobodnie przycinać.Myślę też, ze taki zwierak składa się z
    > dwóch części sklejonych ze sobą- czyli tył "jeża" to jakby
    > pomponik, a przód z innego materiału, ale juz ianczej formowany.Tak
    > sobie puszczam wodze wyobraźni... ;)))

Dużo w tych twoich rozważaniach realności. Dziś w nocy poszperam w internecie może coś znajdę.
    Bahus

• Autor: agik Data: 2009-11-27 17:25:09

No widzisz...
    A luby mówi, że to jest chyba jeszcze inaczej- że samego go to zainteresowało i obmacał taką wiewiórkę w sklepie ;))
    I mówi, ze korpus jest wykonany ze styropianu, oklejonego bibułą, a te "kolce" to jest pokrycie jakby z taśmy.
    I jeszcze mówi, ze zające i króliki- to chyba nie sa patyczki tylko taki sztywniejszy sizal. A metoda - jak wyżej ( styropian), pokryty taka matą sizalową robioną na zasadzie dywanu- znaczy w wyciągnietym kudłem i potem strzyżone.

• Autor: MARTA84 Data: 2009-11-27 21:21:32

jeju jakie to ładne

• Autor: bahus Data: 2009-11-27 17:07:15

Oto jeszcze kilka zdjęć z tej samej serii wyrobów.

Bardzo bym chciał poznać technikę tworzenia takich zwierzątek.
    Bahus

• Autor: agik Data: 2009-11-27 17:16:48

Takiego jeża, jak na pierwszym zdjęciu spróbuję zrobić, bo mi się zdaje, ze mam wszystkie materiały na stanie.
    ( znaczy, jak mnie tylko łeb przestanie napiepszać...:/)

A jakbyś się wybrał na giełdę kwiatową i poszukał hurtowni z suszem egzotycznym?
    Ja jak widze ( już nie mówiąc o mozliwości dotknięcia) materiał, to mi przychodzą pomysły, jak zrobić
    Może i Tobie się "coś urodzi"? ;)))

Ale te jeże ( z pierwszego postu) wiewórki, są jeszcze zające i króliki, sarenki- to na bank jest chińszczyzna.

• Autor: agik Data: 2009-11-27 17:30:43

Zerknij sobie:

http://www.canella.pl/cat.php?id=6

( klikać trzeba niestety każdy produkt osobno)

• Autor: agus2404 Data: 2009-11-27 18:22:10

A ja na pierwszy rzut oka myślałam że to rzeżucha posadzona w jakims takim czymś w kształcie jeża.. To by było  "rekodzieło kulinarne":)) Nie dość że śliczne, to jeszcze, po części, jadalne...

Przejdź do pełnej wersji serwisu