Forum

Kuchenne porady

Jakie ciasto do formy silikonowej

• Autor: monciakrk Data: 2009-11-30 13:55:04

Witajcie mam problem zakupiłam formę silikonowa w kształcie bałwana i mam zamiar zrobić w niej ciasto na świeta i jakoś super przyozdobić jakie ciasto najlepiej się nadaje do tego i może ktoś podsunie mi pomysł jak fajnie przyozdobić a może jakies ciekawe linki bardzo proszę o pomoc.

• Autor: Scooby Data: 2009-11-30 15:45:16

Ja nigdy nie piekłam w silikonowej formie ciasta,ale wydaje mi się że będzie dobre każde ciasto.Uważam,że nie ma znaczenia jaka forma.A co do przystrojenia tego bałwanka to nie mam pomysłu,może coś z posypką kolorową?

• Autor: Glumanda Data: 2009-11-30 16:08:51

Zrob piernik, mozna go potem oblac czekolada lub polukrowac, ladnie przyozdobic. Pamietaj zeby nie kroic w tej formie. Nie myj jej tez w zmywarce, tylko najlepiej po pieczeniu splucz bardzo goraca woda.
    http://wielkiezarcie.com/recipe28802.html
    P.s. W moich przepisach jest przepis piernikowy, w sam raz na takie "cós" ;)

• Autor: Iloria Data: 2009-11-30 20:59:49

Ja mam 2 formy silikonowe: serce i formę na babkę. Piecze się w nich super. Do tej pory piekłam tylko biszkopty i babki :) Sądzę, że takiego bałwanka mogłabyś upiec z biszkoptu i przełożyć go jakąś ciekawą masą np budyniową. Wysmarować go białym lukrem. Guziki i oczy zrobić z czekoladowych groszków a nos hmm no marchewka to chyba raczej odpada :p Powodzenia w pieczeniu i dekorowaniu. Jak już będzie gotowy to koniecznie się nim pochwal!
    Pozdrawiam!!

• Autor: monciakrk Data: 2009-12-01 09:09:06

Dziękuję serdecznie za porady muszę jeszcze zrobić próbe przedświąteczną mam nadzieję ży wyjdzie super ten bałwan tym bardziej że czytałam tyle dobrych opinii na temat tych foremek z silikonu.a coś takiego znalazłam w necie.

• Autor: Iloria Data: 2009-12-01 10:27:25

Ale super te formy! Ty tez masz taką? Z szalikiem i czapką? Ja myślałam, że tylko 3 okragłe części. :) jest extra! Sama bym sobie taką kupiła. Widziałam ostatnio w Lidlu takie formy. Było ich całkiem sporo różnych wzorów ale jakoś nie widziałam bałwanka. Ja odkąd mam te silikonowe formy bardzo je polubiłam. Są wygodne i łatwo się z nich wyciąga ciasto. :) A najbardziej podobały mi się niedowierzające miny mojej mamy i tesciowej jak zobaczyły takie miekkie i czerowne formy hehehe. Ja mam akurat obie czerwone. Gdy kupiłam formę na babkę moja córcia zrobiła sobie z niej łódkę dla lalki Jak by zobaczyła takiego bałwanka to zanim by mi go oddała cały dzień by się nim bawiła :D

• Autor: monciakrk Data: 2009-12-01 14:25:58

Pomysłowy ten torcik.

Przejdź do pełnej wersji serwisu