Forum

Kuchenne porady

Forma na mini muffinki

• Autor: kamila258 Data: 2009-12-01 02:40:28

Czy spotkalyscie/spotkaliscie sie w sklepach z forma do pieczenia mini muffinkow? A moze juz taka posiadacie? Co w niej pieczecie? Podyskutujmy...

• Autor: holly Data: 2009-12-01 21:05:19

spotkałam się, ale nie posiadam :)
    myślę że może być bardzo użyteczna, bo oprócz małych babeczek/mafinek/czy tzw. cupcakes można ją wykorzystać do pieczenia ciastek
    tak myślę... teoretycznie
    masz taką formę, czy może chcesz kupić?

• Autor: kamila258 Data: 2009-12-02 00:35:42

Zastanawiam sie nad kupnem...

• Autor: holly Data: 2009-12-02 08:45:22

wczoraj tuż przed zasypianiem trafiłam na świątęczną Nigellę w tv i akurat robiła takie małe ciasteczka/trufelki, nie wiem dokładnie co, bo trafiłam na środek programu, ale nie piekła tego (wskład wchodziło masło orzechowe, cukier, chyba masło, potem zalewa do czekoladą i dekorowała, wyglądało ślicznie)
     używała właśnie takiej formy, wyłożonej papierowymi foremkami

myślę że taka forma może przydać ci się na różne przepisy, jeśli lubisz robić takie małe ciasteczka/trufle czy inne łakocie napewno nie raz ją wykorzystasz

• Autor: Nalewka Data: 2009-12-03 20:42:02

Mam takie małe foremki, piekłam w nich tylko raz, bo są za małe i przez to niewygodne. Wolę do mufinek większe, takie ok. 5-6 cm średniczy i wysokości, a nie 2-3 cm. Robiłam w nich też galaretki z owockiem, takie maleńkie porcyjki, ale dałam normalną ilość wody, a chyba trzeba 3/4 albo i 1/2 żeby galaretki chciały wychodzić w stanie nadającym się do podania na stół. Były pyszne, ale nawet zamaczanie formy we wrzątku nie ułatwiało wyjęcia galaretek w całości.
    Też oglądałam Nigelle, może rzeczywiście trzeba 1. zrobić pychotkę z jej przepisu i 2. nakładać nie do foremek, a do papierków w foremkach?

W sumie chyba nie lubię moich małych foremek :/ Po to mam silikonowe foremki, żeby nie używać papierków!

Przejdź do pełnej wersji serwisu