Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Prośba o pomoc - mało czasu !!!

• Autor: Bachas Data: 2009-11-29 18:47:56

Drodzy Przyjaciele Fundacji, Miłośnicy Zwierząt,

Potrzebna pomoc dla koni!!!

Zwracamy się do Was z prośbą o pomoc w uratowaniu dwóch źrebaków, których dni są już policzone. Rolnik stłoczył je i kilka innych koni w ciasnej oborze, aby po kilku miesiącach tuczenia, tłuste i grube wywieźć do rzeźni. Resztę przeczytacie tutaj:   http://www.allegro.pl/item827448825_sianko_wigilijne_kup_i_podaruj_zycie.html

• Autor: bahus Data: 2009-11-30 23:52:14

Użytkownik CZOS napisał w wiadomości:
    > Nie rozumie czemu mają służyć wpisy krytykujące czjąś działalność.
    > NIE CHCESZ POMAGAĆ, NIE MUSISZ. Każdy z nasz ma inną wrażliwość i
    > realizuje się w czymś innym. Jeśli zaczniemy się wszyscy za wszystko
    > krytykować to będzie obłęd.

Masz rację, ale można Twoją wypowiedź odwrócić..."chcesz pomagać to pomagaj, ale rób to po cichu bez publicznej agitacji. Jeśli chcesz agitować publicznie musisz się liczyć z kontrargumentami  i krytyką osób myślących inaczej." To co dla jednego jest dobre i słuszne dla drugiego może być wręcz niedopuszczalne. Jeden będzie kochał pieski, inny będzie ich nienawidził (bo został kiedyś pogryziony). Jeden kocha koniki biegające po pastwisku drugi też je kocha ale na talerzu.
    Bahus

• Autor: bahus Data: 2009-11-30 23:53:40

Tak się zastanawiam dlaczego konie są tak wyróżniane i bronione. Są to takie same zwierzęta jak świnie, krowy czy owce. Jeśli są hodowlane i hodowane na rzeź to cóż w tym nagannego?. Są na liście zwierząt rzeźnych i w przeciwieństwie do np. psów mogą być być hodowane i po ubiciu jedzone. Znałem faceta który hodował kury (ozdobne) i nie wyobrażał sobie, że można coś takiego zjeść. Czy to znaczy, że kur też nie powinniśmy hodować w celach konsumpcyjnych? Co innego brutalne obchodzenie się ze WSZYSTKIMI !!!! rzeźnymi zwierzętami, a co innego hodowla w dobrych warunkach i potem humanitarny ubój. Moim zdaniem wszelkie odstępstwa od tej zasady powinny być karane i to niezależnie od gatunku zwierzęcia.
    Bahus

• Autor: Almira Data: 2009-11-29 22:25:00

A ten Bachas to dla zmyłki? Niepotrzebnie, bo my kochamy zwierzątka i to nie tylko jeść;)

• Autor: Glumanda Data: 2009-11-29 22:26:25

Strasznie ... smieszne...

• Autor: Almira Data: 2009-11-29 22:32:32

Oj Glumando, to niewinne było. Naprawdę lubimy zwierzątka:)))

• Autor: bahus Data: 2009-11-30 00:43:05

Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
    > Strasznie ... smieszne...

Śmieszne że jestem przeciwny kierowania świnek na rzeź? To tylko koniki mają ten przywilej aby być wykupowanymi? A dlaczego? Pytam. No proszę o odpowiedź.
    Bahus

PS nick "Bachas" nie ma ze mną nic wspólnego. Przypadkowe podobieństwo.

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-11-30 20:55:15

głupi żart.

• Autor: as Data: 2009-11-29 22:45:23

tez tak pomyślałam jak przeczytałam

• Autor: CZOS Data: 2009-11-30 08:23:33

Nie rozumie czemu mają służyć wpisy krytykujące czjąś działalność. NIE CHCESZ POMAGAĆ, NIE MUSISZ.
    Każdy z nasz ma inną wrażliwość i realizuje się w czymś innym. Jeśli zaczniemy się wszyscy za wszystko krytykować to będzie obłęd.

• Autor: bahus Data: 2009-11-30 10:27:38

> Nie rozumie czemu mają służyć wpisy krytykujące czjąś działalność.
    > NIE CHCESZ POMAGAĆ, NIE MUSISZ. Każdy z nasz ma inną wrażliwość i
    > realizuje się w czymś innym. Jeśli zaczniemy się wszyscy za wszystko
    > krytykować to będzie obłęd.

Masz rację, ale można Twoją wypowiedź odwrócić..."chcesz pomagać to pomagaj, ale rób to po cichu bez publicznej agitacji. Jeśli chcesz agitować publicznie musisz się liczyć z kontrargumentami  i krytyką osób myślących inaczej." To co dla jednego jest dobre i słuszne dla drugiego może być wręcz niedopuszczalne. Jeden będzie kochał pieski, inny będzie ich nienawidził (bo został kiedyś pogryziony). Jeden kocha koniki biegające po pastwisku drugi też je kocha ale na talerzu.
    Bahus

• Autor: CZOS Data: 2009-11-30 19:35:49

Od kilku lat obserwuję fundacje pomagające ludziom i zwierzętom, niektóre ich działania w miarę moich skromnych możliwości wspieram. Cieszę się, że istnieją, bo samemu ni chciało by mi się zorganizować pomocy i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Z mojej obserwacji komentarzy do działania tych fundacji wynika, że najwięcej zastrzeżeń mają ludzie, którzy sami nie pomagaja. Jeśli komuś leży na sercu los świntuchów, niech założy fundację, czy w inny sposób im pomaga. Krytykowanie innych dla samej krytyki jest co najmniej dziwne.
    Argument z pogryzieniem przez psa jest mało trafiony. Ja dawno temu o mało nie zostałem pozbawiony męskości przez owczarka niemieckiego i mimo to uważam je za najmądrzejsze psy i jeszcze takiego wilczastego kiedyć ze schroniska wezmnę.

• Autor: Almira Data: 2009-11-30 20:12:46

CZOS-ie, a to męskość można wygryźć??? Aj, to faktycznie te owczarki inteligentne są. Też chcę takiego, zwłaszcza, że męskości mi nie wygryzie, bo ja baba jestem

• Autor: bahus Data: 2009-11-30 23:06:44

.....Krytykowanie innych dla samej krytyki jest co najmniej dziwne.Argument
    > z pogryzieniem przez psa jest mało trafiony. Ja dawno temu o mało nie
    > zostałem pozbawiony męskości przez owczarka niemieckiego i mimo to uważam
    > je za najmądrzejsze psy i jeszcze takiego wilczastego kiedyć ze schroniska
    > wezmnę.

To nie był argument tylko przykład.
    Bahus

• Autor: Almira Data: 2009-11-30 23:14:24

Tak się zastanawiam dlaczego konie są tak wyróżniane i bronione

To nie wiesz Bahusie? Bo konie takie ładne są, przecież

• Autor: bahus Data: 2009-12-01 00:01:02

UWAGA...na skutek pomyłki skasowałem swojego posta, w którym proponowałem (żartem) wykup świnek Było to niezamierzone.....Wszystkich przepraszam
    Bahus

• Autor: CZOS Data: 2009-12-01 11:08:26

Bardzo się cieszę, że przepraszasz. Autor tego tematu pewnie też się cieszy nawet tylko z tego, że tu coś piszemy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu