Od niedawna posiadam frytkownicę Zelmera,jestem bardzo zadowolona,wchodzi do niej 2,5 litra oleju.Mam pytanie,ile razy można smażyć na tym samym oleju ? Smażyłam 2 razy i olej nie jest ani przepalony ,ani brzydko nie pachnie,czy już go wymienić ,czy jeszcze można na nim smażyć?
A może zainwestuj we fryturę( jest dostępna w większych sklepach i w necie)?To mieszanina róznych tłuszczów o większej trwałości. Sa frytury pochodzenia zwierzęcego, roślinne i mieszane. Co do walorów zdrowotnych, no cóż każde następne użycie powoduje, ze każdy tłuszcz napełnia się stopniowo toksynami. Tu znajdziesz sporo wiadomości na ten temat.http://www.przeglad-gastronomiczny.pl/arch_04_12.html
Jak sama wyżej napisalas,wylewanie za każdym razem 2,5 litra oleju to byś zbankrutowała. A używając tego samego kilka razy na pewno nie jest przypalony.
Od niedawna posiadam frytkownicę Zelmera,jestem bardzo zadowolona,wchodzi do niej 2,5 litra oleju.Mam pytanie,ile razy można smażyć na tym samym oleju ? Smażyłam 2 razy i olej nie jest ani przepalony ,ani brzydko nie pachnie,czy już go wymienić ,czy jeszcze można na nim smażyć?
ja olej wymieniam co 7-8 smażeń a tak to tylko uzupelniam:) podobno jak sie na oleju smazy za duzo to jest rakotworczy.ale tak tylko słyszalam:)
No właśnie,też tak słyszałam:) ale jakby za każdym razem wymieniać 2,5 litra oleju to by człowiek zbankrutował.
Ja podobnie wymieniam olej po kilku razach,ale zawsze zlewam go do sloikow i do lodówki.
A może zainwestuj we fryturę( jest dostępna w większych sklepach i w necie)?To mieszanina róznych tłuszczów o większej trwałości. Sa frytury pochodzenia zwierzęcego, roślinne i mieszane.
Co do walorów zdrowotnych, no cóż każde następne użycie powoduje, ze każdy tłuszcz napełnia się stopniowo toksynami.
Tu znajdziesz sporo wiadomości na ten temat.http://www.przeglad-gastronomiczny.pl/arch_04_12.html
Ale taki olej już jest nie przydatny, bo przepalony ! więc po co go zlewasz ?
Jeśli to do mnie to już odpowiadam.
Jak wyżej napisałam po kilku użyciach go wylewam.Ale do Puki jest świeży to go przelewam żeby stal w lodowce.
Jak sama wyżej napisalas,wylewanie za każdym razem 2,5 litra oleju to byś zbankrutowała.
A używając tego samego kilka razy na pewno nie jest przypalony.